E-sportolni akarok, hogy kezdjek neki?

E-sportolni akarok, hogy kezdjek neki?

Segítünk, hogyan indulj el a profi e-sportolóvá válás felé vezető úton.

Mi itt az Esport1-nél nem egyszer kapunk olyan üzenetet, hogy az adott játékos szeretne elindulni az e-sport karrier felé vezető úton, de nem tudja, hol és hogyan kezdjen neki. Az alábbi cikkel nekik szeretnénk segíteni. Nézzük is a legalapabb dolgokat!

Idő, kitartás, hozzáállás

Ha ennek szeretnéd szánni az életed, akkor ahhoz bizony rengeteg idő, kitartó, végeláthatatlan gyakorlás és megfelelő hozzáállás kell. Mert hiába ölsz bele több ezer órát egy játékba, ha csupán az a célod, hogy jól érezd magad. Az e-sportnak arról is kell szólnia, hogy hogyan ülsz le játszani: mi az, amit a következő órákban gyakorolni, fejleszteni szeretnél magadon. Jobban szeretnél célozni? Gyakorold a célzást! Nem egy profit látni CS:GO meccsek előtt, ahogy botokkal melegít. Jobban szeretnél farmolni League of Legends-ben? Irány a gyakorlómód, és jöhet a last hit maraton! Alapnak, unalmasnak tűnik ugyan, –de ezzel indulhatsz meg az úton. 

Nagyon fontos az is, hogy nyomon kövesd a saját fejlődésed: vezess táblázatot, vagy írd fel egy papírra, hogy pl. adott mérkőzésen hány farmod volt 20 percnél. Nézd vissza a meccseket, számos edző és profi szerint pont abból lehet a legtöbbet tanulni, hogy a saját játékodat és hibáidat elemzed, a videóból úgyis kiderül, ha túl agresszívan rohantál ki három ember közé.

Kell egy jó vas meg egy jó net

Szokták mondani, hogy nem a gép teszi a skillt, de azért na, a legjobbaknak is fontos, hogy max FPS-en se szaggasson a játék. Szóval ha csak kenyérpirító van otthon, akkor szép lassan el kell kezdeni spórolni valami erősebbre. Nem kell a legcsúcsabb high end gép, de neked is, és játékostársaidnak is jó, ha nem szaggatsz meccs közben. Konzolnál ez ugye kevésbé para, de egy jó monitor azért ott se árthat, FIFA esetében egy gyengébb monitor/TV esetén nagy késés lehet aközött, amit látsz és amit csinálsz.

Kő egy csapat

Az egyik legnehezebb: hozzád hasonló hozzáállású, mentalitású és szabadidővel rendelkező játékosokat találni, akikkel egy a cél: a legjobbakká válni. A legtöbb nagy e-sport játék ma csapatjáték, –kivéve pl. a Hearthstone vagy a már említett FIFA–, így szükséged lesz társakra. De ez ne befolyásoljon abban, hogy a saját fejlődésedre koncentrálj továbbra is. Persze nagyon fontos a csapatösszhang is, –hiszen anélkül nincs siker–, de közben ne feledkezz meg magadról se. Egy profi LoL játékos a nap egyik felében a csapattal edz, a másik felében a soloq-t spammeli.

Kezdj(etek) el versenyezni

Teljesen mindegy, milyen szintű játékos vagy, az első verseny élménye felejthetetlen lesz: amikor belépsz a játékba és tudod, hogy most tétje is van a meccsnek, hidd el, egyből megváltozik a hozzáállásod. Otthon, a gép előtt ülve is néhány kattintással nemzetközi bajnokságokon találhatod magad.

Erre tökéletes például az ESL platformja, amely széles körben biztosít lehetőségeket teljesen kezdő, fél profi és profi játékosoknak egyaránt, lokális és globális szinten. Helyi szinten minden ország rendelkezik egy centralizált főoldallal, –Magyarország esetén ez ide kattintva érhető el–, ami tartalmazza az összes elkövetkező tornát, amit magyar szinten releváns lehet. A platformnak az a célja, hogy kisebb-nagyobb, de rendszeres versenyzési lehetőséget biztosítson amatőrtől profi szintig mindenkinek, a lehető legtöbb játékban. Mégis, talán az egyik legfontosabb, hogy ezekre a versenyekre nincs nevezési díj, csak regisztrálsz egyedül vagy a csapatoddal és már mehet is a buli. Nem egy olyan, ma profi szinten játszó játékos van, aki kisebb, lokális és régiós e-sport kupákon kezdett el játszani, ma pedig a világ legnagyobb tornáin osztja a fejeseket. 

A versenyeket az ESL három különböző kategóriába sorolja.

Az "OPEN" versenyek zölddel vannak jelölve, ezek minimális, nem is pénzbeli díjazásért, hanem gyakran valamilyen ingame jutalomért (pl. League of Legends-ben RP-ért). Hazai kupákon jelenleg hat különböző játékban - PUBG / LoL / CSGO / R6 / Hearthstone / Rocket League - próbálhatod ki magad, nemzetközi szinten ennél jóval nagyobb a lista, amelyet itt találsz.

A "Major" versenyek (narancssárga) szintén ingyenesek, –vagy valamilyen feltételhez (pl. ESL prémium hozzáférés) kötöttek. Ezek már nagyobb pénzdíjazású versenyek, komolyabb téttel. Ilyenek a Go4 kupák vagy az ESL Premium tornái.

A "Pro" versenyek (pirossal) jelentős pénzdíjzású versenyek, és általában valamilyen nagyobb, offline rendezvény előselejtezőjeként szolgálnak. Ilyen volt például a V4 Future Sports Festival online selejtezősorozata is, de ilyen a már hetedik évadánál járó ESL SEC, vagy az IEM PUBG kvalija.

Bátorság

Nem baj, ha kikapsz, –hiszen minden egyes lejátszott versenymérkőzésed egyben egy lecke is, hogy később még jobbá válj. Merjetek kockáztatni, merjetek versenyeken indulni, előbb-utóbb jönni fog a siker!

KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.