Gyomorforgató történet, amit Remiliával műveltek

Gyomorforgató történet, amit Remiliával műveltek

Remilia, az eddigi egyetlen transznemű profi LoL játékos vallomásával egy évek óta legjobb esetben is csak sejthető sztori kapott lezárást.

Akik szorosabban követik a LoL szcénát, talán látták, hogy a releváns twitter és a LoL subreddit Remilia történetével volt, illetve vannak tele. Ahhoz, hogy megértsük mi is történt pontosan, fel kell eleveníteni a Renegades történetét. Ezzel majd' két éve külön cikkben foglalkoztunk.

A Renegades-fiaskó - meddig érhet el a Riot mindenható keze?

Mekkora lehet a kontroll egy játék kiadó kezében? Mekkora befolyásuk lehet egy szervezett ligában? Egy szigorúbb, kontrollált vagy egy szabad, piaci törvények alapján működő rendszer egészségesebb az esport számára? Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel az újra felizzó Riot vs Renegades konfliktus során.

Adott egy LCS csapat, a Renegades, a tulajdonosa pedig nem más, mint az akkor igen népszerű League kommentátor, MonteCristo. Monte eredetileg egy Chris Badawi névre hallgató üzletembertől vette a csapatot, akit később felvett CEO pozícióba. Mivel Monte akkor még Dél-Koreában élt, hiszen innen közvetítette az LCK meccseit, logikusnak tűnt egy a szervezetet jól ismerő ember alkalmazása, aki tudja a napi teendőket helyben, Los Angeles-ből végezni.

A csapat be is jutott a Challenger körből az LCS-be, és egy elég semmilyen split után a Riot egy közleményben tudatta a nagyérdeművel, hogy Chris Badawit egy életre eltiltották a LoL e-sport világától, Monte-nak pedig záros határidőn belül meg kell válnia a csapatától.

Ez hatalmas sokként ért mindenkit. Monte megpróbálta magát megvédeni, megpróbált ügyvéd jelenlétében tárgyalni a Riottal, akik egyszerűen felálltak az asztaltól. Látszólag hatalmas igazságtalanság érte Monte-t, a nagy zavarodottságban még kevesebben értették, hogy miért fogják egyes e-sport személyiségek, mint a nem kimondottan Riot-párti Richard Lewis is a Riot Games pártját ebben az ügyben.

A Riot indokai mondvacsináltnak tűntek, nem igazán álltak meg a lábukon, a legtöbb ember, köztük Monte is személyes bosszút sejtett a háttérben. Az egyik dolog, amit a Riot említett, az volt, hogy Badawi veszélyeztette a játékosok épségét, amin még a játékosok is jól szórakoztak. Ebből arra következtethetünk, hogy sem Monte, sem a játékosok nem tudtak akkor még arról, hogy pontosan milyen paktumot is kötött Badawi Remiliaval, még a Challenger kör alatt.

Remilia tegnap este kitálalt egy hosszú twitter threadben.

A nemátalakító műtétem elrontották, a teljes lágyékom érzéketlen területek övezik, súlyos az idegi sérülés mértéke. [...] Három évvel később még mindig elviselhetetlen a fájdalom.

Remilia transznemű, a Challenger kör előtt még tranzíció előtt állt. Badawi azt az ígértetet tette, hogy ha bejuttatja őket az LCS-be, állja a hatalmas költségű operációt. Remilia súlyosan depressziós volt, többször is kárt okozott magában, az öngyilkosság határán állt. Elfogadta az alkut.

A helyzet ezekkel a műtétekkel az, hogy nem véletlen ilyen drágák, és nem véletlen nehéz eljutni odáig, hogy valaki kés alá kerüljön. Komoly preparációs időszak előzi meg, amíg alaposan fel tudják mérni a pácienst, és fel tudják készíteni a műtétre. Nem kis dologról van szó.

Badawi ehhez képest 5000$ dollár készpénzt adott egy - Remilia szavaival élve "gyanús" - sebésznek Thaiföldön. A műtét rosszul sikerült, egyes részeken teljesen elveszítette az érzékelő képességét, az ágyéki régióban pedig egyenesen idegi sérülések keletkeztek, amik azóta - így, évekkel később is - folyamatosan fájnak, ezért Remilia azóta fájdalomcsillapítókon él. Gyakorlatilag megcsonkították, és egy életre elvették annak a lehetőségét, hogy teljes életet éljen.

