Vége a Neutralstone korszaknak -megérkeztek az első adatok a nerfek hatásairól

Vége a Neutralstone korszaknak -megérkeztek az első adatok a nerfek hatásairól

Még hivatalos metajelentés nincs, de az adathuszárok elkezdték közzétenni a nerfelt lapok adatait.

Alapból az erős neutral lapok jót tesznek a játéknak. Hiszen az értékük nagyon nagy, mivel minden kasztba bele lehet pakolni. De, ha ebből túl sok van, akkor egy idő után unalmas lesz a meta, mert egy-egy kombináció minden pakliban ott lesz. Ilyen volt a 'kalóz csomag' és persze a Corridor Creeper is. Az ilyen lapok hatására pedig a mostani KnC ideje alatt a játékosok a metának nevet is adtak, ez volt a 'Neutral-Stone'. 

A mostani cikkben a HsReplay adatait használjuk, akik a nerf előtti és a nerf utáni 4 napot hasonlították össze, hogy mi változik. Az első és legfontosabb, hogy a 7.2 előtt a paklik 32.1 %-ban neutral lapokból álltak, viszont utána ez a szám visszaesett 25,8 %-ra, ami egy nagyon durva csökkenés. De lássuk hogy a kártyák, külön-külön mit változtak.

Patches, a Creeper, a Southsea Captain és a Corsair együtt nagyjából 15x kevesebb esetben került be pakliba, ez nagyjából annyit jelent, hogy mintha kiradírozták volna őket a metából. Ennek hatására pedig a Golakka Crawler is eltűnt, hiszen már nincs igazán célpontja. Persze a Bonemare is kapott egy pofont, de azért az ottani hatás még nem olyan durva, látszik, hogy a kártya játszható maradt.

De, haladjunk is tovább, lássuk azt, hogy a különböző lapok, nem csak a nerfelt példányok, kasztonként mennyire tűntek el.

Már ránézésre is látni, hogy a bulinak három igazán nagy vesztese van. A fekete oszlopok Anduinhoz, a sárgák Valeerához, a narancsok pedig a Druidhoz tartoznak. Látható, hogy a legnagyobb pofont a Tempo Rogue kapta. Az a pakli gyakorlatilag megszűnt létezni, de ugyanez egyébként elmondható a Highlander Priest-ről is. A nerfek hatására eltűnt Raza, Kazakus, Keleseth, a Priest DK és még sorolhatnám tovább.

De, ha megnéztük a veszteseket, akkor lássuk a győzteseket is: melyek azok a lapok, amik népszerűbbé váltak.

Itt pedig tarol a Mage és a Paladin. A Mage esetében nagyon vicces látni a megjelenő Potion of Polymorph kártyát, de a másik érdekes mozzanata az egésznek, hogy a Silence effektek is egyre gyakoribbak. Teszem azt a Murloc Paladin már két Spellbreakert is bedob csak azért, hogy tudjon mit kezdeni a Warlock paklikkal. 

Ezek alapján az látható, hogy a Mage és a Paladin szárnyra kapott, de azért az olyan kasztok is erősödtek, mint a Hunter. Személy szerint nekem tetszik a mostani meta, kicsit kiegyensúlyozottabb az egész és számomra változatosabb a ladder. Lehet ez most csak az újdonság varázsa és ez gyorsan elmúlik majd, de addig is örülök neki.

Nektek mi a véleményetek?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!