"Anya, Apa... e-sporttal szeretnék foglalkozni!" - Hogyan mondjuk el a szüleinknek?

Kigondolni egy dolog, de mindezt a szüleinkkel is elfogadtatni már más tészta.

Az e-sport a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparága, ami mára már egy közel egymilliárd dolláros piaci szegmenssé nőtte ki magát. Az elmúlt néhány évben az e-sport fejlődése gigantikus méreteket öltött, –köszönhetően az egyre több érdeklődőnek–, játékosnak, no meg szponzornak. A piaci növekedés és az egyre gyarapodó üzleti, illetve magán résztvevő azt is eredményezi természetesen, hogy a fiatalabb korosztály már eleve lehetőségként tekint az e-sportra... és nem ok nélkül.

Mindannyiunk vágya, sőt sokaknak kifejezett célja, hogy olyan munkája legyen felnőttkorában, amit szívesen végez. Ahogy tartja a mondás: "Legyen a hobbid a munkád, és soha egy percet sem kell dolgoznod." "Aki egyszer gamer lett, az örökre az is marad." Szokták szintén emlegetni játékos körökben, ez esetben pedig az e-sport egy nagyszerű aranyközépút lehet!

Milyen lehetőségeket kínál az e-sport?

A számok oldaláról nézve az e-sportban rejlő lehetőségek igen kecsegtetőek: a Newzoo oldal adatai szerint 2021-re az e-sportban mozgó pénz az 1,6 milliárd dollárt is meghaladhatja. 


Természetesen az a szó, hogy "e-sport" rengeteg területet fed le. Ma már az, hogy valaki e-sporttal, játékokkal foglalkozik nem feltétlen jelenti azt, hogy egy sötét szobába begubózva játszik egész nap. Ezen a területen is számtalanféle végzettségű ember tevékenykedik. Vannak vendéglátók, menedzserek, rendezvényszervezők, kommentátorok, fotósok, operatőrök, újságírók és még ki tudja hány terület képviselteti itt magát. De persze, ha van e-sport, akkor vannak e-sportolók is. A következő részekben vegyük végig, hogy foglalkozás tekintetében milyen lehetőségeket kínál az e-sport, és mutatunk néhány példát azok közül a magyar emberek közül is, akik az e-sporttal keresik meg a kenyerüket. 

E-sportolók

Ők azok, akik a legmagasabb szinten űzik az e-sport játékokat. Az e-sportolók ünnepelt sztárok, akik többnyire egy professzionális szervezet égisze alatt játszanak ellenőrzött körülmények között, hivatalos szerződéssel. Munkájukért igen szép fizetéseket szoktak kapni –mind a szervezettől, mind a szponzoroktól–, illetve streamelés esetén az adott platformtól is. (Utóbbiról több szót ejtünk később.) Jelen pillanatban egy e-sportoló nemzetközi karrierrel tud a legjobban megélni a mesterségéből, –ami szerencsére Magyarországról is beindítható. Kis hazánk számos olyan e-sportolóval rendelkezik, akik büszkén vállalják, hogy magyarok, és sorra nemzetközi sikereket érnek el. Néhány példa:

Kiss "Vizicsacsi" Tamás (League of Legends)

Vizicsacsi még 2014-ben debütált a LoL európai bajnokságában, az LCS-ben, a Unicorns of Love színeiben. Azóta sok víz lefolyt már a Dunán, de Csacsi a mai napig köszöni jól van: immáron negyedik éve küzd teljes erőbedobással a kontinens és a világ legjobbjaival szemben. Ez idő alatt az e-Sports Earnings adatai szerint csak a versenyek díjazásaiból több mint 42 ezer dollárt, –vagyis nagyjából 13 millió Ft-ot– szedett össze. Még egyszer kihangsúlyozom: ez csak a versenyek díjazása, amiken Csacsi részt vett. Ebben nincs benne a fizetése a csapattól, és a szponzoroktól.

Subicz "Bluerzor" Dániel, Szépvölgyi "Mumus100" Márió (League of Legends)

Bluerzor és Mumus kis hazánk másik két fontos LoL képviselője, –akik Csacsihoz hasonlóan szintén külföldi ligákban játszanak–, csak valamivel alacsonyabb szinten. Bluerzor már végigverte a francia és spanyol bajnokságok legjobbjait is, most pedig a Team Vitality Academy csapatának dzsungeleseként készül az újabb megmérettetésekre. Mumus nemrég ismét Oroszországba igazolt a ROX csapatához, a nyári szezont pedig az LCL-ben fogja eltölteni.

