Elölről kezdhetjük a farmolás megtanulását, ha maradnak a legújabb PBE minion buffok!

Elölről kezdhetjük a farmolás megtanulását, ha maradnak a legújabb PBE minion buffok!

Akik aktívan játszanak PBE-n, azoknak feltűnhetett, hogy hirtelen nagyon nehézkessé vált a farmolás. Ennek is megvan az oka; szívósabbak lettek a minionok, -de jó lépés ez?

"Titokban", vagyis bejelentés nélkül erősödtek meg a minionok és több szemfüles kellett ahhoz, hogy erre fény derüljön. Ez leginkább abból volt érezhető, hogy a farmolás valahogy nagyon nehézkessé vált, azok a last hitek, amiket már megszokhattunk sehogy sem akartak bejönni és a minionok mindig egy kis minimális HP-val túlélték a támadásainkat, amikbe korábban belehaltak.

A Riot megunta az "új" LeBlancot, hamarosan visszatérhet a régi

Aioween | 18/03/08 12:25 Sokáig kalapálták szegényt már az assassin rework óta, amit még 2016-ban kapott, de csak nem sikerült rendbe hozni. Végül úgy döntött a Riot, hogy inkább visszahozza a régit. Nem teketóriázik tovább a Riot Games. Számos próbálkozás volt már LeBlanc kiegyensúlyozására a 2016-os reworkje óta, de nem igazán sikerült olyan állapotba hozni, ami mindkét oldalnak megfelel.

Ennek oka, hogy a PBE-re bevezettek egy minion erősítést, ahol a HP-jukat növelték meg és az értéküket is átvariálták. Azóta a Riot Games is reagált, felvázolták a helyzetet, hogy ezt valóban nem kommunikálták, de most szeretnének tiszta vizet önteni a pohárba. RiotRepertoir, a Live Gameplay vezető designere írt erről egy hosszabb posztot a saját fórumukon, nézzük a lényeget!

Az alapvető ötlet a Riot részéről az lenne, hogy a minionok letakarítását nehezebbé tegyék. Ez szerintük azért jó ötlet, mert ezáltal nem csak, hogy több időt töltünk az ösvényen, de a hullámok menedzselése is nagyobb feladat lehet. Így több időnk lesz a konkrét ellenfelünkkel összecsapni, ezáltal is kihangsúlyozva jobban az egyéni képességeket. Úgy gondolják és valahol jogosan, hogy ez a része a LoL-nak mostanában kicsit a háttérbe lett szorítva, vagyis annyira csapatjátékká nőtte ki magát, ahol az egyéni képesség nem annyira tudott érvényesülni, csak a csapatszintű erőfeszítés. Érthető módon ez a solo queue meccseken okozott sok frusztrációt. Ez főleg abból fakad, hogy a mostani meta leginkább arról szól, hogy minél gyorsabban told be a minionhullámokat és rögtön átmenj más ösvényekre segíteni.

Terveik szerint ezzel majd elősegítik azt, hogy a játékosoknak több esélyük legyen egyénileg is megnyerni az ösvényüket és személyes dominanciát mutatni a mérkőzéseken. Ettől függetlenül tisztában vannak azzal, hogy ez nem kevés kiegyensúlyozást is igényel majd a hősök oldaláról is, valamint a kapott arany is módosulni fog, hiszen sokak adott időkhöz kötött tárgyvásárlásoktól függenek. Nem mindegy például, hogy egy mides mágus a Rod of Ages-t/Korok pálcáját hányadik percben veszi meg, vagy hogy Corki mikor fejezi be a Trinity Force-ot/Háromság hatalmát.

A minionok relatív értéke változik majd, sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak értékben az ágyús minionok, ez főleg az első 20 percben lesz érezhető. Ez is a taktika része, miszerint nagyobb harcokat szeretnének látni egy-egy adott ágyús minionért, így folyamatos összecsapásokat idézve elő.

Tisztában vannak azzal is, hogy ezek a változtatások nem fogják elnyerni mindenkinek a tetszését azonnal. Viszont, ha a meglátásuk szerint ez javíthatja a játékmenetet, akkor meg fogják tartani őket hosszú távon. Abban még egyáltalán nem biztosak, hogy feltétlenül ez lenne a legjobb megoldás, hogy elérjék azt a hatást, amit szeretnének és mivel ez még csak PBE, így semmi sem biztos, bármi változhat.

A minionértékek, valamint az értük kapott aranyat és ezek hatását a játékra a következő oldalon taglaljuk.

