Hirdetés

Nerfértékelés: Melyik kaszt gyengül vagy erősödik a frissítés után

Az egyértelmű kasztokon felül, közvetve mindenkit érint majd a nerf. Van akit erősebben és van olyan is, akit kevésbé. Elemezzünk egy kicsit.

Hirdetés

Tegnap a semmiből csapott le ránk a Blizzard az érkező nerfekkel. Vannak akik fellélegezhetnek, hogy végre itt van a nerfcsomag, amire annyira vártak, -de lesznek olyanok is, akik tovább ostorozhatják a fejlesztőket, hiszen a már korábban gyengítésre ítélt lapok közül mindössze öthöz nyúltak hozzá végül, ami a standard metában jelenleg előfordul (Call to Arms, Possessed Lackey, Dark Pact, The Caverns Below, Spiteful Summoner). Ebben a cikkben értékeljük a hamarosan érkező nerfek bevezetését és elemezzük a paklikat, amelyekre közvetlenül, vagy közvetett hatással lesznek a lapváltozások.

Paladin

Az Even Paladinból kikerül a Call to Arms, de nem garantált, hogy automatikusan átvándorol az Odd Paladinba, hiszen 5 manáért 3 darab egy drop nem tűnik értékkinyerésnek. Murloc Paladinban viszont eddig sem volt prioritás a Call to Arms, várhatóan ezután is meglesz nélküle a deck. A Warlock eddig is rossz matchup volt, várhatóan ez marad továbbra is így.
Erősödhet: Az Odd Paladin és Murloc Paladin, főleg az Even Paladin és az gyengülésével, ami counter mindkét típusra.
Gyengülhet: Az Even Paladin, várhatóan újra előkerül a Drygulch Jailor + Lightfused Stegodon, hiszen új győzelmi utat kell találnia a paklinak. További nerfet jelent a paklinak, hogy az egyik legjobb matchupját a Quest Roguet is gyengítették, amiből várhatóan kevesebbel találkozhatunk a ladderen.

Mage

Egyik lapgyengítés sem érinti közvetlenül a mágust, viszont hatással lehet rá a várható metaváltozás.
Erősödhet: A Tempo Mage, mivel az Even Paladin várhatóan gyengülni fog és a Warlock népszerűsége nem fog radikálisan visszaesni, ami jelenleg is egy kedvező matchup a Tempo Magenek.
Kérdéses: A Big Spell Mage, hiszen a Rogue visszaesése kedvező hatást gyakorolhat a paklira, a másik oldalon viszont a Tempo Mage, ha uralkodóvá válik, az megpecsételheti a sorsát, ugyanis a leggyengébb számokat pont ellene hozza.
Új deck: Odd Spiteful Mage esetleg tehetnek majd próbát a játékosok, hiszen a Dragon’s Fury és a Flamestrike tökéletesen illik a Spiteful Summoner mechanikájába.

Druid

Korábban már megkapta a nerfeket a Druid, ezért ebben a patch-ben csak a Spiteful Summoner érintette közvetlenül a classt.
Erősödhet: A Spiteful Druid, mivel az 1 manás drágulás a Spiteful Summoner esetében gyakorlatilag nem jelent semmit a decknek, ugyanúgy hatalmas értéket lehet kinyerni a lapból és az Even Paladin várható visszaesése is csak tovább javíthatja a számokat.
Kérdéses: A Taunt Druid, gyorsabb deckekkel jelenleg is meggyűlik a baja, várhatóan nem lesz a legjobbak között. A Token Druid helyzete sem tisztázott jelenleg, szenved a Warlockok és a Spiteful Druidok ellen, de elég jó számokat hoz a Rogue-k és Tempo Magekkel szemben.

Warrior

A Spiteful Summoner manaköltségének növelése teret nyithat egy új típus előtt, de más közvetlen hatásuk nincs a nerfeknek a harcosra. Közvetett módon viszont egyéb deckek népszerűségének csökkenéséből profitálhat a Quest és az Odd Control változat.
Kérdéses: Minden jelenlegi változat, ha a Druid még nagyobb teret tud nyerni magának akkor nehéz pillanatoknak nézhet elébe. A Quest Rogue és a Cube Lock, ha eltűnik a ladderről ellenben a Warrior malmára hajthatja a vizet.
Új deck: Az Odd Spiteful Warriorral lehet kísérletezni, hiszen a Spellstone, a Brawl és a fegyverek is jól szinergizálnak az odd mechanikával.