Böröcz "Deadfox" Bence (Counter Strike: Global Offensive)

Következő példánk, Deadfox egy másik játékban, CS:GO-ban pusztítja a nemzetközi szcénát. Több éves pályafutásával pedig CSAK a versenyekből több mint 26 millió Ft-ot szedett már össze. Számos versenyen ért már el gyönyörű sikereket: ilyen volt például a Dreamhack Open Tours 2018 második helye, vagy a V4 Future Sports Festival bronzérme.

Szirtesi "Gabinho" Gábor (FIFA)

Gabinho Magyarország egyik legújabb e-sport csillaga. A fiatal játékos FIFA-ban zúzza szét a nemzetközi és a hazai mezőnyt egyaránt. Gabinho szép sikereket ért már el friss pályafutása során is; többek között a tavasszal megrendezésre kerülő V4 Future Sports Festival 40 kilós FIFA kupáját ő vihette haza. A serleghez járt még neki mintegy 12 millió Ft nyeremény, és számos szponzori ajánlat is.

Ők öten csupán néhány példa a magyar tehetségek közül. A lista ugyan nem végtelen, de bőven lehetne még folytatni. Egy dolog viszont mindannyiukban közös: mertek nagyot álmodni! Mára már egy e-sportolói karrier felépítése nem lehetetlen Magyarországról sem, viszont rengeteg áldozatot és főleg megértést igényel. Utóbbi leginkább a szülők részéről. Hogy hogyan lehet mindennek nekikezdeni, arról az alábbi cikkünkben olvashattok!

E-sportolni akarok, hogy kezdjek neki?

Hodi | 18/07/01 14:39 Mi itt az Esport1-nél nem egyszer kapunk olyan üzenetet, hogy az adott játékos szeretne elindulni az e-sport karrier felé vezető úton, de nem tudja, hol és hogyan kezdjen neki. Az alábbi cikkel nekik szeretnénk segíteni. Nézzük is a legalapabb dolgokat!

E-sporttal foglalkozók

Az e-sportolók és az e-sporttal foglalkozók között hatalmas különbség van. Az iparág valódi mérete itt látszik meg igazán, e-sporttal ugyanis számos módon lehet foglalkozni. A csapatok menedzserei, edzői, a szponzorok e-sport felelősei, az e-sportbárok dolgozói mind-mind e-sporttal foglalkoznak, –értelemszerűen más és más mélységben. Mi az Esport1-nél szintén e-sporttal foglalkozók vagyunk, –újságírók, kommentátorok, szakértők, akik igyekeznek minél nagyobb ismeretre szert tenni a játékok digitális és e-sport világán belül–, hogy aztán a legfontosabb történéseket elhozzuk a magyar közösségnek. Az e-sportolók és az e-sporttal foglalkozók között az is lényeges különbség még, hogy amíg az e-sportolók a nap jelentős részében játszanak, gyakorolnak a versenyeikre, addig az e-sporttal foglalkozóknak a kimondott játék továbbra is inkább csak egy hobbi; a munka része, de nem a tényleges feladat. Vegyünk át néhány példát!

E-sport menedzser/edző

Az e-sport menedzser felel a csapata gördülékeny működéséért. Ő az, aki megteremti a játékosoknak a megfelelő feltételeket a végtelen mennyiségű gyakorláshoz. Ehhez szponzorokat toboroz, szerződéseket köt, intézi a csapat ügyes-bajos dolgait, –tehát nem kifejezetten játszik, hanem a háttérből irányítja a történéseket. Az edzőnek sem játékból áll a munkája, legalábbis ebben a fázisban már nem. Ő az, aki a játékosokat "neveli", tanácsokkal látja el őket, felhívja a figyelmüket a hibákra, és az ügyes megmozdulásokra. Scrimeket, gyakorló meccseket szervez más csapatokkal, és persze a legfontosabb mérkőzések előtt is támaszt nyújt a játékosainak. Sok edző rendelkezik profi e-sportolói múlttal. 

E-sport vendéglátó

Mára már Magyarországon is igencsak elterjedtek az e-sportbárok, több mint féltucat van belőlük csak Budapesten. Az itt dolgozó emberek elsősorban a szokásos vendéglátói feladatokat látják el, ám nem ritka a különféle e-sportesemények megrendezése sem az ilyen helyeken, amivel szintén foglalkoznia kell valakinek. Ehhez a munkakörhöz szükséges a játékok, az italok és a különféle trendek ismerete.

E-sport újságíró

Az e-sport újságírók a terület szakértői, akik a munkaidejük nagy részét a hírek begyűjtésével, megírásával, elemzések, interjúk és egyéb érdekes tartalmak előállításával töltik. Természetesen a játék a munkájuk része, hiszen kívülről-belülről ismerniük kell az adott játék világát.

