Hirdetés

Életmód: Ilyen egy átlagos napja a profi e-sportolóknak

A monotonítástűrés elengedhetetlen egy profi e-sportolónál.

NÉZD MOST AZ ESPORTGURUN!

Műsorajánló

Műsorajánló

Esport1 Podcast

A ChatGPT elhozhatja az új ipari forradalmat?

Mindaz amit a ChatGPT-ről tudni érdemes: mire használható, mik a korlátai, illetve, hogy van-e bármi félnivalónk az AI eddig nem látott fejlettségi szintjétől.

Hirdetés

A legtöbbször a profi e-sportolókkal akkor találkozhattok, amikor valamilyen bajnokságban szerepelnek, esetleg a streamjükön keresztül tartalmat gyártanak a rajongóiknak. Ezek a szegmensek csak egy kis szeletét teszik ki a legmagasabb szinten, hivatásként videójátékokkal foglalkozó fiataloknak. ArtStar, a Team Dignitas CS:GO csapatának tagja, Cody Sun, a Clutch Gaming egykori lövésze, valamint Elk, a Philadelphia Fusion Overwatch csapatának támogatója osztotta még meg gondolatait, amelyek a mai napig relevánsak, ha egy átfogóbb képet szeretnétek kapni a főállású e-sportolók hétköznapjairól.

ArtStar egy átlagos napja

A női CS:GO még mindig gyerekcipőben jár, azonban ez nem riasztja el a legtehetségesebbeket, hogy belevágjanak az e-sport kihívásokkal teli világába.

 • 11:00 - Nagyjából ekkor van ébresztő, ezután jöhet a munkához kapcsolódó e-mailek megválaszolása
 • 12:00 - 13:00 - Ebédidő, családdal vagy csak kettesben a vőlegénnyel
 • Délután - Főzés, takarítás, egyéb ügyes-bajos dolgok elintézése
 • 17:00 - Egyéni gyakorlás a CS:GO-n belül: demók elemzése, saját nade-ek (eldobott gránátok) megvizsgálása közelebbről, streamelés Twitchre, néhány szóló meccs
 • 19:00 - 23:00 - Közös gyakorlás a Dignitas csapatával, gyors vacsora, majd folytatás
 • 23:00 - Irány aludni!

Ez a menetrend minden héten öt napban határozza meg ArtStar életét.

Gyakorolni kell!

Cody Sun, a világbajnokságot is megjárt ADC másképp áll a gyakorláshoz, mint ArtStar. A League of Legendsben a profiknak az egyéni képességek fejlesztése a háttérbe szorul, mindenki tudja már azokat az alapvető mechanikákat, amelyek lefektetik egy-egy mérkőzés alapját. Ez alatt a last hitelést, a wardolást, az egyes hősökkel összehozható kombókat kell érteni. A LoL világában a scrimelésen, vagyis a csapatok egymás közötti gyakorlómeccsein van a hangsúly. Ezeket a meccseket rögzítik, majd utólag az edzők segítségével elemzik a legapróbb részletekig. Amikor véget ér a csapattal közös edzés, jöhet levezetésképp néhány Solo Queue meccs, amely már jóval felszabadultabb körülmények között zajlik.

A való életben is aktívnak kell maradni

Elk, a Philadelphia Fusion csapatának tagjaként belekóstolhatott, hogy milyen feltételek mellett készülnek a Philadelphia 76ers NBA csapatának játékosai. Az edzőközpontban elmagyarázták az e-sportolóknak, hogyan vigyázzanak oda a testükre néhány egyszerű gyakorlattal. Különleges felszerelés nélkül, akár szűk területen is megoldható a megfelelő nyújtás, amely megalapozza a sérülések elkerülését. Ezeket a scrimek, sőt akár két kör között is lehet gyakorolni, ha erre van szüksége a testnek. Természetesen a Fusion nem aprózta el a fizikai felkészítését a játékosaiknak, berendeztek egy olyan edzőtermet a csapat házában, ahol minden (gépek, súlyzók stb.) egyetlen karnyújtásra volt ahhoz, hogy valaki fitt maradhasson.

Fontos a pihenés!

A megfelelő rendszer kialakítása elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki testben és lélekben a maximumot nyújtsa. Az egyik ilyen elem az alvásra fordított idő beosztása, amely a regenerálódást alapozza meg. Attól, hogy az egyik játékos még három órát gyakorol, nem biztos, hogy jobban teljesít majd éles körülmények között, mint az, aki azt a három órát inkább alvással töltötte. Ezt vallja Cody Sun, aki többször döntött úgy, hogy inkább egy streamet néz, ahelyett, hogy ő maga grindolta volna. Néha a kevesebb több...

ArtStar próbálja a CS:GO-t minél messzebb helyeznie magától a nap végén, egyszerűen túl fáradt ahhoz, hogy még ezzel foglalkozzon a kimerítő gyakorlások után. Elk is igyekszik a pihenőnapjaiban magára és a környezetére figyelni, volt olyan szabadnapja, amikor nyolc órán keresztül beszélgetett másokkal a telefonján, miközben felfedezte a számítógépen túli világ nyújtotta örömöket.

(A cikk eredeti, angol változata 2019-ben jelent meg.)

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés

Te játszottál már valaha egyhuzamban 12 órát?

Hirdetés
7 db hozzászólás
 • PalFeed 8 hónapja
  Az igen
  0 1 Válasz
 • DrSynclear 8 hónapja
  gg
  0 0 Válasz
 • DrSynclear 7 hónapja
  Durva
  0 0 Válasz
 • DrSynclear 5 hónapja
  Nice
  0 0 Válasz
 • DrSynclear 5 hónapja
  Wow
  0 0 Válasz
 • Brayenboy72 2 hónapja
  Ez olyan mint az enyém kb. Napi szinten tesztelni melette othoni tevénységek aztán munka majd hétvégén verseny.
  0 0 Válasz
 • DrSynclear 2 hónapja
  Justice
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
3

Kedves látogató!

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz, kérjük kapcsold ki, hogy problémamentesen böngészhesd a legújabb gaming és e-sport híreket!
Köszönjük!