Szlovákiából a világelitbe: a 27 éves GuardiaN története

Szlovákiából a világelitbe: a 27 éves GuardiaN története

Születésnapja alkalmából egy galériával készültünk, melyben karrierének legfontosabb állomásait mutatjuk be.

2009, DreamHack Winter győzelem

Bár azt megelőzően is sok, helyi csapatban megfordult, kétségkívül a Reason Gamingben volt a legsikeresebb a Global Offensive megjelenése előtt. A cseh-szlovák együttes 2009-ben a világ egyik legjobbja volt Source-ban. A DreamHack Winteren megverték a korszak isteneiként számon tartott VeryGames-t is a döntőben. Kis érdekesség GuardiaN karrierével kapcsolatban, hogy először 1.6-tal játszott, majd váltott Source-ra. A CS:GO megjelenése előtt azonban visszaváltott még 1.6-ra egyszer, ahol szintén profi játékos volt. Ezen a szinten hasonló senkinek sem jött össze.

2012, GuardiaN abbahagyja a játékot

A Source-os és az 1.6-os karrier után nem igazán akart megtanulni még egy verziót, ezért inkább úgy döntött, hogy felhagy a játékkal. A Global Offensive-et nem tesztelhette, –csakis képeket látott róla–, de ez pont elég volt neki ahhoz, hogy inkább legyintsen rá egyet, és félreálljon. Azonban nem tartott sokáig a szünet, mert ősszel már vissza is tért az ex-BEASTS-szel. A csapat korábbi 1.6-os társakból állt.

2013. nyara, a Virtus.pro leigazolja GuardiaN-t

Nehéz elképzelni, hogy valaha a lengyeleken kívül más nemzetiség tagjai is játszottak a VP-ben. Pedig volt idő, amikor GuardiaN is ott játszott ANGE1 és Dosia oldalán, mint a csapat AWP-se. A szlovák játékos nem sokkal azután érkezett, hogy a Virtus.pro megállította a NiP 87-0-ás LAN győzelmi szériáját. A világ egyik legjobbjának számítottak, folyamatosan top 4 helyezéseket értek el. Július végén viszont feloszlott a gárda, így GuardiaN kénytelen volt új otthont keresni, amit végül a Na'Vi-nál talált meg.

2014, EMS One Katowice

Élete első Majorét Katowicében játszotta. A CIS regionális selejtezőről elsőként jutottak ki, majd megnyerték az Online Finals-t is, ami egy helyet jelentett a második CS:GO Majorre. Az eredmény azonban elmaradt, 13-16. helyen estek ki.

2014, StarLadder StarSeries IX

Két hónappal később Kijevben nyerték meg első közös versenyüket. A StarSeries-en 4 top csapat vett részt: a Na'Vi, a Virtus.pro, a Titan és a NiP. A vigaszágas kieséses tornán pályavereség nélkül állhattak a dobogóra, míg a bejutásért játszott csoportkörben 14-ből csak 2 mapet nem nyertek meg online.

2014, ESL One Köln

A StarSeries óta hónapokon át építkezett a csapat, mígnem lejutottak a következő Majorre is. Kölnbe már egészen más esélyekkel érkeztek, mint Katowicébe, amit mi sem mutatott jobban, hogy ezúttal a legjobb 8 közé jutottak és legendák lettek. Apró érdekesség: GuardiaN azóta minden egyes Majorön legendaként vett részt. Tavaly Krakkóban ugyan elvesztette a Na'Vi ezt a címet, de átigazolt a FaZe-be, így nem kellett kvalifikálnia magát.

2015, DreamHack Open Kolozsvár

Köln óta rengeteget erősödött GuardiaN játéka, a Na'Vi pedig több nagy versenyt is bezsebelt 2015-ben. Kolozsvárra már esélyesként érkeztek, ugyanis a fnatic 3. Majorgyőzelme után visszaesett, az űrt pedig ők és az EnVyUs töltötte be. A két csapat a döntőben találkozott, ahol a franciák végül lemosták őket a pályáról. Ettől függetlenül GuardiaN remekül játszott; sokan úgy gondolják, hogy a számtalan esélye közül itt volt a legközelebb egy Majortrófeához.

2016, MLG Columbus

Újabb Majordöntő, de egy egészen más ellenféllel szemben. A brazil Luminosity Gaming szintén Kolozsvárott erősödött meg, majd a döntőben összetörték GuardiaN álmait. Viszont nem ez volt az egyetlen dolog, amiért aggódnia kellett. Ekkor derült ki, hogy a csuklója megsérült, a döntőt pedig kénytelen volt a szokásosnál négyszer nagyobb egérérzékenység mellett játszani.

2016, ESL One New York

Élete első 250 000 dollár –vagy afeletti– összdíjazású versenyét sajnos nem egy Majorön, hanem New Yorkban szerezhette meg GuardiaN. Bár mindvégig top csapatnak számítottak, riválisaikkal szemben erre sosem voltak képesek korábban. Kevesen gondolták volna, hogy ezt a célt Zeus nélkül éri el a Na'Vi, de a sors úgy hozta, hogy az ukrán irányítónak távoznia kellett, hogy helyet adjon a fiatal tehetségnek, s1mple-nek. Az akkoriban még igen érzelmes, és komisz játékossal nehezen jött ki játékon belül GuardiaN,–ami egy évvel később ahhoz vezetett, hogy a FaZe-hez távozott.

2017, GuardiaN a FaZe-be igazol

Négy év után eljött a váltás ideje. A Na'Vi New York óta képtelen volt hozni azt a szintet, amit egy GuardiaN-s1mple párossal a fedélzeten elvárható. A legnagyobb probléma mindenképp az volt, hogy Zeus távozása és az edzőszabályozás után nem volt rendes irányító a csapatban. A csúfos krakkói szereplést követően kispadra került, egy hónappal később pedig a FaZe Clanhoz írt alá rekordösszegért.

Az elmúlt egy évben számtalan tornát megnyert, az egyik legsikeresebb játékos lett valaha, –arról nem is beszélve, hogy karriercsúcs teljesítményt mutat mindenhol. Tavaly megtudhattuk tőle, hogy a FaZe az utolsó csapata lesz, tehát már megfordult a fejében a visszavonulás gondolata is. De amíg olyan elképesztő az AWP-vel, amilyen, aligha akasztja szögre az egeret. Mi legalábbis reménykedünk benne, hogy még sokáig élvezhetjük példa nélküli játékát.

Sok boldog születésnapot kíván neki az Esport1 csapata!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!