Melyik profi tolja ki a legtöbb sebzést a versenyeken?

Melyik profi tolja ki a legtöbb sebzést a versenyeken?

A világ legjobb játékosainak ADR statisztikáit néztük át az elmúlt három hónapból.

A SixteenZero összeszedte az elmúlt három hónap profi meccseinek közel 20 000 körét –online és LAN-os számokat egyaránt–, hogy néhány érdekes ábrán megmutassák, kik voltak a legjobbak ebben az időszakban a versenypályákon. A statisztika alapja az ADR, vagyis az átlagos körönkénti sebzés. Lehet vitatkozni azzal, hogy ez mennyire méri valaki értékét, de talán ez az egyik legjobb számadat a CS:GO világában arra jelenleg, hogy egyszerűen és érthetően fejezzük ki valaki hatékonyságát egy mérkőzésen.

Azonban, mielőtt rávetnénk magunkat a számokra, mindenképp tisztázzunk pár dolgot a következők könnyebb megértéséhez. Az adatok gyűjtésénél a SixteenZero figyelembe vette, hogy a körökben egyenlő gazdasági feltételek legyenek. Ez annyit tesz, hogy leginkább teljes vásárlások és pisztolykörök kerültek be, a mindenféle force-ok nem. Minden pályánál minimum 150 kör kellett ahhoz, hogy valaki felkerüljön az ábrára, azonban néhány esetben több vagy kevesebb volt ez az érték, –de ezt a későbbiekben megmagyarázzuk.

Cache

A legelső pályán rögtön nagy meglepetésbe futottunk, ugyanis nem a szokásos sztárok vezetnek. Bár NiKo ott figyel a második helyen, két NRG játékos fogja közre Brehze és nahtE személyében. A legjobb három játékos 90 feletti ADR-t ért el, míg az utánuk következő Twistzz és BnTeT már csak 85 környékén vannak.

Mirage

A legnépszerűbb versenypályán jóval kiélezettebb a helyzet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 150 körös minimumot 250-re kellett emelnie a készítőknek, valamint a lépték ötösről kettesre változott. A legjobb három játékos itt tarik, KRiMZ és a fiatal EspiranTo voltak, utóbbit szorosan követi XANTARES, rain és suNny. Ők hatan elérték a 88+ ADR-t a 250 pályás szórásban, de ha megnézzük; a grafikon többi szereplője sincs messze ettől a számtól. A leggyengébb dimasick (AVANGAR) is csak éppen 84 alatt van. Külön érdekesség, hogy a Na'Vi két kiválósága –s1mple és electronic– között századnyi eltérések lehetnek legfeljebb.

Dust2

A versenypályák között ez a legfrissebb, –ráadásul nagyjából az adatok gyűjtésének kezdetével egy időben került be–, így érthető, hogy itt 70 hivatalos kör volt a minimum. Mivel még nem annyira népszerű, ezért nagy lemaradók is vannak, mint például a Na'Vi vagy az Astralis játékosai, akiket hiába kerestek. Előbbi gárdának 98 köre volt összesen, ebből pedig nem volt 70 olyan, ami megfelelt a kritériumoknak. A kis kalandozás után viszont térjünk rá azokra, akik felküzdötték magukat Dust2 legjobbjai közé. A top hármat toronymagasan vezeti rain, utána mertz és NiKo következnek "szerényebb" számokkal. Rajtuk kívül senkinek sem sikerült 90 vagy afeletti ADR-t produkálnia. De talán meglepőbb az a tény, hogy mekkora szakadék van a listavezetők és a sereghajtók között. Ismét dimasick szerepel leghátul, aki éppen csak 60+ ADR-t hozott össze.

Overpass

Ismét egy népszerűbb pálya következik, ennek megfelelően pedig jóval komolyabb teljesítményt láthatunk mindenkitől. Ezúttal a Na'Vi sztárpárosa ragadta magához a vezetést. S1mple és electronic ismét kéz a kézben jelentkeznek, mint Mirage-on, de most egy icipicit nagyobb az olló, 0,5 körüli. Nagyjából ennyivel maradt le tőlük REZ is, aki a harmadik helyet csípte el magának Overpass-on. GruBy-val (AGO) és Brollannal (Red Reserve) együtt öt játékosnak sikerült 90+ ADR-t teljesítenie legalább 150 vizsgált körben, de a többiek sem maradtak el jelentősen. Mouz (AGO) lett az utolsó kerek 80-nal, –ami önmagában továbbra is egy remek teljesítmény.

Train

Talán senkinek sem okoz majd meglepetést, hogy a Na'Vi egyik legjobb pályáján ismételten az eletronic-s1mple duó vitte a prímet az elmúlt három hónapban. Ezúttal már tényleg nagy különbség van a két játékos között, de továbbra is hihetetlen, hogy ahol mindketten zseniálisak, ott szorosan egymás mellett mutatnak kiemelkedő teljesítményt. Nem is csoda ezek után, hogy a Na'Vi a világ második legjobb csapata lett a vizsgált időszakban. 90+ ADR-t még négy másik játékos, név szerint valde, Qikert, f0rest és Buster csinált Trainen. Itt már számottevő eltérés tapasztalható a lista eleje és vége között, ugyanis az utolsó 8 név már a bűvös 80 alatt van.

Nuke

Az elmúlt évek legnépszerűtlenebb pályáján ismét kisebb visszavágással találkozunk; ugyanis Dust2-höz hasonlóan itt is 70 –a kritériumoknak megfelelő– kör volt a minimum ahhoz, hogy valaki felkerüljön a grafikonra. Négy játékos hozott össze 90+ ADR-t, ők cajunb, JUGI, EliGE és s1mple. Ezúttal electronic jócskán elmaradt a csapattársától, ő a középmezőnybe került a 83 körüli értékével. Nem meglepő egyébként, hogy milyen kevés csapat játékosával találkozunk ezúttal, pontosan a kis népszerűség miatt. Csupán az OpTic, a Liquid, a Na'Vi, az Astralis, a mousesports és az NRG legjobbjai kerültek fel, míg például Trainen 14 különböző szervezet képviseltette magát. A teljesítménybeli szórás is jóval nagyobb, hiszen az Euronics-os mirbit 70 alatti ADR-rel került fel.

Inferno

Az utolsó versenypálya Mirage-hoz hasonlóan rendkívül népszerű, így ismételten kettes léptékre váltottak a készítők, viszont a 150 körös minimum maradt. A lista élén majdnem holtversenyben szerepel a két 90+ ADR-es játékos, vagyis az első XANTARES és második helyezett BnTeT. Az Astralis dominanciája mellett furcsa látvány a török vezetése, de természetesen a dánoknak sincs miért szégyenkeznie, hiszen Magisk tudhatja magáénak a harmadik helyezést 88 körüli ADR-ével. Gla1ve, device és dupreeh pedig a középmezőnyt erősítik 79-82 közötti értékeikkel. A legalacsonyabb ADR-t HugoXD (korábbi Singularity játékos) érte el 76+-szal.

Végezetül jöjjenek a tanulságok. A legérdekesebb tapasztalat mindenképp az volt, hogy s1mple és electronic mennyire összenőttek a vizsgált három hónapban. A Na'Vi sztárjai négyszer szerepeltek egymás mellett vajmi különbséggel, és két pályán érték el ezt úgy, hogy közben a legjobb öt játékos között voltak. Nem meglepő, de összesítésben s1mple volt a legjobb, –ő háromszor került be a top ötbe–, míg electronic, XANTARES, BnTeT és NiKo csupán kétszer voltak képesek erre.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!