Vizicsacsi és bluerzor is jó ötletnek tartja a hazai LoL-os oktatást!

Itthon is szerencsére előrehalad az e-sport, manapság már LoL-os oktatásban is részesülhettünk. Megkérdeztük mit gondolnak azok, akik már nemzetközi szintre jutottak ebben a játékban.

Igencsak szerencsés helyzetben vannak, akik mostanság szeretnének idehaza akár hobbi, vagy netán komolyabb szinten is foglalkozni a LoL-lal. Amikor én kezdtem a játékot még 2012-ben, nem voltak ilyen mankók, versenyekről gyakorlatilag nem is nagyon beszélhettünk itthon, szóval az egyetlen lehetőség nagyjából az volt, ha valaki világklasszis szinten tudott teljesíteni.

LoL oktatás indult a Honvéd e-sport részlegénél két profi veterán tanárral!

Aioween | 18/01/26 11:30 Két hivatásos profitól; Frathertől és Exwormtől lehet ellesni a LoL különféle fortélyait, melyeket tanórákon adnak át a fejlődni kívánó játékosoknak. Ez egy eléggé új kezdeményezés Magyarországon! Mikó "Frather" Lóránt, és Tóth "Exworm" Barnabás már hosszú ideje ismerik nem csak egymást, de a League of Legends-et is.

Manapság azonban nem csak külföldön, de idehaza is elég nagy gyakorisággal vannak kisebb nagyobb versenyek, ahol különféle pénz- és tárgynyereményekért lehet küzdeni. Most ez a lista tovább bővült a Honvédnak köszönhetően, hiszen két profi játékos segítségével (Frather és  Exworm), LoL-os oktatást indítottak, ahol külön és csoportosan is foglalkoznak a fejlődni vágyókkal. Profi körülmények között, leginkább a gyakorlati oktatásra koncentrálva szeretnék elősegíteni a játékosok fejlődését. 

Kíváncsiak voltunk arra, hogy hazánk nagyjai, akik már nemzetközi szinten és komoly sikereket értek el, mit gondolnak erről a számunkra nagy lépésről. Vizicsacsi, illetve bluerzor véleményét olvashatjátok lentebb.

Mit szólsz, hogy Magyarországon már egy profi sportklubban is profi LoL játékosokat nevelnének a Honvéd Esport Akadémián?

Vizicsacsi: Én mindenképpen örülök neki, hogy magyar foci klubok szállnak be az e-sportba. Ha valamit el akarunk érni majd hosszútávon, akkor bizony az alapoknál kell kezdeni, és ezek a klubok általában tudják biztosítani ehhez a jó körülményeket. Persze más kérdés, hogy mennyire effektívek az edzők, akiket felfogadnak.

bluerzor: Azt még nem tudom mit szóljak, mert a dolog megítéléséhez legalább a folyamatnak el kellett volna kezdődnie, de mindenképpen üdvözítő az ötlet és látom azt, hogy ezzel közelebb hozhatjuk a fiatalokhoz a gamelést, de ami még ennél is fontosabb: talán a szülőknél is lebonthat egy falat az "egyszerű számítógépezés" tévhitét illetően.

Szerinted mennyit tud segíteni akár kezdő, akár haladó szinten egy edző a játékosok fejlődésében?

Vizicsacsi: Egy jó edző mindenképpen sokat tud hozzátenni a fejlődéshez, de ez LCS szinten is ritka, úgyhogy nehéz válaszolni erre a kérdésre jelenleg. Mindenesetre egy edzőnek is el kell kezdenie valahol. Senki sem lesz a legjobb a semmiből.

bluerzor: Mindenképpen gyorsítja a tanulási folyamatot, főleg ha azt az adott játékhoz értők csinálják, viszont a tudás átadása is egyfajta képesség, amit nem mindenki birtokol. Reméljük, hogy az akadémián jó pedagógiai érzékkel rendelkező oktatók lesznek.

Mi a véleményed arról, hogy Európában a focicsapatok egyre inkább kezdenek beszállni az e-sportokba?

Vizicsacsi: Én személy szerint örülök neki. A Schalke-nál rendkívül profi munka folyik és ezeknek a csapatoknak simán megvan a lehetőségük, hogy biztosítsák a tökéletes körülményeket a játékosoknak. Viszont arra figyelniük kell, hogy az e-sport az nem foci. Itt más dolgokon van a hangsúly és mindenképpen olyan emberekre kell bízniuk az e-sport szakosztályuk felépítését, akik ebben jártasak.

bluerzor: Örülök neki, ez mindenképp elengedhetetlen tényező az e-sport fejlődésében. Az ilyen klubok olyan köveket tudnak megmozgatni, amit az alulról szerveződő gaming szervezetek már nem igen.

Az oktatás már javában zajlik, így ha kedvet kaptatok rá, próbáljátok ki mindenképp! Az oktatásokon helyet foglalni akár a Honvéd Akadémia Facebook oldalán keresztül is tudtok a "Foglalás" gombbal.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!