Paklibemutató: Big Spell Mage - ha kontrollosabb játékra vágysz

Paklibemutató: Big Spell Mage - ha kontrollosabb játékra vágysz

Ha szereted Jaina-t és inkább kontrollosabb paklival játszanál idén, akkor a Big Spell Mage archetípust neked találták ki!

A Witchwood megjelenését követően teljesen felbolydult a meta. Rengetegen hozták az új, akkor még ismeretlen paklikat, viszont bőven akadtak olyan játékosok is, akik még a régi, már jól kitapasztalt deck-eket részesítették előnyben. A meta 2 héttel a megjelenést követően talán kezd szépen lassan helyre állni, de van ám ennél is érdekesebb fejlemény: kezdenek megmutatkozni, azok a paklik, amelyek egyelőre a Holló évében is életképesek tűnnek. Ma egy ilyen Mage paklit hoztunk el nektek, egy kis történelemmel és útmutatóval. Reméljük, hogy sikerül rá felhívnunk picit a figyelmeteket, ugyanis a statisztikái alapján a hirtelen elszaporodott Aggro deck-ek counter-e lehet.

A nagy varázslónő történelme

Vannak akik a Big Spell Mage megjelenését a Journey to un'Goro kiegészítőhőz vezetik vissza, méghozzá az akkori Burn Mage-hez, ahhoz a lassú paklihoz, ami folyamatosan kontroll alatt tartotta a pástot, majd egy adott pillanatban elkezdte támadni ellenfele arcát a legnagyobb varázslataival. Igaz ez a deck hasonló az előbb említetthez, de még jobban kontrollosabb annál. Az igazi Big Spell Mage a Kobolds&Catacombs alatt vállt népszerűvé, amikor is a Dragon"s Fury, Dragoncaller Alanna és néhány a nagyobb manaköltségű varázslatokkal szinergiában lévő lap végre elérhetővé vállt a játékosok számára. Igaz. hogy az Ice Block, ami a pakli kulcskártyája volt, idén végleg kirotált, de a játékosok máris kitaláltak újabbnál újabb módokat annak helyettesítésére. Az rengeteg AoE mellett nem nehéz kibírni a végjátékig, amikor is Frost Lich Jaina gyakran siethet megmentésünkre. A deck szerkezete pedig nemhogy gyengült, hanem inkább erősödött az új kiegészítő megjelenésével. A Voodoo Doll és Arcane Keysmith kulcsfontosságú kártyákká váltak, de rajtuk kívül egyre gyakrabban lehet látni például Witchwood Piper-t is -amely az Arcane Keysmith felhúzására szolgál- illetve Rotten Applebaum-ot is.

KÓD: AAECAf0EBtAC08UCoM4Cws4Cm9MCo+sCDE2KAckD7AebwgKWxwLV4QLX4QKW5AK+7AKm8AK38QIA

Fontos infók a kezdőkézről

A kezdőkéz gyakran befolyásolhatja egy játék végkimenetelét, így itt is beszélhetünk ideális és nem megfelelő verziókról. Ha kihúzod érdemes megtartani például a Doomsayer-t: egy kört könnyedén nyerhetsz vele bármilyen ellenséggel is nézel épp farkasszemet. A Raven Familiar és a Stonehill Defender is kulcsfontosságú lapoknak számítanak, így ha már az elején sikerül megkaparintanod valamelyiket, akkor nem szabad vissza keverned a paklidba. Végül de nem utolsó sorban még az Arcane Keysmith is megtartós kártya. Nagyon ritka esetben fordul elő az, hogy a 3 Secret, amelyek közül választanod kell, mindegyike rossz.

Futottak még kategóriába tartozik a Gluttonous Ooze, Dragon's Fury. A Skulking Geist kézben tartásán is elgondolkodhatsz, de CSAK olyan helyzetben, amikor 100%-ig tudod, hogy face paklival nézel farkasszemet: a Combo Priest-ek például az Innerfire-től köszönhetnek el pástra kerülése után, a Taunt Druid-ok pedig a Naturalize-tól.

Aggro paklik ellen

A gyorsabb deck-ek ellen csak egy dolgot lehet tenni: túlélni. Ez azonban sokkal nehezebb lesz a rengeteg játékos által meggyászolt Ice Block nélkül, ezért is fontos, hogy felhasználd minden erőforrásod annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb sebzést szenvedd el. A célod itt természetesen csak az lehet, hogy kivárd amíg az ellenfeled felhasználja az összes elérhető forrását, majd stabilizálódj egy Taunt lénnyel és Frost Lich Jaina-val.

