Redw1ng visszatért és fontos feladatot kapott a Honvédnál

Redw1ng visszatért és fontos feladatot kapott a Honvédnál

A Lenovo Legion Honvéd Akadémia saját maga nevelné ki a jövő e-sportolóit, és FIFA csapatban is gondolkoznak.

Nem hiszem, hogy sokaknak be kellene mutatnom a Tanár urat, azonban az új generáció már nem biztos, hogy ismeri Petróczi Donátot. Vagy mondjam inkább, hogy Redw1ng-et? Ez a név tényleg jelentett valamit a hazai FIFA-sok körében, hiszen már eddig is rendkívűl sok versenyen képviselte országunkat.

Kezdjük is rögtön a bajnoki címekkel. A 2004-es FIFA Interaktív Világbajnokságának magyarországi selejtezőjén 1. helyezést ért el, amit a 2006-os szezonban sikeresen megismételt. 2007-ben a hazánkban rendezett World Cyber Games abszolút győztese lett, amivel egészen a Seattle-ben megrendezésre került döntőig menetelt, ahol sikeresen továbbjutott a csoportkörökből. Ilyen erős kezdéssel, szinte természetes, hogy a magyar válogatott színeiben a lipcsei Európai Nemzetek kupáján ezüstérmet szerzett, 2008-ban pedig szintén a dobogón egy bronzérem büszke tulajdonosa lett. Ezen kívül ESL Major Series és ClanBase Nations Cup győztes is csapatban. Külön öröm számunkra, hogy a nemrég megrendezett FIFA Klub-on is gyarapítani tudta aranyérmei hosszú sorát.

A hosszú aktív pályafutását tehát megannyi siker kövezte ki, ezt a rengeteget tapasztalatot és tudást most a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián adhatja tovább a Pro Clubs csapatkapitányaként. Ennek apropóján beszélgettünk el vele, hogy mi a helyzet a képzéssel és milyen céljai lehetnek egy ilyen iskolának:

Régen sokat játszottál a FIFA-val, sőt rengeteg nagy versenyen is volt szerencséd részt venni, ha visszaemlékszel mi volt számodra a legkedvesebb emlék?

"Talán mind közül a legkedvesebb a lipcsei Games Convention keretein belül megtartott Európa Bajnokságon a magyar válogatottal elért bronz, majd egy évvel később megszerzett ezüstérem. Persze nehéz különbséget tenni, nem sokkal marad el ettől az a 10 nap, amit Seattle-ben tölthettem Magyarországot képviselve a World Cyber Games nagydöntőjén. A kizárólag internetes versenyek közül pedig legfontosabbnak a klubcsapattal elért Bajnokok Ligája győzelmet tartom. "

Miután sok-sok éve bele látsz az e-sport világába, mit gondolsz mennyit fejlődött itthon ez az ágazat?

"A 2000-es években volt már egy nagy felfutása a versenyszerű elektronikus sportnak, a szponzorok támogatásával juthattam el Seattle mellett például az FIWC kölni regionális döntőjére, az Amsterdamban rendezett nagydöntőjére, vagy akár SEC berlini nagydöntőjét is említhetném. Azonban a gazdasági válság miatt hanyatlás következett be külföldön és itthon is, erősen visszaesett a komoly versenyek száma. Szerencsére az utóbbi időben a gazdasági helyzet lehetővé teszi a fejlődést, és az állami támogatás mellett egyre több cég lát lehetőséget az e-sportban, így én úgy gondolom, hogy az igazi fejlődés még most fog következni!"

Nem rég ugye bejelentették, hogy Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián belül te vagy a Pro Clubs csapat kapitánya. Miként képzeljük el ezt a pozíciót, mi a konkrét feladatod?

"A feladat nem kicsi, építeni kell egy csapatot, amely méltóképpen képviseli a Honvéd színeket az elkövetkező kupákon ill. majd a magyar bajnokságban is. Jelenleg keressük azokat a játékosokat, akik segíthetnek nekünk, többek között az akadémiáról válogatunk, próbajátékokat tartunk, és rendszeresen, szinte naponta edzőmeccseink is vannak. Természetesen amikor majd kialakul a keret, és minden posztra meglesznek a játékosaink, további feladat lesz a taktika meghatározása, az együttes mozgásának összehangolása, a mérkőzésekre a kezdőcsapat kijelölése stb. A feladatokat Csete Patrikkal közösen fogjuk végezni, a csapattal kapcsolatos kérdéseket rendszerint megbeszéljük."

Egy edző segíthet egy virtuális csapatnak a fejlődésben, úgy mint a valódi focinál?

"Én nem látok ebben különbséget, az edző szerintem pont olyan fontos egy virtuális csapatnál, mint egy igazinál. Főként így látom ezt ebben az újonnan elterjedő 11v11-es módban, hiszen itt 11 emberre megválasztani a taktikát, összerakni a védekezést, a támadást jóval nehezebb, az edzőre vagy a csapatkapitányra még több munka vár, még többet segíthet a csapatnak."

Az 1v1-hez képest mégis mennyivel másabb számodra a Pro Clubs? Nehéz volt erre a módra átállni?

"Korábban sokáig a sima 1v1 mód mellet a csapatmérkőzések is tulajdonképpen 1v1 mérkőzéseket jelentettek, csak úgy működött, hogy mindkét fél kijelölte a kezdőcsapatát, ami 5-5 ember jelentett, sorsoltak, hogy ki kivel játszon, így öt darab 1v1 párosítás alakult ki és minden pár 2 mérkőzés játszott. Na most ehhez képest a Pro Clubs a teljesen más. Az átállás részünkről jelenleg is zajlik, egész más egy egész csapatot irányítani, meg egész más csak egyetlen posztot betöltve játszani. Hogy az átállás mennyire sikerül, azt majd a jövő eldönti."

A hagyományos focit szinte mindenhol imádják. Mit gondolsz lehet a FIFA 1v1 vagy Pro Clubs verzióból a világot behálózó, egyik legnépszerűbb virtuális sportág?

"Azt gondolom, hogy lehet, pont a hagyományos foci szeretetéből adódóan. Abban, hogy a FIFA az egyik legnépszerűbb virtuális sportág legyen, nagy szerepet játszhat majd szerintem az a folyamat, amelyben láthatjuk, hogy világszerte egyre több igazi klubcsapat igazol le FIFA játékosokat. Nagyszerű dolognak tartom, hogy Magyarországon sincs ez másként, az e-sport a jövőben még tovább fog hódítani véleményem szerint, és több más népszerű játék mellett ennek az egyik fő képviselője a FIFA lesz."

Mik a céljaid az Akadémiánál? Mit szeretnétek elérni és mit gondoltok, hova fejlődhet a magyar e-sport a következő 5 évben?

"Nagy céljaink vannak itt az Akadémiánál, nem csak a Pro Clubst illetően szeretnénk meghatározó szerepet betölteni a magyar mezőnyben, hanem 1on1 játékosaink által is szeretnék kiemelkedő eredményeket elérni. Úgy gondolom, hogy fokozatosan kell építkezni, egyre magasabb célokat kitűzni magunk elé. Korábban a klubcsapataimnál és a válogatottnál is nagyon sikeres voltam, bízom benne, hogy ez most sem lesz másként. Ahogy nekünk, az egész magyar e-sportnak is van még miben fejlődnie persze, az elkövetkező 5 évben azt várom, hogy a fellendülés folytatódik, melynek következtében nemzetközi szinten egyre több magyar sikernek örülhetünk."

Kövess Minket!