A fent leírt négy munkakör csak néhány példa a sok közül, de egy terület még mindig hátra van, ez pedig a streamerek/youtuberek!

Streamerek/Youtuberek

A most következő kategória valahol az e-sportoló és az e-sporttal/gaminggel foglalkozók közé sorolható. A streamerek és youtuberek elsősorban élőadásban közvetítik azt ahogyan játszanak, illetve videókat készítenek a közösségüknek. Ők médiaszemélyiségek, akik jelentős követő bázissal rendelkeznek. A bevételeiket megtekintésekből, illetve a nézőik által végrehajtott minitranzakcióikból kapják. A különlegessége ennek a területnek, hogy BÁRKI lehet streamer és/vagy youtuber, –a lényeg az, hogy a nézők szeressék. Általában két nagyon egyszerű részre oszthatjuk fel a streamereket: vannak azok, akiket azért néznek, mert szórakoztató műsort csinálnak, és vannak akiket azért, mert vérprofin játszanak. Természetesen a legjobb az, hogyha a kettő együtt van jelen, de ez a ritkább eset. Az első kategóriába talán egyszerűbb beletartozni, és a személyiségünkkel szórakoztatni a közösséget, a második kategóriát ugyanis többnyire visszavonult, vagy aktív e-sportolók alkotják. 

Ez a típusú karrier sem lehetetlen idehaza, néhány példa sikeres magyar streamerekre:

Kiss AK Adam (League of Legends)

AK a hazai LoL szcéna egyik legismertebb streamere, aki szép kis bevételre és követőbázisra tett már szert az elmúlt években. Sikerének oka egyszerű: piszkosul jó játékos, aki hatalmas show-t képes csinálni az embereket helyenként megosztó stílusával.

Kont "Konti" Schrauf (PUBG)

A hajdani profi Overwatch játékos egy ideje már a PUBG világában osztja a fejeseket, amit előszeretettel mutat meg a nagyérdeműnek is Twitch-en keresztül. Az emberek imádják nézni vicces stílusa, és páratlan játékismerete miatt.

Lakatos "Ruben" Bence (Fortnite)

Ruben a hazai Fortnite közösség kiemelkedő alakja, és többek között hivatalos Epic Games partner is, amiből mindössze 10 van egész Európában. Az ő nevéhez köthető az első magyar Fortnite kupa megrendezése is. Az emberek a megnyerő stílusa, ügyessége, no meg az exkluzív custom meccsei miatt szeretik nézni!

A fenti sorok fényében egy dolgot jelenthetünk ki biztosan az e-sportról. Szenvedély nélkül nem lehet csinálni. Stabil megélhetést tud jelenteni igen sok pozícióban, ám ezekre a szintekre el kell jutni, amikhez a legelső lépést a szenvedély és az elkötelezettség jelenti. Számos módon lehet e-sporttal foglalkozni, ez a viszonylag újnak számító terület viszont az idősebb generációban teljesen érthető módon sok kérdést vethet fel.

Tehát, hogy mondjam el a szüleimnek, hogy e-sporttal akarok foglalkozni?

A legelső –és talán a legfontosabb– dolog, hogy megértsék miről is szól ez az egész. A cikk fenti részében azért gyűjtöttünk össze ennyi foglalkozást és példát az e-sport különböző területeiről, hogy láthassátok Ti is és a szüleitek is, hogy az e-sport nem csak a végtelen mennyiségű kockulást jelenti. Ez is egy komoly terület, ami nagy tudást és szakértelmet igényel más témákban is. Ha nagyjából sikerült átlátniuk ezt a rendszert, akkor következhet az a rész, ami talán a legnehezebb: megtalálni az e-sport azon területét, amin sikereket érhetsz el.

Ha látják az első diadalaidat, –például, hogy e-sportolópalántaként megnyertél egy fontos versenyt, vagy hogy e-sporttal foglalkozóként kaptál valahonnan egy ajánlatot–, máris bizakodóbban fognak tekinteni erre a területre. Egy dolog azonban erről a fázisról általánosan elmondható: nem biztos, hogy azonnal menni fog. Feltehetően időbe fog telni, mire megleled az utadat az e-sport rejtélyes ösvényein. Itt jön csak megint képbe a szenvedély, ami nélkül ezt nem lehet csinálni. Hamarosan egy másik cikkben kifejtjük részletesen azt is, hogy hogyan válhatunk e-sporttal foglalkozó személlyé.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.

Üzlet - Ismerjük meg a fő burgonyafajtákat!

Talán nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy a burgonya az egyik legfontosabb növényünk, főként azért, mert rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni. Alkalmas emberi fogyasztásra, fontos nyersanyaga az élelmiszer- és a gyógyszeriparnak.