A Riot megnyerte a pert a másolókkal szemben, de még nincs vége az ügynek!

A Riot megnyerte a pert a másolókkal szemben, de még nincs vége az ügynek!

Több mobilos cég is megpróbálta lemásolni a Riot által készített League of Legends sikerét. Pechükre egy kicsit túl sokat kölcsönöztek, –meg is lett a böjtje.

A Riot Games most már anyacége, –vagyis a Tencent Holdings– még korábban perelte be a Mobile Legends készítőit, mivel szerintük visszaélés történt a játék készítése során, vagyis túl sokat "kölcsönöztek" a LoL bevett és működő modelljéből. Ezt a pert pedig a Tencent úgy tűnik megnyerte a kaliforniai bíróság ítélete szerint és nem kevesebb, mint 19,4 millió yuant (2,9 millió dollárt), vagyis nagyjából 800 millió forintnak megfelelő kártérítést nyert ezzel.

Perre megy a Riot a mobilfejlesztő koppintókkal

Uacute;gy látszik eddig tartott a Riot türelme a mobilos koppintásokat illetően és ezúttal tárgyalóteremben szeretné rendezni ezeket a kérdéseket.

A per vesztese a Shanghai Moonton Technology Co. volt: ők gyártják a Mobile Legends játékot. A pert tavaly indították el, de ott hamar eltörölték az ügyet mondván, van erre megfelelőbb fórum is, aki érdemben meg tudja vizsgálni az ügyet. Végül csak sikerült elindítani a folyamatot, –ahol a Moonton 380 ezer dollárt lett volna hajlandó fizetni–, ez az információ az első számú Intermediate People's Courttól, Shangjaiból származott. A bíróság döntése alapján azonban ez az összeg soványnak bizonyult.

Arról nem szólt a fáma, hogy ez a peren kívüli megegyezéshez lett volna-e kevés, vagy egyébként is, –de mindenesetre nem fogadták el. Mint azóta kiderült, a gond forrása az lehetett, hogy a Moonton más szempontok alapján számolta ki az ügy i–lletve a per– értékét, ami nem felelt meg a könyvelés szerintinek. Emiatt emelték fel a mostani 2,9 millió dollárra, ami a 380 ezer képest jóval nagyobb. Az eredeti per elindításánál, amit még Kaliforniában kezdeményeztek, a Riot Games számos példát mutatott, hogy mi mindenben másolja őket a Mobile Legends, amiket képekkel és egyéb anyagokkal is alátámasztott. Nem csak a látványvilág; egyes képességek, a térkép pontos elrendezése és más funkciók is kísértetiesen hasonlítottak a LoL-ra.

Meg sem álltak itt egyébként, mivel más Moonton játékokat is felhoztak példaként, amik szintén sok hasonlóságot mutattak, úgy mint a Magic Rush: Heroes, itt leginkább a hősök tűntek koppintásnak, alább például egy Annie másolat látható.

Még a névválasztás során sem vitték túlzásba a dolgot, egy Annie-hez hasonló tipikus kislány nevet adtak neki, illetve ha megnézzük a képességek leírását, működésükben majdnem ugyanazok. Mindketten megidéznek egy-egy játékot maguk mellé, tűzzel operálnak, kábítanak x varázslatonként, és a két támadó képességei is ugyanazok: egyikük egy célpontos, a másikuk egy tölcsérben sebez.

A Riot eredeti állítása szerint a Moonton több százezer –vagy akár millió– dollárt is kaszált azzal, hogy lényegében lemásolták a játékukat. A legszebb az egészben, hogy bár ezt a pert megnyerték, a történetnek még mindig nincs vége, ugyanis a Riot Games és a League of Legends most a Tencent által fejlesztett, Kínában divatos King of Glory-val is összeáll, hogy tovább pontokon támadják meg a Moonton termékeit.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!