Miért kapnak a dzsungelesek ösvényfarmot is mostanság?

Miért kapnak a dzsungelesek ösvényfarmot is mostanság?

Több profi ligában is láthattuk már ezt a mechanikát; összeszedtünk minden tudnivalót róla.

Már több hete beszédtéma ez a furcsa meta, ami leginkább a gold funneling mechanikának köszönhető. Mégiscsak szemet szúr, hogy olyan neves profik, mint Rekkles nem hajlandóak játszani, amíg nem térnek vissza a hagyományos lövészek. Mivel sokaknak még új ez a technika, ezért úgy gondoltuk érdemes lenne összeszedni minden tudnivalót ezzel kapcsolatban.

Hylissang szerint amíg nem lesznek jók az ADC-k, Rekkles-t sem nagyon látjuk!

Aioween | 18/06/25 12:39 Szinte már meg sem lepődünk a mostani időszakban, hogy nagy nevek kerülnek kispadra különböző okok miatt. A sort a Cloud9 kezdte, majd az SKT folytatta, végül a Fnatic is beállt a többiek mögé, hiszen Rekkles nem játszott múlt héten végig Bwipo volt helyette.

Kezdjük az alapokkal:

Maga a funnel elnevezés magyarul tölcsért jelent, és ha egy kicsit átvitt értelemben fogjuk fel, akkor a játékon belül is pontosan ez történik. Egy ösvényt lényegében feláldozunk azért, hogy egy másik kétszer annyi erőforráshoz jusson, –jelen esetben egy hyper-carry dzsungeles. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön szükségünk van természetesen egy olyan hősre, aki képes ezt megtenni - jelen esetben ez pont Kai'Sa, de szoktak még Lucian-t, Master Yit, Graves-t és Karthus-t is választani. Ezekkel hol midre, hol pedig a dzsungelbe mennek, –de a lényeg, hogy mindkét helyről ők kapják meg a farm és az arany túlnyomó többségét. Mivel a középső ösvény mindenhonnan könnyen megközelíthető, legyünk a dzsungel bármelyik részében, logikus, hogy ezt a lane-t áldozzák fel a leggyakrabban. Így kerültek midre a támogató jellegű karakterek, –mint Braum vagy Taric–, mivel ők nem igényelnek annyi aranyat, hogy hasznosak maradjanak. 

Ezzel együtt pedig át is térhetünk a dzsungeles karakterekre, akik itt is óriási szerepet töltenek be. A szerepek felcserélhetőek, van hogy midre kerül a "támogató", általában kifárasztással, de olyat is láttunk már, hogy a mides hoz Smite-ot és a "dzsungeles" kifárasztást, de valójában együtt mozognak szinte végig. Ez lehet Braum, Taric miden, vagy Nunu Sejuani a dzsungelben. Igen jól látjátok, Braum a miden szerepel. Lesebzik a dzsungeles szörnyeket kevés életerőre, hogy a hypercarry karakternek csak megölni kelljen ezeket, ezzel is plusz XP-t és aranyat bezsebelve. Erre csak azért van szükség, mert az az arany mennyiség, amit miden szereznénk meg, az nem lenne elég ehhez a stratégiához. Ha ezt jól csináljátok, akkor a 25. perc környékén akár 50 vagy 100 farm előnyötök is lehet, –ami egy masszív előnyt nyújthat egyes csapatküzdelmek során.

Tényleg ennyire megéri ezt játszani?

Fogjuk rá. Az esetek nagy részében be szokott válni, az NA LCS-ben 4 meccs alatt 2 győzelem és 2 vereség a mérlege, viszont elég erős ahhoz, hogy valaki elhozza, esetlegesen valaki kitiltsa. Más régiókban is megjelent már. Az LCK első nyári meccsén pont egy Taric és Master Yi páros hozta le a meccset. Az OPL-ben például már annyira népszerű, hogy egy csapatban két ilyen páros is megjelent már, sőt mi több Karthus még egy Pentakillt is bezsebelt, köszönhetően ennek a technikának. A videóban jól látható, hogy a középső ösvényen Graves-Braum páros volt, míg alul Karthus-Nunu. A videóban is jól látszik, hogy farm tekintetében mindkét páros etetett tagja jócskán farmelőnyre tett szert.

Fog bármit is változtatni ezen a Riot?

Nagy valószínűséggel igen. Nehéz erről bármit is mondani, –ugyanis nehéz erre egy olyan megoldást kitalálni, ami mindenkinek megfelelne. Sok mindent nem árultak még el erről a fejlesztők, valószínűleg majd a 8.13-as frissítés előtt kapunk erről bővebb információt. Meddler ejtett már el pár szót ezzel kapcsolatosan, viszont pontos dolgokat ő sem tudott mondani.

Hamarosan búcsút inthetünk a mid és jungle booster duóknak

Wolfi | 18/06/15 11:22 Aki mostanában figyelemmel kísérte a profi ligák meccseit, láthatta, hogy a Crit ADC-k szinte teljesen eltűntek az alsó ösvényről, helyettük pedig leginkább AP mage-eket visznek le a support mellé. Az is kiderült számunkra, hogy nem csak a Solo Q-ban hatásos a Taric+Yi vagy éppen Nunu+Karthus kombó, hanem az egyik legerősebb ligában az LCK-ben is.

Tényleg kíváncsiak leszünk arra, hogy a Riot mit is léphet ezzel kapcsolatban. Nektek esetleg van ehhez bármiféle ötletetek?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.

League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.