Jön a doppingellenőrzés a FIFA18 vb-re is

Szintet lépett a FIFA, az FeWC döntőn már lesz doppingvizsgálat is.

A FIFA egyre nagyobb hangsúlyt helyez a virtuális labdarúgó világbajnokságra is, ezt pedig mi sem mutatja jobban, minthogy a minap bejelentették, az FeWC (FIFA eWorld Cup) döntőjére (amiről hajszállal maradt csak le a 18-ban legeredményesebb magyar játékos, Gabinho) is alkalmazzák már a hagyományos labdarúgásban ismert doppingellenes szabályokat. Ennek értelmében, minden, a vb döntőn résztvevő játékosnak és edzőnek el kell fogadnia a FIFA Etikai és Fegyelmi Kódexét, valamint -ha a FIFA úgy kívánja- alá kell vetniük magukat doppingvizsgálatnak. A doppingvizsgálatokat a WADA-val, a világ legnagyobb antidopping szervezetével közösen fogják végezni, a játékosokat pedig véletlenszerűen választják majd ki. Arról egyelőre nincs információ, hogy ha valaki fennakad a vizsgálaton, akkor pontosan milyen büntetés is vár rá.

A szervezet ezen felül aktívan fogja figyelni a mérkőzések előtti, valamint az élő fogadási piacot, a virtuális FIFA vb-k történetében először, hogy megelőzzön és kiszűrjön minden olyan esetet, amely felvetné a mérkőzések manipulálásának, vagy csak simán a csalás gyanúját. 

A dopping témaköre egyébként nem újkeletű az e-sportban. Már évekkel ezelőtt nyíltan beszéltek amerikai Counter-Strike játékosok arról, hogy Adderallt szedtek mérkőzések előtt, hogy jobban tudjanak koncentrálni. Ott ez a teljesítmény- és koncentrációfokozó vényre kapható, de azóta az e-sportban betiltották. Több szervezet is rendszeresen végez már nagyobb versenyek előtt doppingvizsgálatokat a játékosokon. Ehhez a körhöz csatlakozott most a FIFA.

Az idei FIFA vb nagydöntőjét augusztus 2-4. között rendezik a londoni O2 Arénában.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!