Visszatért a FIFA-hoz a 2000-es évek legjobb magyar játékosa!

Visszatért a FIFA-hoz a 2000-es évek legjobb magyar játékosa!

Néhány év alatt a világ egyik legjobbjává vált, már fiatalként képes volt legyőzni a top játékosokat, aztán a gazdasági világválság és a főiskola hatására inkább a magánéletére koncentrált. Most itt az idő visszatérni.

Mokos "mokosg" Gábor neve valószínűleg csak azoknak cseng majd ismerősen, akik hosszú évek óta aktívan követik a FIFA e-sport történéseit, a többség viszont bizonyára még soha nem hallotta ezt a nevet. De nincs ezzel semmi probléma, ugyanis egy másik évtizedről beszélünk: a magyar FIFA játékos nevét a 2000-es években világszerte emlegették, egy egész asztal van tele az elért eredményeivel. 

2005-ben került kapcsolatba a FIFA-val az akkor 14 éves Gábor, majd rögtön az első offline, FIFAHungary által szervezett versenyén a 3. helyet szerezte meg. Már akkor sejteni lehetett, hogy itt bizony többről van szó, mint egy jó játékosról. Ezt a következő években be is bizonyította. 2005 és 2009 kilenc között számos érmet szerzett, főleg nemzetközi tornákon.

A 2005-ös FIFA Interactive World Cup magyar selejtezőjén a második helyet csípte meg, de még így is utazhatott a közép-európai kvalifikációra, Németországba, melyen a világ minden tájáról érkezett zseniket győzött le és jutott ki a londoni fináléra. A parádés játékának köszönhetően végül egy ezüstéremmel távozott a nagydöntőből, ez pedig felhívta a kor egyik legnagyobb e-sport egyesületének a figyelmét, a Team Dignitas szerződést ajánlott számára. Tovább robogott a siker vasparipáján, 2006-ban ezüstöt, majd 2007-ben bronzot szerzett az Európa-bajnokságon.2009-ben aztán megnyerte a WCG a nemzeti kvalifikációt és utazhatott Kínába, ahol ő vihette a megnyitó ünnepségen a magyar zászlót.Aztán egyszercsak véget ért a sikertörténet, hiszen szögre akasztotta a kontrollert. Tudjuk azt, hogy az e-sportokban, akárcsak a hagyományos sportokban, egy-egy karrier akár hirtelen is véget érhet. Akkor úgy tűnt, ez végleges Gábor számára is. 8 évnyi kihagyást követően azonban a mokosg név újra felbukkant. A sportklubok érdeklődése és támogatása nagy hatással volt rá is, illetve a V4-en felbukkanó FIFA rendezvény is megtette a hatását. Ezért újra elmerült az Ultimate Team világában, hogy felépítse csapatát, és a küzdelem végén az egyszer már megvalósított álmát újra valósággá váltsa. A visszatérő Mokos Gábornak feltettünk néhány kérdést, hogy milyennek gondolja a legújabb FIFA-t és mit gondol a V4-ről:

1. Magyarország legnagyobb e-sport versenyét, a V4 Future Sports Festival-t rendezik március 23. és 25. között. A FIFA is helyet kapott ezen a rendezvényen. A te múltaddal és tapasztalatoddal a hátad mögött, miként fogalmaznád meg, mit jelent egy ilyen lehetőség a magyar játékosoknak?

"Ez egy fantasztikus lehetőség mindenki számára, aki rajong a játékért. Itt az idő megmutatnia magát minden régi motoros FIFA játékosnak és persze az új generációnak is, akik csak nem rég csöppentek bele az online játék rejtelmeibe. Az ilyen színvonalú versenyek azok, ahol az ember a legtöbbet tud fejlődni és megtapasztalja, milyen is az, amikor szinte kicsúszik a kezéből a gamepad, akkora benne az adrenalin :)."

