Bjergsen:

Bjergsen: " Ha ilyen sokáig vagy sikeres, mint a TSM, az emberek imádni fogják, ha elbuksz"

Az emberek néha furcsán működnek. Ha egy csapat hosszú időn át sikeres, nagy szenzációt teremt, ha egyszer csak nem megy olyan jól a szekér. Ez történt a TSM háza táján is pár hétig.

Az ötödik héten a TSM egy 0-2-es hetet zárt, ám múlt héten már a liga abszolút első helyezettjét, az Echo Fox-ot is meg tudták verni. Minden csapatnál új vezérek vannak, ám a TSM tűnik az egyetlen biztos pontjának továbbra is az NA LCS-en belül, ha a konzisztenciát nézzük. Ez a biztos pont a csapaton belül pedig nem más, mint Bjergsen. A tavalyi VB-t leszámítva Bjergsennek ritkán vannak rosszabb napjai és ha nem is emelkedik ki mindig, egy adott szintet folyamatosan tud hozni, ami rendszerint elég.

Az átlag NA LCS fizetés majdnem háromszorosa is lehet az EU-nak!

Aioween | 18/02/27 12:40 Romain interjújában számolt be, hogy mennyi az NA LCS játékosok átlagfizetése a franchise rendszer után. Azt eddig is tudtuk, hogy ott van a legtöbb pénz a LoL-ban, de hogy ennyi...?! Az köztudott, hogy az e-sportban mindenki fizetése talán még nagyobb tabu, mint az átlagvilágban idehaza.

Idén ismét új tagok érkeztek, egyrészt Európából Zven és mithy párosa, valamint a dzsungelbe MikeYeung a Phoenix1-ből. Bjergsen továbbra is próbálja a hátán cipelni a csapatot, nem csak a játékon belül, hanem a gyakorlások során is. Az Echo Fox elleni győzelmük után adott egy interjút.

Milyen érzés megverni az Echo Fox-ot, az NA LCS első helyezett csapatát?

Nagyon jó érzés, kár hogy mindenki meglepődött, amikor megvertük őket. Úgy érzem, hogy bármilyen csapatot képesek vagyunk megverni, ha jól játszunk, ám mostanában nem volt annyira stabil a teljesítményünk. Örülök, hogy ez a mérkőzés megmutatta ismét, hogy a TSM bárkit meg tud verni. Sok önbizalmat ad ez nekünk majd a soron következő mérkőzésekhez és a scrimmek során is. Az egész az idegeken múlik és hogy mennyire tudunk odafigyelni. Meg tudom mondani a különbséget két scri között. Ezen a héten például tudtam, hogy sokkal jobban fogunk teljesíteni, mint előtte.

Szerinted a TSM-nek is megvan a maga harcstílusa és makrójátéka?

Egyelőre még biztosan nincs. Nagyon sok mindent változtatunk felépítés terén, scrimmek során és hogy miként vezetjük le az egyes megbeszéléseket. Egyelőre még mindig próbáljuk megtalálni a megfelelő felépítést és hogy miként működhetünk együtt az edzői gárdával. A fejlődésünk nem feltétlenül csak a múlt heti scimmek eredménye, inkább érzem azt, hogy haladunk valamerre a játékon belül. Sokkal inkább arra koncentrálunk, hogy mi az, amit a színpadon meg tudunk mutatni.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Mit gondolsz, mi eredményezhetett ilyen fejlődést a csapaton belül?

Szerintem a mélypont elérése. Egy 0-2-es hét után rájöttünk, hogy úristen de rosszak vagyunk. Nem gondolom, hogy mindegyik NA LCS csapat annyira erős lenne jelenleg, tehát ezért is volt ez ennyire lelombozó. Sok olyan játékosunk van, akik már megmutatták magukat nemzetközi eseményeken. Egy 0-2-es teljesítmény egyszerűen elfogadhatatlan. Mindenki egy kicsit elgondolkozott magában, és azon, hogy miken kellene változtatnunk. Sokkal többet beszélgettünk egymással ezen a héten és hogy miként pendülhetünk újra egy húron. Ez sokat segített csapat szinten.

Elég régóta vagy már a TSM-nél, melyik felállás volt a legerősebb szerinted? Hova sorolnád a mostani TSM-et?

Úgy érzem, hogy a mostani felállás a legerősebb, az eddigiekhez képest. Azért nem játszunk még jobban, mert nem volt elég időnk, mint a korábbi felállásokkal. Még nem találtuk meg a ritmusunk, hogy miként is akarunk játszani. Ami a teljesítményt illeti, a 2016-os nyári TSM volt a legerősebb. A mostani felállás szerintem erősebb annál. Viszont még nem találtuk meg az összhangot, hogy újfent a legjobb eddigi TSM lehessünk.

A TSM elég híres arról, hogy rengeteg rajongója van, illetve legalább ennyi haterje. Mivel te elég régóta itt vagy, mennyire érzed az egyensúlyt a két tábor között, illetve te hogyan kezelted ezt?

