Életmód: Ilyen egy átlagos napja a profi e-sportolóknak

Életmód: Ilyen egy átlagos napja a profi e-sportolóknak

A monotonítástűrés elengedhetetlen egy profi e-sportolónál.

A legtöbbször a profi e-sportolókkal akkor találkozhattok, amikor valamilyen bajnokságban szerepelnek, esetleg a streamjükön keresztül tartalmat gyártanak a rajongóiknak. Ezek a szegmensek csak egy kis szeletét teszik ki a legmagasabb szinten, hivatásként videójátékokkal foglalkozó fiataloknak. ArtStar, a Team Dignitas CS:GO csapatának tagja, Cody Sun, a Clutch Gaming egykori lövésze, valamint Elk, a Philadelphia Fusion Overwatch csapatának támogatója osztotta még meg gondolatait, amelyek a mai napig relevánsak, ha egy átfogóbb képet szeretnétek kapni a főállású e-sportolók hétköznapjairól.

ArtStar egy átlagos napja

A női CS:GO még mindig gyerekcipőben jár, azonban ez nem riasztja el a legtehetségesebbeket, hogy belevágjanak az e-sport kihívásokkal teli világába.

  • 11:00 - Nagyjából ekkor van ébresztő, ezután jöhet a munkához kapcsolódó e-mailek megválaszolása
  • 12:00 - 13:00 - Ebédidő, családdal vagy csak kettesben a vőlegénnyel
  • Délután - Főzés, takarítás, egyéb ügyes-bajos dolgok elintézése
  • 17:00 - Egyéni gyakorlás a CS:GO-n belül: demók elemzése, saját nade-ek (eldobott gránátok) megvizsgálása közelebbről, streamelés Twitchre, néhány szóló meccs
  • 19:00 - 23:00 - Közös gyakorlás a Dignitas csapatával, gyors vacsora, majd folytatás
  • 23:00 - Irány aludni!

Ez a menetrend minden héten öt napban határozza meg ArtStar életét.

Gyakorolni kell!

Cody Sun, a világbajnokságot is megjárt ADC másképp áll a gyakorláshoz, mint ArtStar. A League of Legendsben a profiknak az egyéni képességek fejlesztése a háttérbe szorul, mindenki tudja már azokat az alapvető mechanikákat, amelyek lefektetik egy-egy mérkőzés alapját. Ez alatt a last hitelést, a wardolást, az egyes hősökkel összehozható kombókat kell érteni. A LoL világában a scrimelésen, vagyis a csapatok egymás közötti gyakorlómeccsein van a hangsúly. Ezeket a meccseket rögzítik, majd utólag az edzők segítségével elemzik a legapróbb részletekig. Amikor véget ér a csapattal közös edzés, jöhet levezetésképp néhány Solo Queue meccs, amely már jóval felszabadultabb körülmények között zajlik.

A való életben is aktívnak kell maradni

Elk, a Philadelphia Fusion csapatának tagjaként belekóstolhatott, hogy milyen feltételek mellett készülnek a Philadelphia 76ers NBA csapatának játékosai. Az edzőközpontban elmagyarázták az e-sportolóknak, hogyan vigyázzanak oda a testükre néhány egyszerű gyakorlattal. Különleges felszerelés nélkül, akár szűk területen is megoldható a megfelelő nyújtás, amely megalapozza a sérülések elkerülését. Ezeket a scrimek, sőt akár két kör között is lehet gyakorolni, ha erre van szüksége a testnek. Természetesen a Fusion nem aprózta el a fizikai felkészítését a játékosaiknak, berendeztek egy olyan edzőtermet a csapat házában, ahol minden (gépek, súlyzók stb.) egyetlen karnyújtásra volt ahhoz, hogy valaki fitt maradhasson.

Fontos a pihenés!

A megfelelő rendszer kialakítása elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki testben és lélekben a maximumot nyújtsa. Az egyik ilyen elem az alvásra fordított idő beosztása, amely a regenerálódást alapozza meg. Attól, hogy az egyik játékos még három órát gyakorol, nem biztos, hogy jobban teljesít majd éles körülmények között, mint az, aki azt a három órát inkább alvással töltötte. Ezt vallja Cody Sun, aki többször döntött úgy, hogy inkább egy streamet néz, ahelyett, hogy ő maga grindolta volna. Néha a kevesebb több...

ArtStar próbálja a CS:GO-t minél messzebb helyeznie magától a nap végén, egyszerűen túl fáradt ahhoz, hogy még ezzel foglalkozzon a kimerítő gyakorlások után. Elk is igyekszik a pihenőnapjaiban magára és a környezetére figyelni, volt olyan szabadnapja, amikor nyolc órán keresztül beszélgetett másokkal a telefonján, miközben felfedezte a számítógépen túli világ nyújtotta örömöket.

(A cikk eredeti, angol változata 2019-ben jelent meg.)

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te játszottál már valaha egyhuzamban 12 órát?

E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.