Remiliat Richard Lewis, hírhedt e-sport újságíró és számos leleplező cikk szerzője fogadta be, és ápolta - segítette amíg valameddig lábra nem tudott állni. Azóta Chris Badawi is előállt egy közleménnyel, egy reddit poszt formájában.

Badawi állításai nem feltétlenül cáfolják Remilia történetét, de azóta több személyiség is előállt óva intve mindenkit abban, hogy egy szavát is elhiggyék.

Travis és Markz:

Nem tudom mit mondjak, azok ismeretében hogy mekkora hazug fickóról van szó, hogy lehet hogy emberek még mindig hisznek neki. Ez az ember nem érdemli meg, hogy a League of Legends ökoszisztémában legyen.

Az emberek szeretik azt mondani, hogy minden történetnek három oldala van: ami veled történt, ami velük történt, és az igazság. Vannak esetek, amikor nem lehet mindent elhinni valakinek, amikor tudjuk, hogy valaki folyamatosan, bizonyíthatóan hazudik.

Kelsey Moser:

Ha mindezek után még elhiszel bármit, amit Chris Badawi mondd, nem tudok mit tenni. Elképesztő számomra, hogy tud úgy csinálni egy reddit posztot hogy az első komment ne hívná szarkeverőnek.

Richard Lewis:

A teljes sztori ismeretében változni fog a közvélemény. Maria (Remilia) egy áldozat. Ami történt vele mintapéldája mindennek, ami az iparágot fertőzi.

Még mindig nehéz erről beszélnem, nem tudom ő hogy csinálja. Örülök hogy tud már beszélni róla. Maria a példa arra, mi történhet ezekkel a fiatal felnőttekkel, ha bekapja őket az esport gépezet.

Mérges voltam amiért senki sem támogatta. Késleltették a segítséget, hogy tovább játszhasson. Ki kellett szabadítanom ebből a helyzetből. Még ezek ellenére is borzalmasan érezte magát, hogy cserben kellett hagynia a csapattársait.

A story még nem ért véget teljesen, kedden újabb adagot borított az asztalra Remilia, ezzel is megcáfolva Badawi minden korábbi próbálkozását az ügy elsikálására. Maria szerint Badawinak több mint egy éve volt arra, hogy sebészt találjon neki. Az ígéret miatt Remilia még a Dignitas ajánlatát is eldobta, mert bízott abban, hogy tényleg úgy mehet már színpadra, hogy átesett a beavatkozáson. Badawi aztán addig húzta mondvacsinált kifogásokkal a dolgot, míg már ott tartottak, hogy "bocsi, kifutottunk az időből, most már nem hagyod cserben a csapattársaidat, ugye?" szöveggel lényegében kényszerítette őt a játékra. 

Persze Maria magát is hibáztatja, fejben teljesen szét volt esve, ahogy ő írja saját szavaival, egy mentális katasztrófa volt, ha akkor kicsit erősebb, nem megy bele Badawi idióta hazugság-hálójába, hogy aztán a végén semmit se kapjon belőle - vagyis pontosabban 5000 dollárt és egy "Bangkok Hentese" néven ismert sebészt, akinek a munkájának sajnos meg is lett az eredménye. És itt most arra kérnék mindenkit: előítéletek nélkül, tekintsünk el attól, hogy férfiról, nőről, vagy éppen transzneműről van szó, minden embernek a saját döntése az, hogy milyen formában érzi boldognak magát és éli le az életét.

A helyzet az, hogy elég sok rázós történet került napfényre e-sport körökben az elmúlt években, de véleményem szerint egyik sem mérhető ahhoz, amit itt láttunk. Általában minden Riot intézkedéssel szemben kritikus vagyok - ha elolvassátok a fent idézett cikket láthatjátok hogy két éve is az voltam - de itt és így, a történtek ismeretében teljesen egyet kell értenem a Riot Games döntéseivel, és azzal, hogy a dologról megpróbáltak minél kevesebb információt nyilvánosságra hozni.

Reméljük Remilia idővel, és az orvostudomány fejlődésével teljesen felépülhet, és újra teljes életet élhet.

A magyar telefonos lelkisegély kék száma: 116-123

Kövess Minket!