Hajszálon múlt Portugália továbbjutása, és a MOTM lapok is érkeztek

Hajszálon múlt Portugália továbbjutása, és a MOTM lapok is érkeztek

Spanyolország is megküzdött Marokkóval, végül mégis ők örülhettek a csoportelsőségnek.

Az A csoportban sok kérdés nem maradt, egyedül arról döntött az Uruguay - Oroszország párharc, hogy ki lesz a csoportelső, valamint az eddigi vesztes együttesek közül ki távozhat büszkébben, már ha lehet ilyet mondani. A B jelű kvartettben viszont bőven maradtak megválaszolatnal kérdések, három együttesnek ugyanis reális esélye maradt a továbbjutásra.

Mo Szalahék nem szerettek volna teljesen üres kézzel hazacuccolni, éppen ezért a torna egyik leggyengébb ellenfelével szemben javíthattak az eddigi nem túl acélos teljesítményükön. A legnagyobb szenzáció Esszam el-Hadari nevéhez fűződik, aki játéklehetőséget kapott, így a maga 45 évével és 161 napjával a vb-k történetének legidősebb játékosává vált. Jól kezdték a találkozót, ráadásul az előbb említett úriember révén a 22. percben előnyhöz is jutottak. Először vezetett Egyiptom egy vb találkozón. A zöld sólymok azonban nem váltak szárnyaszegetté, sőt, még az első játékrész hosszabbításában kiegyenlítettek 11-esből. Nem volt könnyű szülés, miután néhány perccel ezelőtt egy másik büntetőt már elbaltáztak. Aztán ez annyira felspanolta az ázsiai együttest, hogy a második félidőben még jobban rákapcsoltak, és igyekeztek semmisé tenni az 1994 óta tartó nyeretlenségi szériájukat. A 95. percben aztán jött a csattanó, al-Davszari labdája utat talált a hálóba, ezzel Szaúd-Arábia zárt a csoport harmadikként.

Szaúd-Arábia 2:1 Egyiptom

Az eddig mondhatni félgőzzel futballozó dél-amerikaiak most egy kicsit rákapcsoltak, és magabiztosan verték a hazaiakat. Itt is gyorsan összejött az előny, hiszen a 10. percben Suárez lövésére nem volt ellenszer az oroszok részéről. Ezzel az uruguayi örökgóllövőlistán Forlánt megelőzve a Barcelona támadója a második helyre zárkózott fel, őt csak az 50-es vb győztes Óscar Miguez előzi meg 8 találattal. Folytatta magabiztos játékát a kékmezes gárda, a 23. percben pedig máris duplázódott az előny, Cserisev öngólja révén. Arra a bizonyos i-re Cavani tette fel a pontot, egy kipattanó labdát vágott a kapuba.

Uruguay 3:0 Oroszország

Az A csoport végeredménye:

Hiába esett már ki két játéknap után Marokkó, nem feltartott kezekkel állt ki az andalúzok ellen. Spanyolország csak igen szerencsétlen körülmények között pottyanhatott volna ki a tornáról, az első intő jel pedig a marokkói vezetést követően meg is érkezett. Ekkor döbbentek rá, hogy egy esetleg verességgel ugyanis még nagy bajba is kerülhetnének, szóval összekapták magukat és elkezdtek támadni. Ennek eredményeképpen Isco egyenlített az első játékrészben. Nem állíthatnánk azt, hogy innentől minden sínen volt, ugyanis az afrikai együttes továbbra is kemény diónak bizonyult, egy irdatlan nagy kapufával pedig jelezték, hogy nyerni szeretnének. Egy remek cserének is köszönhetően a 72. percben a vezetés is összejött. A hosszabbításban aztán a nagyon kaparó spanyoloknak csak összejött, hogy elkerüljék a blamát, Aspas sarkazását - igaz többször visszanézték a bírák - végül érvényes találatnak minősítették.

Spanyolország 2:2 Marokkó

Portugália botlása vagy mondhatnánk, hogy Irán az egyenes kieséses szakasz? A futball furcsa fintora, hogy a portugálok most sem az acélos csoportmérkőzéseikről lesznek híresek, valahogy azonbam mégis sikerült túlélniük a B jelű négyest. Az ázsiaiak személyében viszont méltó ellenfélre találtak. 2006-ban már egyszer találkozott egymással e két nemzet a vb-n, akkor az európai gárda 2-0-ára diadalmaskodott, Cristiano Ronaldo éppen ellenük szerezte meg első világbajnoki találatát. Irán a a csoport harmadik helyén tanyázott, így nem maradt más választásuk neki estek CR-éknek. Quaresma révén viszont a piros mezesek jutottak előnyhöz, a tizenhatos sarkától egy remek összjátékot követően a jobb felsőbe perdítette a labdát. A megnyugtató esemény számukra a büntető megítélése volt - kellett hozzá a VAR segítsége -, de Ronaldo először a torna folyamán elbizonytalanodott és rontott. Ez volt a 19. tizenegyes, soha ennyi büntetőt nem ítéltek még ugyanis világbajnokságon. Iránban azonban mindezek ellenére maradt még löket, a 92. percben ők is kiharcoltak egy tizenegyest, melyet sikerült is értékesíteniük. A dráma kicsúcsosodása viszont röviddel a találat után történt, amikor Mehdi Taremi hőssé válhatott volna, azonban az ötös sarkától ziccerben bombázta az oldalhálóba a labdát. Portugália másoddikként tovább léphet a csoportból.

Irán 1:1 Portugália

A B csoport végeredménye:

Íme a MOTM lapok felhozatala:

A keddi nap programja:

16:00 Ausztrália - Peru
16:00 Dánia - Franciaország

20:00 Izland - Horvátország
20:00 Argentína - Nigéria

Az egyenes kieséses szakaszban eddig két párosítást ismerünk:

Uruguay - Portugália

Spanyolország - Oroszország

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!