Shaman

Nem érintették a Shaman deckeket a lapváltozások, de a valódi kérdés az, hogy elmozdulhat-e a legnépszerűtlenebb class pozíciójából a patch után.
Erősödhet: Az Even Shaman, mivel a Druid ellen teljesen vállalható számokat hoz és a legnagyobb countere a Warlock is kicsit visszaszorulhat.
Gyengülhet: Tovább eshet vissza a Shudderwock Shaman, hiszen a Druid és a Paladin ellen most sincs esélye.

Hunter

A sötét ló, amiről senki sem beszél, de mégis megvan benne a potenciál, hogy újra elkezdjen kapaszkodni felfelé.
Erősödhet: A Midrange változatok (Even Budget), amik jók lehetnek a Druid és Priest ellen.
Gyengülhet: A Spell Hunter küszködik a jelenlegi metában a rengeteg Warlock és Druid miatt, és a továbbiakban is, ha maradnak ezek a meghatározó classok, kizárólag csak versenyeken találkozhatunk vele.

Rogue

A Rogue questje megkapta a második nerfet is, így jelentősen gyengültek az egy körös kivégzés és a jó cserék lehetőségei, viszont a tisztán control paklik ellen továbbra is működhet a mechanizmus.
Erősödhet: Az Odd Rogue, amire a Paladin és a Warlock jelenti a legnagyobb veszélyt, viszont a Druid, Mage, Priest ellenfelek mind-mind kedvezőek a pakli számára.
Gyengülhet: A gyorsabb meta kedvezőtlenül hathat a Quest Roguera, ami így a Spell Hunterhez hasonlóan a verseny metára korlátozódhat le.

Priest

A Spiteful Summoner átalakítása itt is érinti az egyik aktuális metapaklit, viszont más decktípusra is hatással lehet majd az új patch megjelenése.
Kérdéses: A Control Priest egy óriási kérdőjel, hiszen a Druid ellen borzalmas számokat produkál a deck, viszont a többi class ellen jól boldogul. Ha a Druid és a Murloc Paladin deckek lesznek a meta csúcsán, akkor a Control Priest napjai meg vannak számlálva. Spiteful Priest is kicsit ellentmondásos helyzetben van mivel a Druid és a Warlock ellen is jó számokat produkál, viszont a gyors deckek ellen szenved.

Warlock

Az öreg Gul’dant már hónapokkal ezelőtt mindenki a pokolra kívánta és a Blizzard végre meglépte azt, amit már sokkal korábban kellett volna.
Kérdéses: A Cube Lock és a Control Lock is megkapta a nerfet, így a Skull of the Man’arin lesz a fókusz nem a Possessed Lackey-n, viszont a fegyver könnyedén leszedhető egy Acidic Swamp Ooze-zal, ami egy nagy lehetőséget biztosít az ellenfélnek. Ami nem változik, hogy a Paladinok ellen továbbra is jó számokat kéne hoznia a rengeteg területi sebzéssel és a nagy lényekkel. A Spiteful deckek ellen eddig sem érezte jól magát, ez várhatóan a változtatásokkal sem alakul másképp. További hátrányt okozhat a deckeknek, ha megugrik a népszerűsége az Odd Roguenak és a Tempo Magenek. A Zoolock helyzete sem egyértelmű: az Even Paladin visszaesése pozitív irányba tolja el a decket, viszont az Odd Rogue és a Tempo Mage beleszólhat a dolgokba.
Ha most kéne felállítani egy tierlistát a nerfeket követő metára vonatkozóan, akkor az alábbi tippekre fogadnék, de nem túl nagy összeggel.

Tier 1: Spiteful Druid, Odd Rogue, Murloc Paladin, Tempo Mage
Tier 2: Control Priest, Cube Lock, Odd Paladin, Spiteful Priest, Odd Warrior
Tier 3: Even Shaman, Big Spell Mage, Even Paladin, Zoolock, Midrange Hunter, Control Lock, Token Druid
Tier 4: Spell Hunter, Quest Rogue

Szerintetek, hogyan fog alakulni a meta, melyek azok a paklik, amelyek a legnagyobbat nyerhetik/veszíthetik az érkező változtatások bevezetésével?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?