Hiába a tagcserék, a TSM eddigi legrosszabb kezdését könyvelheti el

Hiába a tagcserék, a TSM eddigi legrosszabb kezdését könyvelheti el

A TSM sosem kezdte még 0-2-ben az LCS-t, most ennek a lehetséges okait firtatjuk.

Tavaly sem tört meg a TSM átok a Világbajnokságon, 2015 és 2016 után a 2017-es VB-n is már a csoportkörben búcsúztak. Ekkor még bőszen keresgélték a hiba okát, mi lehet az az apró tényező, ami hátráltatja őket abban, hogy a nemzetközi porondon is eredményesek legyenek. Végül pedig arra a döntésre jutottak, hogy az egész alsó ösvényüket egy az egyben lecserélik Európa egyik, ha nem a legjobb, párosára, Zven-re és Mithy-re. Mindenki azt gondolta, hogy velük kiegészülve tényleg világuralomra törhet a Team Solomid.

In Memoriam Team SoloMid

Zsinórban harmadjára nem jutott ki a csoportkörből a nyugati világ legnépszerűbb League of Legends csapata, a Team Solomid. A problémákról és a lehetséges megoldásokról. Amikor iG Rookie kihúzta a TSM labdát az üveggömbből, a fél LoL világ felrobbant: a TSM az ismert univerzum legkönnyebb csoportját kapta, ez gyakorlatilag egy ingyen 1.

Nos, ez úgy látszik, hogy nem nagyon akar megvalósulni. Most először a csapat történetében kezdtek egy alapszakaszt 0-2-vel, miután először a Team Liquid, majd a FlyQuest is elverte őket. Olyan hibákat követnek el, amiket pont, hogy nekik nem kellene, és ezek a problémák nem most jelennek meg először az évek folyamán. 

Problémák a solo laneken

Gondolom mondanom sem kell, hogy honnan kapta a nevét a solo lane. A játékos egyedül szerepel az ösvényen, így igazából minden rajtad múlik. Viszont, leginkább úgy tudsz előnyt kialakítani, ha a dzsungeleseddel jó párost alkotsz. Ez leginkább a felső ösvényre jellemző, ott gyakran nagyobb az összhang a dzsungelessel. Ha már TSM, akkor hozzuk is fel, hogy Hauntzer Gnar-t válaszott Impact Gangplank-je ellen, amivel az égvilágon semmi baj nem lenne, ha megfelelően játszotta volna. Nos, ez nem így történt. Hauntzer nem tudott előnyhöz jutni egy ilyen matchup-ban. Ebben a kis videóban jól látszik, hogy Impact rátolja ellenfelére az ösvényt, ezzel is egy kis visiont nyerve a csapatának, arról pedig nem is beszélve, hogy ez a szituáció szinte tökéletes GP-nek.

A következő hibát akkor követi el a csapat, amikor az ellenfél bezsebeli az első gyilkosságot. Ez egy rendkívül egyszerű és elkerülhető szituáció lett volna, viszont egy kis kommunikációs hiba okozhatta ezt. A Liquid dzsungelese, Xmithie észreveszi, hogy Mike Yeung éppen a kék erősítést adja oda Bjergsennek és így nagyon simán gankelhető a felső ösvény. Szinte senki nem adott le információt arról a TSM csapatán belül, hogy a középső ösvényről egy full manával rendelkező Malzahar eltűnt és nagyon nagy esély van arra, hogy a felső ösvény felé vette az irányt. Talán a világ egyik legegyszerűbb first bloodja volt ez. 

Ez nem csak Hauntzer hibája volt, hanem az egész csapaté, ugyanis úgy tűnik, hogy senki sem figyelt a kistérképre.

Az alsó ösvény gondjai

A TSM egy nagyon jó stratégiával akár még meg is menthette volna a mérkőzést, viszont ennek esélyt sem adtak. A lényege annyi lett volna, hogy az alsó ösvényre gyakran egy 4-5 emberes rajtaütést végeznek és egy kis snowballt szerezhetnek ezzel. Sokkal nehezebb helyzetbe került volna ezzel a Liquid, viszont így, hogy Hauntzer ösvénye szinte ingyenes volt, innentől kezdve, már hátra is dőlhettek a székükben. A dolgok akkor kezdtek elfajulni, amikor a TSM alsó ösvénye is teljesen elvesztette az irányítást. A TSM-nek megvolt a lehetősége, hogy felkészítse a terepet Mike Yeung érkezésére és az összes rálátást uralják. Mike Yeung jól is végezte a dolgát, Xmithie piros erősítését is elvitte, viszont amit ez után csinált a támogató; mithy, arra tényleg semmi magyarázat nincsen. Ugye a G2-ban arról vált híressé, hogy nagyon jól tudott roamolni a dzsungelessel, viszont ez most tényleg fejetlenség volt. Egész egyszerűen besétált négy ember közé, amiben később mind a hárman belehaltak.

Az óriási hiba után a Team Liquid már uralta a játékot és szinte semmi esélye nem volt már a TSM-nek.