De milyen változásokról is beszélünk pontosan? A minionok, ahogy eddig is, erősödni fognak idővel, vagyis pontosabban, minden harmadik hullám után a következő már egy fokkal erősebb lesz. A közelharci minionokat példaként véve, ez azt jelenti, hogy a 18 + 0,3 HP minden erősödés után helyett minden 3. hullám után 21 HP-t kapnak.

Közelharci minionok:

  • Az alap HP-juk 473 helyett 480 lesz
  • A HP növekedés mértéke 18+0,3/fejlődés helyett 21 HP lesz (minden harmadik hullám után)
  • Az aranyérték 20-ról 21-re növekszik
  • Az aranyérték növekedése pedig 0,125-ről 0-ra csökken

Távolsági minionok:

  • Az alap HP-juk 296 helyett 320 lesz
  • A HP növekedés mértéke 6-ról 14-re nő
  • Az aranyérték 17-ről 14-re csökken
  • Az aranyérték növekedése 0,125-ről 0-ra csökken

Ágyús minionok:

  • Az alap HP-juk 828 helyett 900 lesz
  • A HP növekedés mértéke 23 + 0,3/fejlődés helyett 50 lesz
  • aranyérték 45-ről 60-ra növekedik
  • az aranyérték növekedése 0,35-ről 3-ra nő

Ebből is látható, hogy az ágyús minionok minden eddiginél fontosabbak lesznek, egyrészt ezeknek fog csak nőni az értéke, másrészt alapból is többet érnek majd. A távolsági minionok pedig kevesebb értéket fognak képviselni.

És hogy mindez mit jelenthet? Sokkal hosszabb ösvényfázisokat, valamint több karakter "halálát" egy kis túlzással. Lényegében az egész változtatásra azért van szükség, mert vannak olyan karakterek, akik jelenleg könnyűszerrel tolják fel az ösvényeket, majd mennek el máshova a pályán, gondolok itt Malzaharra, Azirra, Cassiopeiara, Taliyah-ra stb. A probléma ezzel csak az, hogy ezáltal pont azok a karakterek fognak még rosszabb helyzetbe kerülni, akiknek eddig is gondot jelentett a folyamatos torony alá betolás és a torony alatti farmolás.

A fentebb említett karaktereknek is persze nehezebb dolguk lesz, de egy-egy rosszabb matchupban konkrétan esélyünk sem lesz elmozdulni a helyünkről és csak tűrhetjük, ahogy a karakterelőny miatt az ellenfél folyamatosan büntet minket. Az egyetlen esélyünk maximum a dzsungeles lehet. Nem tudom mennyire tesz jót az a játéknak, hogy egy börtönként fogjuk megélni az ösvényünket, ha nem kedvező számunkra a párosítás és megváltásként várjuk majd a mid game-et, hogy végre ne egyedül szenvedjünk.

Szintén nagy kérdés a torony alatti farmolás, ha már a betolásról beszélünk. Nemrég kellett ezen is változtatni, hiszen egyes karakterek például nem tudtak hatékonyan érvényesülni, mivel egy-egy alaptámadásuk kevés volt ahhoz, hogy a közelharci miniont elvigyék két toronylövés után.

Ma kipróbáltam én is az új minionokat PBE-n egy edzőmérkőzésen egy haladó bottal szemben, aki majdnem lefarmolt, annyira furcsa volt ez a pár "apró" változtatás. Akik már évek óta játszanak, azok megszokhatták a sebzések mértékét és szemre lövik be, hogy mikor tudnak egy-egy miniont elvinni. Ez most teljesen megváltozik és amikor már kevés HP-ja van egy minionnak, azt fogjuk hinni, hogy el tudjuk vinni, de valójában nem, egy hajszálnyi élete még marad, így jó eséllyel azt a farmot elbukjuk. Röviden, enyhe túlzással tanulhatjuk elölről az egész farmolás menetét minden egyes karakternél, hogy a torony alatti helyzetet ne is említsem. Az sem feltétlenül jó irány, hogy mindenkit a saját ösvényéhez szeretnének kötni pillanatragasztóval.

Remélem, hogy ezen még fognak finomhangolni, mert jelenleg olyan érzés farmolni, mintha egy idegen bringára kellene felülni, amin ahhoz, hogy előre haladjunk, hátra fele kell tekerni, és ha jobbra akarunk kanyarodni, akkor balra kell forgatni a kormányt. Szerencsére, mint már említettem, ez még csak a PBE-n látható, de kíváncsi leszek, hogy mi lesz ennek a vége, könnyen lehet, hogy az általános farmszámok a mérkőzéseken csökkenni fognak, de eleinte szinte biztosan.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!