Csalt az egyik cseh Community Contributor?

Csalt az egyik cseh Community Contributor?

A cseh és szlovák közösségi fórum a napokban konvalina11 csalási ügyei miatt hangosak.

A Wargaming Community Contributor programja alapesetben egy remek ötlet és mindkét fél előnyt kovácsolhat belőle, hiszen a videósok az elsők között próbálhatják ki az újdonságokat és a Wargaming plusz költségek nélkül népszerűsítheti játékát, de persze tudunk olyan példáról is, aminél nem lett jó vége ennek az együttműködésnek.

Problémák a cseh és szlovák közösségen belül

A cseheknél is - ahogy minden olyan európai nemzetnél, ahol népszerű a World of Tanks - vannak olyan videósok, akik részt vesznek a Wargaming CC programjában és élvezik annak minden előnyét. A cseh és szlovák közösség az egyik legnagyobb az európai szerveren, amiről tanúbizonyságot tesz a fórumon való aktivitásuk is, ugyanis a hivatalos angol, német és lengyel szekciókat követően az övék a legaktívabb.

*Érdekességképp a cseh és szlovák fórum szekciót idáig több, mint 2,7 millióan keresték fel, míg a magyar időközben teljesen megszűnt.

A cseheknél és a szlovákoknál 9 Community Contributor tevékenykedett, akiknek megvolt a sajátos stílusuk és a kialakult követőbázisuk, de a Wargaming egy hónapja egy új videóst vont be a programba konvalina11 személyében, akinek több gyanús visszajátszása és videója is van - amire a játékosok fel is hívták a WG figyelmét -, ezért Ivana_Drago (Community Manager) kivizsgálta az ügyet és arra a következtetésre jutott, hogy az esetleges furcsaságokat a szabad és normál kameranézet közötti váltás miatt keletkezett lag okozta.

A történetnek azonban itt még nincs vége

A játékosok nem fogadták el ezt a nyilatkozatot és még több bizonyítékkal álltak elő, ezért még több olyan videót küldtek kivizsgálásra, ahol a célkereszt gyanúsan viselkedik és a játékos találati arányát is furcsállták. Ezt követően minden olyan hozzászólást töröltek, ahol konvalina11 neve felmerült, valamint a játékosok figyelmeztetésben vagy rosszabb esetben tiltásban részesültek. Bár konvalina11 sosem szólt hozzá ezekhez a témákhoz - annak ellenére, hogy figyelemmel követte őket -, de a 20 éves youtuber édesapja tiszteletét tette 5-10 hozzászólás erejéig, hogy megvédje fiát, majd ezt követően ő sem szólt hozzá többé. Konvalina11 időközben több videót is közzétett youtube csatornáján, amikben az ártatlanságát bizonygatta, de a negatív hozzászólásokat rendszerint törölte - illetve néhány videóját is, ahol tisztán megfigyelhetőek a csaló modok.

A beágyazott két videóban az látható, ahogy egy 3 évvel ezelőtti 1on1 versenyen döntögetős mod használatának segítségével határozza meg ellenfele pozícióját. Bár az aimbot használatát a játékosoknak nem sikerült bizonyítaniuk, de a döntögetős mod egy kimondottan látványos csalás, amit nem lehet a visszajátszás közben keletkezett lagokkal magyarázni.

Mit eredményezett mindez?

Végül a játékosok kétségbeesésükben összefogtak és létrehoztak egy fórum témát, ahol aggályaikat fejezték ki ennek az esetnek a CC programra gyakorolt negatív következményeiről és arra kérték a WG-t, hogy tegyenek pontot az ügy végére, aminek fontosságát hangsúlyozva aláírásokat is gyűjtöttek. A témában 3 nap alatt több, mint 40 oldal született és a közösség meghatározó alakjai, valamint az eSuba.WoT és a CSA is az ügy mögé álltak. Összesen 700 aláírást gyűjtöttek össze, majd Ivana_Drago szabadságáról visszatérve újabb nyilatkozatot tett közzé, amiben kijelentette, hogy K11 - a cseh és szlovák fórumból automatikusan tiltották azokat, akik a játékos teljes nevét használták - tiszta, és a régi visszajátszások semmit sem bizonyítanak, hiszen azok a WG napjainkban alkalmazott "Fair play" politikája előttiek. Az ehhez kapcsolódó témákat pedig lezárták.

Megéri kitartani egy olyan játékos mellett, akit a közösség kivet magából?

Ezek az információk a Community Contributor szerverről jutottak el hozzám, ahol felhívták a figyelmemet az ügy kapcsán született reddit témára, ahol a angol nyelven foglalták össze a kialakult helyzet lényegét, ami - ahogy láthatjátok - a cikk forrásaként szolgál. Tisztán látszik, hogy hiába tiltják ki a konvalina11-ről negatívan nyilatkozó kommentelőket a fórum témákból vagy a World of Tanks egyéb felületeiről, mert más platformokon a közösség hallathatja hangját, amitől az egész talán csak még nagyobb hullámokat ver és ezellen a WG semmit sem tehet.

Ahogy a reddit téma végén is felhívja a szerző a figyelmünket arra, hogy ez innentől már nem csak konvalina11-ről szól, úgy én is szeretném hangsúlyozni, hogy ezen a ponton ez már nem az a kérdés, hogy szerinted csalt-e konvalina11 vagy sem, hanem arról, hogy a WG miért próbál dacolni a játékosok egybehangzó véleményével. Példának okáért a magyar közösségen belül is volt egy Community Contributor, aki csaló modokat használt a videóiban, de törölte ezeket az anyagokat csatornájáról, az ügy nem kavart nagy port és a közösség továbbra is elfogadta. K11 esete azonban más, hiszen a cseh és szlovák játékosok nem szeretnék, ha egy csaló képviselné őket bármilyen formában.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.