A FlyQuest is nagy falatnak bizonyult

A Liquidtól szinte elvárható volt, hogy jól teljesítsenek, ugyanis összevásárolták a nagy neveket az off-seasonban, viszont a TSM következő ellenfele a FlyQuest volt, ahol azért nagy százalékban Bjergsenék győzelmét várták. Ezen a meccsen a TSM gondjai már a meccs előtt elkezdődtek. Egy Kha'Zix-ot választottak, aki erőteljesen egy early game hős. Ezzel semmi baj nem lenne, viszont olyan ösvényeket pickeltek, amihez nem nagyon passzol Kha. A FlyQuest teljes mértékben fel volt készülve Mike Yeung Kha'Zix-jára. AnDa-nak ez az első szezonja az LCS-ben, viszont a teljesítménye egészen meggyőző. Kha-val van egy megszokott útvonal, amin végig szoktak menni a játékosok és ezt AnDa is nagyon jól tudta. érdemes megnézni, hogy a FlyQuest rálátás nélkül nagyon is jól tudja, hogy merre van éppen Mike Yeung Kha'Zix-ja. 

Az, hogy ennyire tudták olvasni a játékot egy ingyenes Rift Heraldhoz vezette WildTurtle-éket a 12. perc környékén. Itt még felcsillant a remény a TSM szemében, amikor 2v2-ben el tudták hozni az első tornyot az alsó ösvényen. Mike Yeung segítségével még az első gyilkosságot is megszerezték és AnDa Rift Heraldja sem volt túlságosan szalonképes. 

A következő hibát a 22. perc környékén követték el, amikor a célpont egy Infernal Drake volt. A TSM megpróbálta megszerezni a rálátást és ez a szituáció nagyon jól rávilágott arra, hogy mennyit kell még javítaniuk a kommunikációjukon. A FlyQuest alsó ösvényes tornya romokban, mithy mégis elment kihelyezni néhány őrszemet.  Viszont ezt mind úgy tette, hogy Mike Yeung mindeközben a kezdőn tartózkodott és semmi esély nem volt arra, hogy ezeket a wardokat megvédjék, így a FlyQuest nagyon könnyen átvette a rálátást.

A TSM bebaitelte saját magát egy olyan küzdelembe, ahol nagyon kevés rálátásuk volt az ellenfélre. Egyetlen egy dolga lett volna a TSM-nek, mégpedig az, hogy megvárják a dzsungelesüket és egységesen megpróbálnak küzdeni, de ők nem ezt választották, hanem inkább szépen sorjában egyesével elhullottak és később pedig ez lett a vesztük. Most is kikaptak.

A FlyQuest célja ebben a játékban ugyanaz volt, mint az összes TSM ellenfelé, aki tudja, hogy mit kell tenni ellenük. Csapatként játszani, feltolni a wardok vonalát amennyire csak lehet, majd a jobb rálátásnak köszönhetően rossz harcokba kényszeríteni a TSM-et. Óramű pontossággal működött ezúttal is, hiába voltak nagyobb nevek. Ez már egy régi probléma és valahogy mintha beleivódott volna a csapat egészébe. A solo lane-ek és a dzsungeles nem kommunikálnak egymással, hiába változtak a szereplők egyes helyeken. A support és a dzsungeles úgyszintén nem tud együttműködni hatékonyan.

Sokan egyébként Bjergsent is hibáztatták, mondván hogy túl passzív, nem elég rizikós a játéka és hogy emiatt ő is okolható. Nos, valóban játszhatott volna látványosabban, de a szomorú igazság az, hogy sokkal többet ennél nem tudott volna tenni. Hiába tartotta magát jól miden, máshol nem működtek rendesen a dolgok. Persze Azirral szemben alulmaradt Xerath-tal, de ez várható is volt. Csapatharcokban pedig szintén hiába talált be sokszor az ultijával, a gyilkosságokhoz önmagában ez nem volt elég (nem is kellene, hogy az legyen), a csapata pedig nem reagálta le ezeket megfelelően, vagy eleve vesztes szituációból harcoltak. 

Fájdalmasan egyértelmű, hogy a TSM nem látja a fától az erdőt. Lehet, hogy az egyik legdekoráltabb NA LCS csapat, de az egyik legnagyobb erősségük egyben a vesztük is. Reginald mindig is odafigyelt arra, hogy a TSM-ben egyénileg tehetséges játékosok legyenek, a lehető legjobb formában. Ezzel csak az a baj, hogy az egyéni játékot helyezik előtérbe és megszokásból úgy játszanak, hogy úgyis jobbak az ellenfelüknél így soloban lehozzák az ösvényüket. Ironikus, hogy mennyire találó a csapat neve. És innen fakadnak a gondok is, hogy a megszokás nagy úr, emiatt nem tudnak hatékonyan csapatként játszani, míg a régió folyamatosan fejlődik e téren, és ezért is nem látott nemzetközi sikert a TSM évek óta, mert már egyáltalán nem biztos, hogy jobbak lesznek egyénileg. Ha pedig nincs meg az egyéni fölény, a TSM teljesen tanácstalan.

Kíváncsian várjuk, hogy fel fogják-e ismerni ezeket a hibákat, és ha igen, akkor tudnak-e tenni ellene, mert az elmúlt évek tapasztalatai sajnos mást mutatnak.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!