Faker:

Faker: "Nem tudom, hogy leszek-e még olyan jó, mint régen"

Érdekes módon a leendő gyermekeit nem szeretné e-sportolóként látni, –inkább más karriert javasolna nekik, ha lehet.

Faker mindig is az egyszerű életet szerette. Hiába keresett már többet, mint amennyit a legtöbb LoL játékos valaha fog, –nincsenek nagy igényei, nem költekezik sokat, a játékkal, pontosabban a munkájával foglalkozik a legtöbbet. Hiába azonban minden igyekezete, a tavaszi szakasz egyáltalán nem sikerült jól számukra, és ez bizony néha az ő teljesítményén is megmutatkozott. Továbbra is fáradhatatlanul gyakorol, –de aki követi a streamjeit, az láthatta, hogy ezek sem mennek mindig olyan jól.

Faker rezzenéstelen arccal és azonnali reakcióidővel kerül ki mindent - videó

A tavaszi szezon elég gyengén sikerült, de ez nem jelenti azt, hogy egyéni szinten ne lenne még mindig jó. A reakcióideje továbbra is makulátlan, hibátlanul kerül ki mindent.

Néha bámulatos, amit művel egy-egy meccsen, mint az a fentebbi cikkben is látható, máskor pedig elég középszerű a játéka. Évekig őt tartották a világ legjobb játékosának, de mostanra ez már nem annyira biztos, jelenleg Uzit ünnepli a fél világ az MSI-n mutatott teljesítménye után. Az Invenglobal készített vele egy interjút a két szakasz között; többek közt a játéka, magabiztossága és saját megítélése volt a téma.

"Nem tudtam megjelenni idén az MSI színpadán. Így viszont tavallyal ellentétben már most elkezdtem készülni a nyári szezonra. Nagyon sokat gondolkozom egymagamban, hogy miként érhetem el a legtöbb sikert. Nem annyira idegen számomra ez a helyzet, amiben vagyok, de azért nem jó érzés, hogy egy másik csapat a "világ ura" jelenleg. Úgy érzem, hogy ez hatással volt a büszkeségemre, mint játékos. Az LCK első köréig minden rendben volt, de utána eléggé megfordultak a dolgok. Ha csak magamat nézem, nagyon sokat tanultam a tavaszi szakasz alatt, értékes idő volt számomra. Most azon dolgozom, hogy ezeket a hiányosságokat megoldjam, és hogy meg tudom-e tartani a megfelelő hozzáállást."

Sokan aggódtak is érte, –főleg a játékai után–, és a kételkedők is megjelentek hosszú idő után először. Az eddigi világklasszis szintű játékos helyett most egy olyan Fakert láthattak, aki néha még a legalapvetőbb hibákat is elkövette, például hazatéréskor. Emiatt elég sok kritikát is kapott a rajongóktól.

"Nagyon sokat foglalkoztam a saját kudarcaimmal a tavaszi szakasz alatt. Miközben a miértekre kerestem a választ –hogy például miért szakították meg annyiszor a hazatéréseimet a bázisra–, nem jutottam semmilyen egyszerű konklúzióra, mint például veszélyes helyen kíséreltem ezt meg. Ehelyett inkább több szempontból vizsgáltam meg a helyzeteket. Talán nem figyeltem eléggé a játékra? Ha igen, akkor mindenképpen kellene. Sok erőfeszítést tettem, hogy jobb legyen a jövőben. Velem egyetemben a csapat többi része is felváltva teljesített rosszul, így nem az új csapattagokat hibáztatnám. Egyszerűen nem volt olyan ösvényünk, ahonnan könnyen tudtunk volna carryzni. Mindenkinek összejöttek a személyes gondjai, és ezek együttese alkotta azt a hatalmas problémát, ami miatt így teljesítettünk"

Régebben Faker a kritikát mindig építő jelleggel fogadta, de ezúttal más volt a helyzet. Attól tartott, hogy esetleg elkezdi ő is elhinni azt a sok negatív visszajelzést, amit kapott.

"Mostanában már nem annyira nézem a LoL közösséget, mert nem segít rajtam. Régen olvastam a kommenteket, mert azok is motiváltak. A jelenlegi helyzetemben azonban inkább arra késztet, hogy elhiggyem a kommenteket. Mindenki szeretne jobban teljesíteni, de emiatt már nem ezeket olvasgatom, hogy motiváljon. Sokan azonnal konklúziókra jutnak és azt mondják, hogy aki már sokat nyert, az elveszíti a motivációját. Nekem a győzelem a mindenem, minden egyes mérkőzés fontos, nem csak a cím megnyerése. Ezért akarok mindig a legjobb lenni.