2. Sokat változott maga a FIFA sorozat is az elmúlt évtized alatt, mit gondolsz a 18-as kiadásról?

"Egyet biztosra tudok! Az idei elgondolásuk az volt a játék készítőinek, hogy mi lenne, ha csak a támadójátékra összpontosítanánk. Valahogy megfeledkeztek a védekezésről, de ehhez persze az is hozzá tartozik, hogy teljesen át is alakították azt. Ikonokkal és persze a legjobb játékosokkal szemben szinte esélytelen védekezni. Ultimate Teamre, ha kitérek egy gyengébb csapattal, a lehetetlen szintet súrolja a győzelmi esélyed, ha ellenfeled egy fullos csapattal játszik, te pedig egy kis alap kezdővel próbálod állni a sarat. Viszont, hogy pozitívumot is mondjak, rendkívül színes lett a játék. Remek cseleket tudunk véghez vinni a játékban, amik hasznosak is, nem úgy, mint a régebbi kiadásokban. Továbbá hatalmas gólokat is tudunk szerezni egy-egy meccs folyamán."

3. 2005-ben még nem létezett a FUT, miben másabb most versenyezni, mint akkor?

"Akkoriban még helyszíni selejtezőkön kellett részt venni. Magyarország is megrendezte a maga kis saját selejtezőjét, ahol sikerült több száz jelentkező közül elcsípni a 2. helyet, ami továbbjutást ért a közép-európai nagydöntőre, amit Németországban rendeztek meg. Több mint 400 ember vett részt az eseményen. Még most is hatalmas extázissal tudom ezt leírni, megnyertem a németországi selejtezőt annyi profi játékossal szemben, így Közép-Európa bajnokának mondhattam magam és utazhattam a fináléra, Londonba. A kontinens 20 legjobb játékosa képviseltette ott magát. Két, 10 fős csoportot csináltak, ahonnan a legjobb két helyezett jutott tovább. Értelemszerűen az egyik csoport elsője játszott a másik csoport 2. helyezettjével a legjobb 4 között. Az én csoportomba sikerült megcsípnem a 2. helyet. Jöhetett az elődöntő a másik csoport győztesével, akit egy óriási csatában sikerült legyőznöm. Jöhetett a világbajnoki döntő, ahol előjött a tipikus magyar betegség, és sajnos a tapasztalatlanságom is, hisz ellenfelem már a 13. percben emberhátrányba került, amit nem sikerült higgadtan kezelnem. Elhittem, hogy én lehetek a világ legjobbja és részt vehetek a FIFA Gálán, mai nevén Ballon d'OR-on. Mire feleszméltem, már 2 gólos hátrányban voltam, amit nem sikerült ledolgoznom."

4. Miként készülsz fel a meccsekre? Mit lehet tudni az edzésmódszereidről?

"Emlékszem, mikor először kerültem be a magyar FIFA elitjébe, első dolgom volt megkeresni és kihívni a legjobb játékost. Mindig olyan ember ellen gyakoroltam, aki profi szintet képviselt. Hisz a vereségből tanul az ember és tud tapasztalatokat szerezni. Az én időmben még nem voltak Youtuberek, akik megmutatták az aktuális trükköket és taktikákat, mindenre magától kellett rájöjjön az ember. Viszont még most is azt vallom, attól, hogy megnézünk egy videót, attól még nem leszünk jó játékosok. Magunknak kell megtalálni a saját játékstílusunkhoz legjobban illeszkedő felállást és taktikát, amit rengeteg gyakorlással és persze nálunk magasabb szintet képviselő játékosok elleni meccsekkel tudunk felfedezni."

5. A V4 sok játékosnak csábító lehet, többek közt te is elindulsz a selejtezőkön. Miben látod a siker kulcsát és milyen esélyeket jósolsz?

"Az évtizedes rutinomban, és főként a kiélezett helyzetekben való higgadtságomban bízom a legjobban. Rendkívül színvonalas versenyt jósolok és abban is biztos vagyok, hogy lesznek meglepetések is. Hiszem, hogy valamelyik selejtezőben sikerülni fog elcsípni a továbbjutó 4 hely valamelyikét a kvalifikációk folyamán. Innen is szeretnék sok sikert kívánni minden egyes játékosnak, győzzön a legjobb! :)"

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!