A Twitch jogászai válaszoltak PhantomLord vádjaira

A Twitch jogászai válaszoltak PhantomLord vádjaira

Könnyen megfordulhat a kocka a perben, miután a Twitch alaposan alátámasztva cáfolta meg James Varga vádiratát.

James "Phantoml0rd" Varga idén februárban perelte be a Twitch-et, amiért szerinte a streamingplatform hamis, megalapozatlan vádak miatt tiltotta ki őt 2016. júliusában. A vádirat komoly problémákat tartalmazott, olyan bizonyítékokat próbáltak hitelteleníteni jogászai, melyek a gamblingbotrány kirobbanásához vezettek és közvetetten a Valve erre vonatkozó szabályainak létrehozásához, mely 2016 nyarán több illegálisan működő szerencsejátékoldal beszüntetésével járt.

Richard Lewis brit e-sportújságíró oroszlánrészt vállalt annak idején a bizonyítékok és a történet feltárásában. A vádirat őt is hitelteleníteni szeretné, többek között azzal, hogy az általa nyilvánosságra hozott Skype-beszélgetéseket illegálisan szerezte meg. Emiatt mint potenciális tanú, figyelemmel követi a per állását és annak idején igen jól összefoglalta videójában, hogy milyen tárgyi tévedések vannak a vádiratban, így az előzmények megismeréséért mindenképp ajánljuk, de ezen a linken keresztül elolvashatjátok magát a szöveget is angolul.

A válasz

Három hónapot kellett várjunk arra, hogy a Twitch visszavágjon a Phantoml0rd-perben. A válasz prioritása természetesen a pontosabb kontextus megismertetése, a vádak tételes cáfolata és új információk nyilvánosságra hozatala volt. Többek között megtudtuk, hogy James Varga állításával szemben nem hamis vádak és figyelmeztetés nélkül tiltották ki a streamingplatformról, hanem egy közel egy éven át húzódó figyelmeztetéssorozat után. A szövegből kiderül, hogy a bant megelőző két hónapban kilencszer sértette meg a Twitch szabályzatát a streamelt tartalommal. Ezek között nem csak kétes gamblingtartalmak, de olyan is volt, melyben a saját életére nézve veszélyes viselkedést sugárzott. Több, mint 15 szabálysértést követett el ezekkel együtt a tiltás előtti egy évben, egyikükért ideiglenes felfüggesztésben is részesült, de ez sem volt elég ahhoz, hogy moderálja magát. Mindemellett nem csak a Twitch vizsgálatai, de felhasználói jelentések miatt is bajba került több ízben.

Az utolsó szeg a koporsójában az a 100 000 dolláros CS:GO skin nyereményjáték stream volt, mely a gamblingbotrány kirobbantója is volt egyben. Mint azt valószínűleg sokan tudhatjátok, egy olyan harmadik oldalon történt mindez, amiben tulajdonrésze volt Phantoml0rdnak, így anyagi érdeke származott abból, hogy minél többen lépjenek be, ami ellent mond a Twitch és a Steam szabályainak is. Itt lépett be a Valve, akik azóta is folyamatosan az illegális gambling visszaszorításán dolgoznak. Közvetetten tehát ez a per egy oka lehet annak, hogy behozták a 7 napos kereskedői tiltást a Steamre nem is oly régen. A Valve állítása szerint ugyanis azóta közel 70%-kal csökkent scammel kapcsolatos jelentések száma.

A vádirat szerint a Twitch úgy bontott szerződést James Vargával, hogy nem figyelmeztette őt róla. Azonban a streamingplatform közzétettet egy nyilatkozatot ugyanazon a napon, amikor Phantoml0rd említett streamje is történt. Ebben kitérnek rá, hogy az általános szerződési feltételek megsértésének számít, ha olyan tartalmat közvetítenek, ami illegális, átverés vagy harmadik féllel történt megegyezést rúg fel (ebben az esetben a Valve és a Steam szabályait). A tartalomra vonatkozó irányelvek továbbá nem engedik, hogy olyan dolgot közvetítsen egy streamer, amiben szerencsejáték, illegális tevékenység vagy bármilyen kifogásolható van a Twitch megítélése alapján. Ebbe beletartozik az is, hogy a Valve szabályait figyelmen kívül hagyva egy másodlagos CS:GO piacon nyereményjátékot szervezzen valaki úgy, hogy a tulajdonosa annak a cégnek. Ráadásul ezt sohasem tette nyilvánossá, ami a Twitch ÁSZF-je szerint csalás. A CSGOShuffle-t reklámozó videóiban mint az köztudott, úgy nyert hatalmas összegeket, hogy befolyásolták az oldal működését, ami a szerencsejáték-törvények felrúgásának minősül.

Felfüggesztés

A Twitch elmondása szerint 2016. július 19-én azért tiltották ki, mert tudomást szereztek a be nem jelentett tulajdonrészéről a CSGOShuffle-ben, de a halmozott visszaélések is szerepet játszottak a döntésben. Phantoml0rd úgy, hogy tudomása volt az eseményekről sem kereste meg a Twitch-et, nem adott magyarázatot nekik, ezzel pedig elvesztette a lehetőséget a fellebbezésre. Egészen addig nem történt semmilyen kommunikáció a két fél között, amíg nem szüntették meg ellene a washingtoni büntetőeljárást 2016 decemberében. 2017 áprilisában újra felvette a kapcsolatot a Twitch-csel, arra kérte őket, hogy rehabilitálják, mert nem kapott megfelelő értesítést a tiltásról. Azonban azt figyelmen kívül hagyta, hogy rendszeres szabálysértőként a Twitch több ízben is figyelmeztette kihágásaiért és tisztában volt a dolog súlyával. A cég szerint továbbra is tagadta a vádat, miszerint köze lett volna bármilyen illegális vagy kifogásolható tartalom streameléséhez a történtek ellenére. Végül a 2018. február 14-én beadott vádiratig nem volt fejlemény az ügyben és itt tartunk most.

A Twitch szerint ők nem követtek el semmilyen hibát, viszont James Varga a következő kihágásokat vétette az ő ÁSZF-jük alapján, melyek a tiltást eredményezték: szerződésszegés, a jóhiszeműség és tisztességes bánásmód elvének megsértése, gondatlan félrevezetés és csalás. Zárásként a jogi nyilatkozat arra kéri a bírákat, hogy a vizsgálatot tereljék Phantoml0rd ellen, ne kelljen kártérítést fizetniük és kompenzálják őket a per minden költségéért. Remek kérdés, hogy innen merre halad tovább az ügy. Valószínűleg újabb hónapok telnek el, mire a James Varga jogi csapata válaszol, utána pedig vagy megkezdődik a tárgyalás vagy peren kívül megoldják. Utóbbi valamivel valószínűbb, hiszen a Twitch közzétett rengeteg bizonyítékot Varga ellen (ezeket itt találhatjátok meg, a 18. oldaltól) és kihúzták alóla a talajt a cáfolattal. Amennyiben újabb fejlemény érkezik, beszámolunk róla.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!