Talon elég OP, ezért a Riot nerfeli, de rossz irányba

Talon elég OP, ezért a Riot nerfeli, de rossz irányba

A legújabb Talon nerfek PBE-n nagyobb gondot jelenthetnek, mint gondolnánk. Egy challenger Talon OTP fejtette ki, hogy pontosan miért.

Tegnap a PBE patch-en egy érdekes frissítés jelent meg, –név szerint egy erőteljes Talon nerf, ami leginkább a játék késői szakaszát érintené. Ugyan a PBE patch-ek sosem véglegesek, –kiadás előtt még számos változáson mehetnek át–, ezekre is szokott (és kell is!) reagálnia a játékosközösségnek. Talon nerfjei kapcsán egy Yamikaze nevű játékos írt hosszabb okfejtést, hogy miért nem jó irányba halad a Riot Games egyelőre ezekkel a nerfekkel. Róla annyit érdemes tudni, hogy több mint 4000 meccse van a karakterrel összesítve, ebbe beleértendő a rework előtti és utáni Talon is. Season 2 óta nyüstöli őt, jelenleg D1-ben csücsül, de a mostani szezonban több hónapig Challenger volt.

Ez a nap is eljött: megérkeztek az első Aatrox nerfek - PBE

A tegnap este folyamán a legújabb PBE patch-csel együtt sok újdonság érkezett; többek közt az új Aatrox első nerfjei is!

Állítása szerint leginkább azért esett vissza, mert D2 felett egyszerűen folyamatosan tiltják Talont, ez már egy ideje így van Talon ereje miatt. Azt tehát nem vitatja, hogy kellenek a nerfek, de nem épp ilyen formában, mint ahogy azt a Riot tenné jelenleg. Nézzük mit is kapott pontosan Talon!

A W (Rake) képességének sebzését csökkentették mindkét irányba. Amikor a pengék kifele szállnak, akkor 50/65/80/95/110 helyett 50/60/70/80/90-et fog sebezni, míg visszafele jövet 70/95/120/145/170 helyett 70/90/110/130/150-et. 5-ös szinten - 20, oda vissza 40 sebzés, nem tűnik annyira soknak elsőre. De mi is akkor Talon legnagyobb problémája a mostani metában, mitől számít annyira erősnek?

Elsősorban a Tiamat miatt, ami eszméletlen miniontakarítási képességet ad neki, még ha nem is nagy távolságról. Gyakorlatilag egy W-vel, egy Tiamat aktiválással, egy sima alaptámadással és egy közelharci távban lévő Q-val kitakarítunk egy teljes minionhullámot anélkül, hogy az ellenféllel nagyon foglalkozni kelljen. A Tiamat 1200 aranyba kerül jelenleg –és mivel amúgy is egy Long Sworddal kezdünk jó eséllyel, ami 350 arany, így gyakorlatilag  850 aranyat kell csak kifarmolnunk, hogy ezt az előnyt máris megszerezzük. Emellett a képességeiből, valamint az Electrocute-ból eszméletlen early game sebzése van. Erre válaszolna a Riot azzal, –illetve valamilyen szinten eddig is–, hogy a játék késői szakaszára elgyengül kissé. A probléma az, hogy a mostani metában amúgy is, –magas eloban pedig még inkább–, a meccsek egyszerűen nem tartanak addig, hogy ez bárhol is megmutatkozna, hiszen a legtöbb 25-30 perc alatt véget ér. 

A mostani nerf is leginkább a waveclearjét célozza, ezért a 9-es szint meglépésével, amikor ezt 5-ös szintre fejlesztjük, már nem lehet a caster minionokat egy W-vel eltakarítani. Emiatt még inkább szükségünk lehet a Tiamatra, –de a legtöbben amúgy is élnek ezzel a lehetőséggel–, tehát már a nerf megjelenése előtt már ott a megoldás, amit egyébként is használnánk. Maximum annyi a különbség, hogy kisebb lehetőségünk lesz egyből Lethality-t építeni. A Tiamat aktívja tehát továbbra is megöli a távolsági minionokat egy W után, magyarul a fenti kombó ugyanúgy működik takarításra. Egy ilyen mértékű csökkentés a hősökkel szemben sem ér túl sokat, ötös szinten - 40 sebzésről beszélünk, aminél még egy első szintű ADC is többet sebez az alaptámadásaival. Talon esetében főleg nem számít, mert a mid game-ben a megfelelő tárgyakkal amúgy is jóval több sebzéssel rendelkezik, mint ami egy törékenyebb célpont eltüntetéséhez kell. 

Yamikaze nem csak panaszkodott azonban, hanem javaslatokat is tett, hogy mi lehetne a helyes irány a karakter rendbehozásához. 

Az első és legfontosabb, hogy a W helyett a Q sebzését kellene nerfelni. Emellett nem feltétlenül kellene neki a nagyobb hatótávú változata, mert így is eszméletlen mobilitása van az E falátugrások miatt. Ezt ösvényen is ki lehet használni a legtöbbször, –persze tervezést is igényel–, de ezzel együtt egyszerűen nem sok esélye van bármelyik carrynek elmenekülnie, mert így is úgy is utoléri. 575-ös range-ével, túlszárnyalja a legtöbb lövész alaptámadási hatótávját is, tehát az arcukba tud ugrani könnyedén. Azt is hozzátette, hogy a nagy range miatt tényleg nem kell sok tudás ahhoz, hogy a legtöbb match-upot megnyerjük vele.

A másik javaslat az alap mágikus ellenállás csökkentése lenne, mivel ez jelenleg 39. Ezt anno azért kapta, mert alacsony volt a Q hatótávja, és valahogy túl kellett élnie a középső ösvényes mágusokat. Azonban mióta megkapta a buffokat a Q hatótávjára, erre már nem feltétlenül van szüksége, –már csak azért sem, mert a legtöbb nagy hatótávú mage jelenleg nem remekel túlzottan a metában. Ezt csak tovább rontja a Corrupting Potion, –ami egyrészt sustain és plusz sebzést ad neki az amúgy is törékeny mágusokkal szemben–, míg őt kevésbé lehet büntetni.

Szintén érdemes lenne elgondolkozni Talon W CD-jének növelésén. Bár ez minden problémát nem oldana meg, hiszen a hullám érkezésekor ugyanúgy gyorsan takarítaná ki őket, de jóval észlelhetőbb gyenge pontot adna neki, ami alatt büntethető; így kétszer is meg kellene gondolni a W használatát például cseréknél és/vagy farmolásnál. 

Végezetül pedig a Tiamat nerfelése. Mivel ez oldja meg a legtöbb hiányosságát a karakternek, logikus lenne, hogy esetleg ehhez is hozzá kellene nyúlni. Ez olyan szempontból problémás lehet, hogy nem csak Talont érintené bármilyen változtatás a tárgyon, de az ötletek között egyrészt ott van a plusz 5 AD visszavonása, vagy egy nagyobb vásárlási ár. Ezzel visszább lehetne fogni a wave clearjét, és nem szabadulna fel annyira könnyen a roamolásra a legtöbb hős ellen. Talán az utóbbi lenne élhetőbb, mivel az AD tárgyak között a Tiamat nagyon erősnek minősül, ha megnézzük például egy Phage-hez képest, ami 1250 aranyba kerül, de amíg nem készül el belőle a Black Cleaver, vagy a Trinity Force, önmagában nem ér túl sokat. A Tiamat azonban már a továbbfejlesztése előtt is egy igencsak jó ár-érték aránnyal rendelkező tárgy.

Ti mit gondoltok, mit kellene kezdeni Talonnal?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!