Eddig mindig nagyon szigorúan készültünk, de idén lazábbra vettük a dolgot és ez a színpadon is megmutatkozott, valamint az eredményekben. Talán ezért aggódnak annyira a rajongók. Szerintem segített az, hogy új módon próbáltunk készülni és új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Profiként mindig ezt kell keresni, hogy fel tudj készülni a jövőre. Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy ne vegyem figyelembe a negatív kommenteket, mert ez könnyen ahhoz vezet, hogy te magad is elhiszed és elveszted a magabiztosságodat. Még ha van is valóságalapjuk ezeknek a visszajelzéseknek, neked arra kell törekedned, hogy pozitív és magabiztos maradj. Bár most rosszabb formában vagyunk, mint 2014-ben, tapasztaltam már nehézségeket a karrierem során, szóval a lehető legtöbbet kell megtennem, hogy a szezon maradék részére én legyen a legjobb, hogy ne úgy végezzünk, mint 2014-ben."

Az interjú a következő oldalon folytatódik!

Kicsit a személyes aspektusra is koncentráltak, amikor szóba került Faker zsebpénze, vagy a házasság és gyerekek lehetősége.

"Nem kapok már zsebpénzt, van egy saját kártyám, de ritkán költök pénzt. A szüleim foglalkoznak a pénzügyeimmel. Jól fog esni, ha sok pénzem lesz, mikor visszavonulok, mert az még bármire jól jöhet, akármit is csinálok a jövőben. Bár még nem tudom mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, keresni fogom azt, amit élvezek, aztán elkezdem megtervezni a jövőmet. Hobbim jelenleg nem igazán van, bár szoktam olvasni, azt inkább muszájból teszem, nem azért mert élvezem. Ettől függetlenül megnyugtat és leginkább olyan dolgokról olvasok, amiket a későbbiekben élvezhetek.

Ami házasságot illeti, nem úgy volt, hogy kkOma (SKT vezető edzője volt) fog először házasodni? Nem mintha ő nagyon elsietné a dolgot, de szerintem én majd akkor fogok, ha már idősebb leszek. Mit keresek egy nőben? 176 cm vagyok és az olyan lányokat szeretem, akik nagyjából olyan magasak, mint én.

Ha gyermekem odajön majd hozzám, hogy engedélyt kérjen ahhoz, hogy profi játékos lehessen, én nemet fogok mondani rá. Én azért lettem profi játékos, hogy valamit újat és egyedit tapasztaljak meg. Ezért is szeretnék nekik majd valamilyen más karriert ajánlani. Még akkor is, ha kitartóan ezt szeretnék, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy más irányba indítsam el őket, ez viszont még a nagyon távoli jövő."

Korábban Faker egy ilyen helyzet után magabiztosan azt mondta volna, hogy ő és a csapata biztosan felállnak majd és helyrehozzák, amit kell, hogy újra a csúcsra érhessenek. Ezúttal azonban nem jött ennyire gyorsan és magabiztosan a válasz, az ő magabiztossága sem a legjobb jelenleg.

"Általában nem érzem annyira a nyomást, de idén éreztem, meg a terhet is. Ez előfordul, mikor meg akarsz felelni mások elvárásainak. Ezért úgy gondoltam, hogy ha haladok az árral és teszem a dolgot, akkor minden rendben lesz. Emellett azért érzem a terhét a mindennapi feladatoknak, de ez ugyanakkor jót tesz nekem. Jó személy kell legyek mások szemeiben. Ettől leszek egy korrekt ember.

Jelenleg nagyjából a negyedik helyre sorolnám magam a világ midesei között. Ha 2014-et írnánk, az elsőnek mondtam volna magam függetlenül a csapat összesített teljesítményétől. A legutóbbi szezonban azonban nem voltam elég jó ahhoz, hogy az első helyre tegyem magam. Őszintén szólva nem vagyok elég magabiztos. Sokkal több erőfeszítést kell tennem, de nem vagyok biztos abban, hogy tudok még annyira jó lenni, mint régen.

Nem is arról van szó, hogy a mechanikám nem elég jó a korom miatt, inkább a mentalitásom lett más. Nehéz ezt mehatározni. Amikor fiatalabb voltam, nagyon bíztam magamban, de most gyengébbnek tartom magam. Valamit tennem kell, hogy újra a legjobb legyek, de nem értek egyet az emberekkel, amikor azt mondják, hogy keményen dolgozom. Mindenki azt teszi bele ebbe az egészbe, amit tud. Én most olyan korban vagyok, ahol már más dolgok is érdekelhetnének és talán azokban szeretnék fejlődni, de nincs rá időm. Nagyon szeretnék kijutni a VB-re idén is.

Szeretném meg is nyerni azt, ha lehetséges. Jó eredményeket akarok elérni azzal, hogy mindent beleadok. Előbb azt mondtam, hogy ezt nem biztos, hogy elérem, de a befektetett erőfeszítéstől függ. Ha eleget áldozok rá, akkor el fogom érni a céljaimat."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!