Egy rúna

Egy rúna "halála" - Mi történt a Varázskönyvvel?

Gyakori jelenség, hogy a játék egyes elemei –legyen az egy hős, tárgy, vagy esetünkben rúna–, amilyen lendülettel jön, azzal együtt el is tűnik.

Lassan egy éve annak, hogy a Riot bejelentette a rúna, és egykori mesterség rendszer újradolgozását. Már nagyon szüksége volt a játéknak erre a frissítésre, –mivel a régi mesterségrendszer kezdőként nehezen volt átlátható, a rúnák pedig az árukhoz képest nem tettek hozzá annyit a játékhoz, hogy megérje vele bajlódni.

Eleinte mindenki kicsit el volt veszve az új rúnákban, azonban megjelenésük óta már tökéletesen beleolvadtak a játék világába, és mindenki hozzászokott a használatukhoz. Csakúgy, mint a karakterek, a rúnák is folyamatos kiegyensúlyozás alatt állnak, hogy az aktuális metában ne legyen köztük akkora különbség, ami az egyiket egyértelműen a többi fölé helyezné.

Ez az egyensúlyozás sajna már a kezdetektől nem megy hibátlanul, mivel rengeteg tényező van, amit figyelembe kell venni (tárgyak, hősök, más rúnák stb.). A mostani metában például mindenki észrevehette már, hogy a 8.6-ban bekerült Hódító az, ami azon a bizonyos trónon üldögél, minden mást maga alá taszítva.

Az alatta tátongó verem legmélyén pedig ott vergődnek az Ihlet ág rúnái.

A Kleptomániával rendszeresen lehet még találkozni, mivel kötelező kelléke Ezrealnek, Gp-nek és alkalmanként Illaoinak is. A Fagyos erősítősről nem sok szót ejtenénk, hiszen ezt már a megjelenése óta nagyon ritkán látjuk (esetleg 1-1 Tahm Kenchen, vagy Sionon). De mi a helyzet a Felnyitott Varázskönyvvel?

Az első megjelenéskor sokan azt gondoltuk, hogy egy ilyen képesség, amivel lehet váltogatni az idézői képességeket, biztosan OP lesz, és mindenki azt fogja hozni, –de ez nem éppen így történt. Eleinte csak hazatérve, a boltban tudtunk (6 percenként kapott) töredékek felhasználásával cserélni. Valamint az is fontos, hogy az idézői varázslataink töltési idejét csökkentette. Ezt később átdolgozták, most már elég, ha harcon kívül vagyunk és gond nélkül válthatunk olyan képességekre, amik éppen nincsenek töltési időn, viszont az is fontos, hogy ezek egyszer használatos képességek és nem tudunk mindig azonnal visszaváltani az előtte használtra.

Azonban ez sem mentette meg a rúnát. Azzal pedig csak rontottak a helyzetén, hogy elvették az eleve gyengített 25% töltési idő csökkentést. Habár a profi szcénában meg-megjelenik a támogatókon, a hétköznapi játékosok köreiben egyáltalán nem elterjedt. Semelyik régióban, egyik divízióban sem jelenik meg számottevő mértékben ez rúna, bármilyen szerepben, habár a kezdetekkor, valamint az újradolgozása után meg-megjelent a középső ösvényen, illetve támogatók kezében.


Ennek a kihasználatlanságnak az oka pedig csupán abban lelhető, hogy mind a kezdeményező, mind a gyógyító-defenzív támogatókon sokkal hatékonyabban működik az Utórengés és az Aery megidézése. Ezt bizonyítják a leagueofgraphs.com statisztikái is.

Az utóbbi időben már kísérleteznek vele újfent PBE-n is is. A június 12-ei patch-ben a váltások által kapott töltési idő csökkentés 15-ről 20-re ugrott minden egyedi idézői képesség után. Mivel összesen 9 egyedi képesség található az Idézők szurdokában, ez azt jelenti, hogy 180 másodperccel csökkenthetjük a CD-jét, –vagyis minden percben kapunk egy új képességet lényegében. Ehhez persze végig kell pörgetni az összeset egy játékon belül, –ami nem túl életszerű, de 3-2,5 percre le lehet azért ezt bőven tornázni.

Ez papíron már sokkal jobban néz ki, de profi környezetben még mindig kérdéses a szereplése, mivel ugyanazt az idézői képességet csak három másikat követően választhatjuk ki, –így sokszor felesleges dolgokra kell váltani. A mostani kirobbanó és gyors metában, ahol minden másodperc aranyat érhet, ez egyszerűen nem fér bele, így ebben a formában jó eséllyel továbbra is egy helyzeti rúna lesz mondjuk Vladimiron. Olyan szintű elterjedésre, mint a 35%-os CDR idején volt, nem valószínű, hogy számíthatunk.

Kíváncsian várjuk, mit kezd a jövőben a Riot az Ihlet ág kulcsmesterségeivel, mivel ezek mérföldekkel a többi mögött kullognak.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!


Kövess Minket!