A gyorsabb paklikat általában két nagy csoportra lehet osztani, így mi is ezt tesszük az elemezhetőség kedvéért. Vannak a pást-orientált archetípusok, mint például az Odd Paladin vagy a Zoo Warlock. Ezekkel a paklikkal sokkal könnyebb dolga van az embernek, ugyanis ők nem használnak olyan lapokat, amelyek gyorsan leégetik az ellenfél életét. Csupán a pástról dolgoznak. Így ha azt tisztán tudod tartani, akkor már nyert ügyed van. Itt is számításba kell azonban venni, hogy mennyire éri meg elnyomni az AoE-t pont abban a pillanatban. 4 darab 1/1-es minionra nem éri meg felhasználni a 6 manát kóstáló Blizzardodat, kivétel akkor, ha úgy érzed tudja azokat a lényeket valamivel fejleszteni ellenfeled a következő körben.A másik csoport a face vagy burn paklik, amik nagy sebzést tudnak okozni akár páston lévő minion nélkül is. Ők a legnehezebb párosítások ladderen. Könnyedén el tudod ugyanis távolítani a lényeiket, viszont mire odaérnél már értelme sincsen, mert az adott lény megtette amit neki kellett. De ez mit is jelent? Például a 3 mana 3/1-es Wolfrider Charge-al rendelkezi, így már abban a körben megtámadhatja az arcodat, amelyik körben az ellenfeled lerakta. Igaz rögtön meg kell ölnöd, hiszen nem akarhatsz még egyszer 3 sebzést az arcodba, viszont addigra már eredeti feladatát sikeresen teljesítette. Ezért is kell ilyenkor észben tartani azt, hogy a Frost Lich Jaina és Baron Geddon kombó nagyon sokat tud majd gyógyítani a köröd végén, így nem kell annyira aggódni a kezdeti sebzés miatt. 

Kontroll paklik ellen

A kontroll paklik sokkal érdekesebbnek számítanak legalábbis a Big Spell Mage szempontjából, pusztán azért, mert abban az esetben a játék nem fejeződik be akkor, amikor kijátszod Frost Lich Jaina-t. Ebben az esetben a játék korai illetve középső szakaszában csak arra kell koncentrálnod, hogy minél több erőforrást tudj összegyűjteni. Előfordulhat azonban, hogy az ellenfeled már a negyedik körre hatalmas minionokat pakol le a pástra, például egy Mountain Giant-et vagy egy Twilight Drake-et. Warlock ellen mindig érdemes megtartani a Polymorph-ot a démonok ellen, így a Voodoo Doll-t könnyedén felhasználhatod egy Gian-t ellen. De ha már valakit birkává változtatsz, fontos, hogy jól megválogasd ki lesz az! Warlock esetében például vannak olyan lényeket, amelyeket már nem tud vissza idézni, ezért kell megtartani a különleges varázslatot egy Doomguard-ra vagy egy Voidlord-ra. Ha pedig választás elé kerülsz, akkor mindig a Doomguard-ot válaszd! A Doomguard-ok ugyanis nagyon nagy nyomást tudnak rád gyakorolni, főleg ha egy Faceless Manipulator vagy egy Carnivorous Cube is közre játszik.  

Nem csak itt fontos azonban a Polymorph. Taunt Druid játékosoknál is nagy hasznát veheted, de meg kell várni a megfelelő alanyt, aki nem is lehet más, mint Hadronox. Ezzel szinte azonnal meg is nyered a játékot, viszont fontos azt is észben tartani, hogy Hadronox 9 mana. Így ha a kilencedik körben kerül ki, akkor nagy baj nincsen, viszont ha egy körrel később, akkor az 1 manát kóstáló Naturalize is szóba jöhet, ami ellen tenni kell. Így kopogtathat be az ajtón a Skulking Geist, amit gyakran az adott mérkőzés MVP-jének is ki lehetne nevezni. Ha van az ellenfelednek egy 1 manás kulcsfontosságú varázslata a Geist tényleg meg tudja neked nyerni a meccset. Nincsen Naturalize, vagy Inner Fire vagy Dark Pact így rengeteg kombót tud elrontani ez a kis lényecske.A legfontosabb win condition mégsem ő, hanem Frost Lich Jaina lesz számodra a lasabb paklik tekintetében is. Kijátszását követően ugyanis az ellenfeled mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne adjon ping célpontot számodra, de ezt te könnyedén megoldhatod néhány AoE elsütésével. A lényeg az előre tervezés: a célod, hogy egy századnyi Water Elemental álljon a rendelkezésedre. A másik kártya ami nagyban tudja az eredmény befolyásolni, az Dragoncaller Alanna. Viszont itt sem szabad elfelejtened, hogy ő tényleg az utolsó mentsvárad, a befejező lépés. Addig kell várnod kijátszásával, amíg nem vagy abban biztos, hogy ellenfeled már csak alacsony sebzésű varázslata vannak, vagy esetleg kifogyott az összes AoE-ből.

Érdemes még megjegyezni

Végül, de nem utolsó sorban egy kis száraz statisztikával készültünk nektek. A Big Spell Mage népszerűsége lassan növekszik és nyerési aránya már így is 50%-on felül van ami nem rossz arány. Legkönnyebben az Odd Druid-al bánik el, viszont meggyűlik a baja a mostanában annyira népszerű Quest Rogue-al. Reméljük, hogy sikerült meghoznunk bemutatónkkal a kedveteket a pakli kipróbálására és hamarosan már élesben fogjátok tesztelni képességeiteket vele!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!