Soha nem álmodott róla, mégis az egyik legsikeresebb FIFA játékos lett

Soha nem álmodott róla, mégis az egyik legsikeresebb FIFA játékos lett

Hashtag Ryan szinte egyik pillanatról a másikra pottyant bele a profi közegbe és onnan már nem volt visszaút.

Ryan Pessoa talán az egyik legismertebb profi FIFA játékos az Egyesült Királyságban, de a legmeglepőbb dolog vele kapcsolatban, hogy soha nem álmodozott e-sportolói karrierről. Sőt, valójában az első versenyére úgy kvalifikálta magát, hogy nem is tudott róla.

"Azt hiszem én kicsit másként kerültem kapcsolatba az e-sporttal, mint a többiek. Soha nem tudtam erről, hogy létezik." mondta a Hashtag United játékosa a Dream Team-nek egy Gfinity Elite verseny sajtótájékoztatóján.

"Tavaly két olyan favorittal voltam egy csoportban, akik simán megnyerhették volna az egész rendezvényt, de megvertem őket, majd a döntőig meneteltem és elhoztam az aranyérmet."

Nos így kezdődött a professzionális pályafutása.

Röpke 1 év alatt aztán Ryan már több, mint 20 ezer feliratkozóval büszkélkedhet Twitteren, ő a FIFA eWorld Cup európai bajnoka, illetve az egyik meghatározó személyisége a Youtube kötődésű csapatnak, a Hashtag Unidetnek. A klubot Spencer Owen YouTube sztár hozta létre, majd 2016-ban elindította az e-sport különítményét.

Sokan azt gondolnánk tehát, hogy Ryan majdnem egész nap a futballjátékot nyúzza, de ez nem teljesen így van. Meglepő módon, a 20 éves fiatalember egy sokkal kiegyensúlyozottabb életet igyekszik élni, mint azt egy profiról feltételeznénk.

"Az életemben minden jól megfér a FIFA mellett. Egyetemre járok és mindig mindent megteszek, hogy jobb legyek. Futball, atlétika, úszás, edzőterem, tényleg mindent. Minden arról szól hogyan osztjuk be az időnket. Még a versenyidőszak alatt is bejárok az egyetemi előadásokra és szemináriumokra, de azért hozzáteszem, a FIFA-t kiemelném, mivel most már karrierként tekintek rá."

Ahogy az e-sport egyre életképesebb döntés lesz a pályaválasztás szempontjából, számos tinédzser távolodik el a hagyományos oktatástól, hogy a játékra összpontosítson. Eleinte Ryanért is aggódtak a szülei, de a családja most már teljes egészében támogatja őt az álmai elérésében.

"Emlékszem, amikor az első versenyemre kvalifikáltam magam Németországban, elküldték nekem a jegyeket, édesanyám pedig kiakadt egy picit: "Nem mész sehová, ez egy átverés lehet. Nem tudunk róla semmit." Most jóval több információval szolgálnak ezek a versenyek, ráadásul olyan rendezvények vannak, mint az Elite sorozat, így azt hiszem egyre inkább elfogadják és megértik az emberek az e-sportot. Rengeteg olyan dolog van ebben az ágazatban, ami számomra előnyös lehet."

Az e-sport hatalmas méreteket öltött már Kelet-Európában: több ezren szoktak szurkolni a stadionokban egy torna alatt, hogy megnézzék a legjobb játékosokat a világ minden tájáról. Az Egyesült Királyságban az e-sportok még mindig gyerekcipőben járnak, de Ryan úgy véli, hogy a futballklubok lehetnek a legjobb módjai annak, hogy bevezessék a mainstreambe ezt a fogalmat és tevékenységet.

"Ha egyre több futball egyesület lép be az e-sportba, az biztos segíteni fog, hogy a nyilvánosság előtt is nagyobb figyelmet kapjon a dolog."

Vajon mennyi ideig tervezi Ryan, hogy FIFA játékos lesz? Hiszen, az EA Sports minden évben megváltoztatja a játékot, tehát a játékosoknak gyorsan kell alkalmazkodniuk a túléléshez.

"Nehéz megmondani. Talán idén fantasztikus vagyok a FIFA18-ban, de a következő részben kitudja milyen módosításokat láthatunk és kiderül, hogy a játékom nem elég jó. Soha nem tudhatod. Egyelőre élvezem és mindig valami újat tanulok, illetve alkalmazkodom valamihez, amit nem ismerek. Számomra ez a szórakoztató része. Emlékszem, hogy nemcsak én kezdem újra minden új kiadásnál, hanem mindenki más is."

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!