Mi a rosszabb? Ha valakinek a játéka, vagy a beszéde toxic?

Mi a rosszabb? Ha valakinek a játéka, vagy a beszéde toxic?

Gyakran panaszkodunk, hogy a LoL játékosok egy része mennyire toxic, de ennek is két fajtája van. Vajon melyik a rombolóbb hatású?

Alapvetően sokan szeretjük a League of Legends-et, éppen ezért játszunk vele már évek óta. Sok minden változott az idők során, nem csak a játék, hanem a közösség is. A többség osztja azt a véleményt, hogy –bár a játék fejlődik és a közösség is rengeteget bővült az évek során– ez nem feltétlenül volt a legjobb hatással az utóbbira. Mivel továbbra is egy Free-to-Play játékról van –aminek ráadásul a gépigénye sem túl izmos–, gyakorlatilag bárki elkezdheti; mindössze egy gép és internetkapcsolat szükségeltetik hozzá.

Eltörölhetik a 2019-es ranked rendszer újításokat!

Aioween | 18/05/25 10:29Sok újdonságot mutatott be a Riot az új rangsorolt rendszer kapcsán, -azonban ezeket el is törölhetik, ha nem találnak minden problémára megoldást. Riot SapMagic válaszolt azokra a felmerülő kérdésekre és aggályokra, amiket a közösség fogalmazott meg az új rendszer kapcsán, amit már korábban bejelentettek.

Pontos számokat nem közöl ugyan a Riot arról, hogy mekkora is az aktív játékosbázis, –de ez valahol 90 millió körülire tehető. Ennyi játékost nehéz kordába tartani még a report rendszer mellett is, ami igyekszik ugyan kiszűrni a közösségre negatív hatással lévő játékosokat, de korántsem nevezhető tökéletesnek. Bizonyára nektek is volt már legalább egy, de inkább több olyan meccsetek, ahol az egyik játékos nem igazán viselkedett szépen. Erre használjuk széles körben azt a kifejezést, hogy valaki toxic, avagy szó szerint fordítva mérgező. Ez leginkább a játék hangulatára és persze a teljesítményre is érthető, de ennek is két eléggé elkülönülő válfaja van.

Ebben az esetben verbális-, valamint a viselkedésbeli toxikusságra gondolunk. Ugyan van átfedés a kettő között, de ez nem mindig van így. Akadnak játékosok, akiknek csak a szájuk nagy, de azért próbálkoznak jól játszani, még ha ezt nem is tudják akkora koncentrálással tenni, mintha nem a flame-eléssel foglalkoznának. Mások egy szót sem írnak chatre, de elég ha egy valami rosszul sül el és onnantól kezdve elkezdik tudatosan eldobni a meccset. A harmadik és egyben legrosszabb lehetőség, amikor valaki mindkettőt csinálja, de igazából melyik a rosszabb?

Egy dolgot le kell szögezni, mindkettő bomlasztja a játékot, tehát igazán jól egyikkel sem járunk. Igazából a mentalitásunkon is múlik és ez valamilyen szinten személyes vélemény is, de ha választani kellene, még mindig a verbális toxikusságot mondanám jobb opciónak. Nézzük a pro és kontra oldalt.

IWillDominate

A verbális toxikusság lényegében a flame-elés: amikor az ingame chatben a csapattársainkat és/vagy az ellenfelet illetjük nem túl szép jelzőkkel, esetleg megemlítjük a családjukat, vagy szimplán a játékteljesítményüket becsméreljük, netán más játékot ajánlunk a LoL helyett, ha már ez úgysem megy. Ezzel az a probléma, hogy nagyon tudja bomlasztani a csapat morálját, az emberek frusztráltak lesznek, ezzel foglalkoznak a játék helyett, mivel sokan hajlamosak erre reagálni. Elkezdődik a bizonyítás, hogy kinek van igaza és az egész egy végeláthatatlan párbeszéddé válik, amikor a billentyűket már többet használjuk chatelésre, mint a képességek használatára. Nem figyelünk a történésekre, fontos dolgok siklanak el nyomtalanul mellettünk és mindemellett egy nagyon negatív élményt hagy az emberben, ami után már nem biztos, hogy lesz kedvünk azonnal úgy mérkőzésbe kezdeni. Szerencsére erre van egy könnyebb megoldás, csak egy kis tartás kell és a hajlandóság, hogy lenémítsuk a chatet. Ugyan ez a kommunikációt visszafogja, a pingeket még lehet használni és a legtöbb solo queue meccsben ez is elég. Ezzel megkíméljük a saját idegrendszerünket, valamint jobban oda tudunk figyelni magára a történésekre.

Tarzaned

A másik a viselkedésben jelenik meg inkább. Ennek több változata is van, akad aki szimplán intelni kezd, direkt belefut olyan helyzetekbe, ahol könnyen meghalhat. Nehezíti a társai dolgát azzal, hogy XP-t és farmot lop, vagy szimplán követi a dzsungelest és nem hagyja farmolni, esetleg kiafkol a mérkőzésről, ezzel pedig az ellenfél egyből hatalmas előnyre tesz szert. Rengeteg módja van itt is a toxikusságnak, lehet BM-elni, vagyis kigúnyolni az ellenfelet és abba belehalni, állandóan ping spammelni a gankért, direkt KS-elni az ADC elől és ehhez hasonlók. Mivel mindenki azért játszik általában, hogy nyerjen, főleg rankedet, értelemszerűen ez a nagyobb probléma. Itt már nem segít a lenémítás, –persze lehet próbálkozni azzal, hogy jobb belátásra bírjuk, de aki már ilyenekhez folyamodik, az valószínűleg nem lesz nyitott rá. Erre lenne megoldás a report rendszer, ami folyamatosan szűri az ilyen viselkedést, de ott, azon az adott meccsen nem igazán fog sokat segíteni, ez egy hosszútávú megoldás, hogy ha elégszer csinálja ezt, vagy kellőképpen kilóg a sorból, akkor kapni fog egy eltiltást.

Tyler1

A már említett harmadik verzió pedig az, amikor valaki mindkettőt ötvözi és chaten, valamint a játékban is megkeseríti az életünket, velük a legnehezebb bánni, mert minket is próbára tesz, olykor pedig ránk is átragad ez a viselkedési forma.

Összesítésben tehát elmondható, hogy ha mindenképpen választani kellene, a verbális toxikusságot könnyebb kezelni, a viselkedésnél pedig maximum annyit tehetünk, hogy a hozzáállásunkon változtatunk, elfogadjuk azt, hogy ez a meccs valószínűleg vereség lesz és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle. Ez alatt arra kell gondolni, hogy a saját játékunkra koncentrálunk, a farmolásra, helyezkedésre, valamint tapasztalatot gyűjtünk azon a téren, hogy milyen is hátrányból játszani. Elsőre sovány vigasznak tűnhet, de rendes csapattársak mellett is előfordulhat, hogy nem minden alakul úgy ahogy szeretnénk és bizony hátrányból kell játszani. Ilyenkor ez a megedződés aranyat érhet: egyrészt mi sem veszítjük el egyből a fejünket, másrészt a csapattársakban is könnyebb tarthatjuk a lelket, hogy ne adják fel egyből a harcot.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!