Lenne értelme szűrni a játékosokat ping alapján? Ti rankedeznétek 300-as ping mellett?

Lenne értelme szűrni a játékosokat ping alapján? Ti rankedeznétek 300-as ping mellett?

Bizonyára tapasztaltunk már olyat, hogy egy játékosnak, vagy akár nekünk magas a pingje, ami teljesen elrontja a játékélményt. Mit lehetne ez ellen tenni?

Az online játékok egyik "rákfenéje" az, hogy internet kell hozzájuk, ráadásul stabil. Nem is feltétlen a sávszélességről van itt szó, a legtöbb játék nem igényel többet pár megabitnél, ami sokkal inkább fontosabb az a kapcsolat stabilitása, valamint a latency, azaz a késedelem. Ez az a szám, amit a jobb felső sarokban láthatunk az FPS-ünk mellett, ha megnyomjuk a játékban a Ctrl + F billentyűkombinációt.

Az új rendszerben kevesebb farmmal is lehet több goldod, mint az ellenfélnek!

Aioween | 18/04/16 16:59Rendesen megvariálták a minionok értékét az elmúlt patch-ekben, aminek hála a CS, avagy creep score elég csalóka lehet. Akár kevesebb farmmal is lehet sokkal több goldunk. A hosszú évek során megszokhattuk, hogy a farmolás, illetve a creep score egy elég reális képet ad arról, hogy ki hogyan áll az ösvényén.

Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb, minél magasabb, annál rosszabb. De mit is jelent ez a ping pontosan? Ez határozza meg azt a késedelmet a játék szerveréhez képest, amennyi idő alatt megkapjuk az eseményeket és eljutnak a szerverhez a parancsaink. A legjobb ping továbbra is a koreai szerveren található, ami egyrészt köszönhető az ország kisebb méretének és a különálló szervernek is, itt mindössze 8-9 ms-ről, vagyis milliszekundumról beszélhetünk. Tehát ennyi ezredmásodperc telik el a tényleges esemény között és aközött, hogy mi ezt látjuk a képernyőn. Ez egy nagyon jó szám, a legtöbb embert észre sem veszi.

Ha nézzük az európai átlagot az EUNE szerveren, ez általában 20 és 45-50 között mozog, attól függően, hogy mennyire stabil a kapcsolatunk. 50 ms-ig még bőven játszható a játék, bár némi késleltetés érzékelni fogunk a kiadott parancs és a teljesítés között, de ez még nem zavaró. Mi a helyzet viszont a magasabb pingekkel, ha valakinek már 100, vagy akár afölött mozog? Már a 100 ms is sok, de vannak akik 2-300-al is játszanak, az pedig már 0,2-0,3 másodperc, ami egy ilyen játékban rengeteg.

Ezen a pár tizedmásodpercen múlhat az, hogy valakit eltalálunk-e egy képességgel, vagy hogy mi ki tudunk kerülni egy skillshotot, esetleg van-e lehetőségünk időben Flash-elni valami elől, akár meccsek is elmehetnek rajta. Szintén jó példa még erre a Smite, ha a Baronnál mondjuk mindkét dzsungeles ott van. Ez nagyon frusztráló lehet, mind a játékos, mind a csapattársai számára, akiknek az fog végig lejönni, hogy az ember egyszerűen csak lassan reagál mindenre. Ráadásul a pingünket a kliensben nem is látjuk, csak ha már beléptünk a játékba és akkor már lehet késő. Ez sokszor megoldható azzal, hogy minden letöltést és hasonló dolgot kikapcsolunk, de előfordul az is, hogy egyszerűen a szolgáltató gyengélkedik, úgy pedig valószínűleg senki sem szeretne egy promo meccset lejátszani, hogy hatalmas hátránnyal indul. 

A késlekedés mellett a kapcsolat stabilitása is okozhat problémákat. Nem egyszer láttunk már olyat, hogy valaki egy meccs alatt akár 10-15 alkalommal, vagy egyszerűen folyamatosan DC-zik, ezért olyan helyeken áll meg, ahol nem kéne, mondjuk a torony alatt és mire a játék visszafordítaná a karakterét már rég késő.

Erre érkezett egy ötlet, ami talán megoldaná a problémát, bár a megvalósítása nem feltétlenül lenne egyszerű. Az ötlet szerint kellene egy szűrő a Riot részéről, ami már a kliensben is figyeli a kapcsolatunkat, illetve annak minőségét. Egy bizonyos szint felett pedig egész egyszerűen nem engedne be a játékba, amíg azt meg nem oldjuk, elkerülve ezzel azokat a kellemetlen helyzeteket, amiket az előbb vázoltam. Ha mondjuk 300, de akár még 200 felett is van a pingünk, egész egyszerűen ledob a queue-ból, mielőtt beléphetnénk egy hősválasztásba, és hogy biztos legyen a dolog, a meccs elfogadásakor is megnézi még egyszer a dolgot. Az kicsit túlzás lehetne, hogy semmilyen meccset ne játszhassunk így, elvégre a normáloknak, ARAM-oknak nincs nagy tétje, ott talán még elfér ez is, ha valaki ezt vállalja, de rankeden tényleg nincs helye ennek. Ha valaki tudja, hogy nincs stabil kapcsolata és ezzel hátrányba kerül, azzal nem csak magának árt, hanem az egész csapatának. Ne ilyeneken múljon egy meccs sorsa.

Ez egy kicsit kirekesztőnek tűnhet, hogy akinek nincs jó kapcsolata, az ne rankedezzen, de bárhogy is nézzük a dolgot, ez egy online játék, amihez jó kapcsolat szükséges és ott mindenki nyerni szeretne. Autóversenyre sem megyünk el üres tankkal, vagy egy hibás járművel, ami néha-néha leáll, mert akkor már nem egyenlőek az esélyek. 

A dolog technikai része már más kérdés, hiszen a Riotnak ez elég komoly fejlesztéseket jelentene, ezt valószínűleg egy hálózati informatikus jobban fel tudná mérni, de minden bizonnyal nem lehetetlen.

Ti támogatnátok egy ilyen rendszert a játékon belül, akár minden meccsen, vagy csak rankeden?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.