Brian Kibler véleménye a Classic Set körüli problémákról

A népszerű kommentátor ráadásul egy érdekes megoldást is kínál, ami talán megkönnyíthetné nem csak a stúdió, de a játékosok dolgát is. 

A The Witchwood kiegészítő megjelenéséig már csak néhány nap van hátra és a Blizzard menetrendszerűen mutatja be a kiegészítő lapjait. A legutóbbi adagról már beszámoltunk nektek korábban, ha lemaradtatok volna róla, az alábbi cikkünkben tudjátok pótolni.

Witchwood kártyák: Lord Godfrey, Hunting Mastiff és Forest Guide

Jön egy beépített Mega Defile, harci kutyák aramdája és egy Druid lap, ami elsőre nem tűnik túl erősnek. Ezeket a lapokat kaptuk tegnap éjjel.

Most viszont nem az újdonságokkal szeretnénk foglalkozni, hanem bemutatni nektek Brian Kibler véleményét a Classic Set-ről, annak a játékra való hatásáról, illetve az emiatt létező problémákról. Kibler gondolatait az Omnilash YouTube csatornán osztotta meg a nagyközönséggel, mondandója pedig a teljesség igénye nélkül a következő.

Már a Standard rotáció első bejelentésénél úgy éreztem, hogy a Classic Set túlságosan nagy hangsúlyt kap és ez azt eredményezi, hogy a játék nem jut elég "friss levegőhöz", mivel rengeteg olyan Classic lap van, amik alapvetően nagyon-nagyon erősek, nem csak önmagukban, de a köréjük épülő stratégiákban is. Amikor a Blizzard úgy határozott, hogy a szettet örökre a játékban tartja, úgy éreztem, hosszú távon ez rengeteg problémát fog okozni és most nagyjából erről szeretnék beszélni nektek. 

Amint már említettem, a Classic Set rengeteg nagyon erős kártyát tartalmaz, amiket idővel a Blizzard vagy kénytelen volt a Hall of Fame-be helyezni, mint például Ragnaros-t vagy Sylvanas-t, vagy nerfelni, mint a Fiery War Axe-ot. Ezek a lapok túlságosan sok pakliban jelentek meg az idők során és egyszerűen nélkülözhetetlen alapkellékévé váltak egyes archetípusoknak, eltávolításuk standard-ból viszont csak pillanatnyi megoldást jelentenek, ráadásul további problémákat is okozhatnak. 

A War Axe nerf például a legyőzhetetlen Warrior-ból egy ladderen alig látható kasztot csinált, egyedül talán a Dead Man's Hand köré épülő listával találkozhatunk mostanában, (illetve néhány elvetemült Control paklit játszik mint én - a szerk). Itt tökéletesen látszik, hogy egyes kasztok Classic lapjainak ereje túlságosan magas, például ha ránézünk a manapság népszerű Druid listákra, lapjaik nagy része szintén ebből a szettből származik. 

Kicsit tovább menve, vegyük például a Rogue-ot, ami sokak számára úgy tűnhet, hogy nem kapott elég jó lapokat az elmúlt néhány kiegészítőben, holott csak a Classic lapjai túlságosan erősek a később érkezettekhez képest. A Backstab, az Si:7 Agent, a Preparation, vagy a Fan of Knives már önmagukban is zseniálisak, viszont ha egy pakliba kerülnek, nagyon erős szinergiát lehet köréjük építeni. Ha belegondoltok, a felsorolt lapok nagyjából majdnem minden metának számító Rogue pakliban benne voltak az eltelt évek során, ugyanis lehetetlen volt jobb, egymással ennyire kiválóan együtt működő eszközöket beépíteni a paklikba. 

A helyzet megoldása persze nagyon nehéz, viszont úgy gondolom, lehetséges. A folyamatosan bent lévő Classic szett helyett úgy gondolom, lehetne inkább egy "Core Set" , amiben ugyan megtalálhatóak lennének a Classic lapok, viszont nem egyszerre és nem egy időben. Például képzeljétek el, hogy az Ice Block nem megy a Hall of Fame-be, hanem a következő évben mondjuk nem szerepelne a Core Set-ben, következő évben viszont visszatérhetne. A koncepció alapvetően a két végletet törölné el és nem lennének olyan lapok, amik örökre bent maradnak Standardban és olyanok sem, amik örökre száműzve lettek onnan. 

Ha kíváncsiak vagytok Kibler teljes véleményére, az alábbi videóban tudjátok azt megtekinteni. 

Ti mit gondoltok egyébként, a Classic Set tényleg ekkora problémát okoz Standard-ban? 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!