Boldog 19. születésnapot, Counter-Strike!

Boldog 19. születésnapot, Counter-Strike!

Sokunk kedvenc játéka már egy éve nagykorú.

Pontosan ma 19 éve, 1999. június 19-én jelent meg a ma is ismert Counter-Strike első verziója még egy Half-Life modként. Azóta aztán elég nagy utat tett meg a játék, hiszen hamarosan a Half-Life modból egy önálló játék vált méghozzá 1.6 néven. Ez hamarosan nagyon sikeres lett, így például már ebben az időben is elkezdtek versenyeket rendezni. Persze a maihoz képest azok nagyon-nagyon amatőrök voltak, –mégis egy fontos lépcső volt, hogy oda juthasson az egész e-sport, ahol ma van.

2004-ben aztán megjelent a CS 1.6-ot leváltó Counter-Strike: Source, ami végül nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így nem sikerült mindenkit átterelni 1.6-ról, hiába rakták teljesen új, alapokra (Source motor). A játékosbázis viszont folyamatosan nőtt, –ahogy a fejlesztők is igyekeztek toldozni-foltozni a játékot–, hogy az pont annyira legyen valósághű, ameddig az az élvezhetőséget szolgálja. A játékszériának azonban a legnagyobb sikertörténete 2012-ben kezdődött, amikor is kiadták a mai is használatos CS:Global Offensive elnevezésű verziót.

Párhuzamosan ezzel egy év múlva megjelent az első Major torna is, a DreamHack Winter 2013, ahol mindössze 250 ezer dolláros nyereményalap volt –ma ennek a négyszeresét élvezhetik a profik, ami még mindig picit kevés. A játék így hatalmas változásokon ment keresztül, –ahogy a köré épült e-sport biznisz is egyre csak nőtt. Megjelentek az első profi játékosok (akikből aztán egyre több lett), a versenyek is szaporodtak, illetve a benne lévő pénz is. A legtöbb pénzt nyereményekből összekalapozó versenyző a brazil Gabriel "FalleN" Toledo volt, ő összesen 773 ezer dollárt nyert össze, ami 215 millió forintnak felel meg. És akkor még nem számoltuk hozzá a csapatoktól kapott fizetéseit, a szponzori és matricapénzeit, és még sok-sok egyéb mást.

A Counter-Strike széria pedig –ahogy látszik– egy elég szépet "életet" tudhat magáénak, amivel jelentősen hozzájárult a kompetitív videojátékok elterjedéséhez is. Így tehát csak annyit mondunk, hogy boldog 19. születésnapot Counter-Strike!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!