Amikor ennyi éven át az egyik legsikeresebb csapatban vagy, sok ember fog érte szeretni és utálni is. Ha ilyen sokáig vagy sikeres, mint a TSM, az emberek imádni fogják, ha elbuksz és veszítesz. Nekem ez nem jelent akkora problémát, mert ebben a csapatban vagyok már... nem is tudom mióta. Talán 5 éve? Sok ideje kezelem ezt, talán a csapattársaknak kicsit más. Minden visszajelzést némi fenntartással kell kezelni. Mindig van egy kis igazság abban, amit az emberek mondanak. Ahelyett, hogy ezeket szó szerint vennénk, inkább a tényleges mondandóját kell megkeresni, mert elég sokszor van benne toxic rész is. Meg kell kérdezned magadtól: Van ebben bármi, amit ebből ki tudok venni? Fel tudok ebből használni bármit is?

Ami a pozitív visszajelzéseket illeti, mindenkinek jól esik a csapaton belül. A veterán játékosaink már sok negativitással találkoztak az előző csapatokban, mint én, vagy mithy és Zven. De igen, nagyon jól esik és értékelem, ha a rajongók kitartanak mellettünk a nehéz időkben is. Az egyértelmű, hogy most nem megy a legjobban a szekér. Minden rajongót értékelünk, aki kijön a meccseinkre.

Amikor csinálsz egy jó megmozdulást, akkor jól érzi magát az ember. Ha egy ilyen összejön, megajándékozod magad valamivel? Legyen az akár egy skin megvétele, vagy egy drágább vacsora?

Azt hiszem, hogy a legnagyobb ajándék az, ha valami relaxálót csinálhatok utána néha. Van, hogy kiülök egy könyvvel, hogy kicsit pihentessem az agyam. A sushit is nagyon szeretem. Hauntzerrel együtt nagyon jó sushi vacsorákat szoktunk rendelni, vagy kimegyünk csapatszinten vacsorázni. Amikor nyerünk, az egy nagyon jó lehetőség arra, hogy az összhangot tovább erősítsük a csapaton belül. Ezeket a győzelmeket felhasználva építjük a barátságokat a csapaton belül, ezeket sokat segítenek akkor, ha épp kikapunk. Amint elkezdünk nyerni, nagyon fontos, hogy ezt az időszakot felhasználjuk arra, hogy igazán megismerjük egymást. Ha pedig rosszabb időszakunk van, akkor ezt a felépített bizalmat és barátságot fel lehet használni arra, hogy építő kritikákat fogalmazhassunk meg egymással szemben. Sokkal könnyebb átvészelni ezeket az időket, ha tudod, hogy a csapat mögötted áll. Ezáltal tudhatjuk, hogy ez egy csapatszintű hiba és nem csak egymást hibáztatjuk.

Ha egy átlagos játékos csinál egy szép megmozdulást, akkor mindenki, a játékost beleértve, nagyon felpörög. A profik között azonban sokszor látunk ilyet, mégsem rezzen meg az arca. Szerinted ez azért van, mert ezek úgymond elvártak időről időre?

Ebben szerintem az is szerepet játszik, hogy mindannyiunk mögött több ezer játék van már. Ha csinálsz egy szép megmozdulást, ahhoz hasonlót valószínűleg csináltál már valamelyik solo meccsen, vagy scrimen. Ettől függetlenül, az arc rezzenéstelen kifejezése nem jelenti azt, hogy nem vagyunk boldogok belül. A TSM-en belül mindig egymást pörgetjük fel, hogy jól érezzük magunkat. Amikor volt egy szép pillanatom az Echo Fox ellen, Zven egyből elkezdte, hogy "NA Faker! NA Faker!" A fő oka annak, amiért a profik nem örülnek meg ilyenkor, az az, hogy mindezt már sokszor látták. Azt is tudják, hogy ha csinálsz egy szép playt, attól még nem biztos, hogy magát a mérkőzést megnyered. Mindenki arra koncentrál, hogy mi a következő lépés. Arra kell figyelned, hogy tornyokat szedj, vagy sárkányokat stb. A profik egyszerűen mindig a jövőben élnek, hogy mit kell ezután tenni és nem azt, hogy "Atyaég, de jó vagyok".

Ha választanod kellene egy playt, ami szerinted az eddigi legjobb volt, mi lenne az?

A legjobb playem? Nem tudom... szerintem még a harmadik szezonban volt egy Zed meccsem az aAa ellen. Ez egy francia meccs volt. Szereztem egy quadrát. Ez volt az egyik első mérkőzésem színpadon és ez volt az első alkalom, hogy nyertem az LCS-ben. A kedvenc hősömmel játszhattam. Nem vagyok benne biztos, hogy ez volt a legszebb, de az biztos, hogy különleges volt számomra. Ez volt az a pillanat, amikor hirtelen minden lelassult és pontosan tudtam, hogy mit kell tennem. Sikerült mindenkit kiszednem.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!