Milyen tank valójában a Progetto M40 mod. 65?

Milyen tank valójában a Progetto M40 mod. 65?

Egy rendkívül könnyen kezelhető tier X gépezet, ami az egyik –ha nem a legjobb– választás normál csatákra.

1969-ben egy olasz katonai küldöttség Németországba látogatott, hogy Leopard tankok vételéről tárgyaljanak, –de a küldöttség egyes tagjai nem értettek egyet a külföldi tankok hadrendbe állításának ötletével. Az olasz katonai szakértők és mérnökök végül a Progetto M40 mod. 65-ben ötvözték a elképzeléseiket a döntött páncélzatról, az öntött toronyról és lövegpajzsról.

Tank elemzés

Főfegyverzet

Maga a löveg páncélátütés (268/330/105 mm) és sebzés (360/360/440) tekintetében ugyanaz, mint elődjén, a Prototipo Standard B-n, ugyanakkor négyes tárat kapott, a lövések között pedig automata újratöltésnél 2,5 másodperc telik el -ezzel szimultán a normál töltési idő is csökkent–, sőt nem elhanyagolható, hogy a célzási idő, a pontosság és a mozgás közbeni szórás is jelentősen javult. Egy tárból 7,5 másodperc alatt 1.440 sebzést oszthatunk ki átlagosan, és 1.450 m/s helyett már 1.468 m/s sebességgel szállnak az APCR lövedékei. Az ágyú egyedül lövegsüllyedés szempontjából romlott, –egész pontosan 1 fokot.

Páncélzat

A tank teste kialakításában kissé eltér a Prototipo Standard B-től, de a páncélvastagsága ugyanúgy 50 mm szemből, tehát a döntöttség miatt főleg az AP és APCR találatokkal szemben nyújt megfelelő védelmet. A torony vastagsága ugyanakkor a duplájára (120 mm) nőtt, de még így is -akárcsak a test esetében- az AP és APCR lövések ellen számíthatunk megfelelő védelemre, de sajnos elég kiszámíthatatlan, hogy pattannak-e vagy sem. A tapasztalatok azt mutatják, hogy főleg olyankor pattan le az ellenfél, amikor már édes mindegy, –persze párszor még így is kihúzhat a slamasztikából, de ha lehet, akkor ne ebben bízzunk.

Mozgékonyság

A Prototipo Standard B kissé könnyebb a szerényebb páncélzat miatt, mint a Progetto M40 mod. 65, ezért a fajlagos teljesítménye is jobb, de a Progetto M40 mod. 65-öt talán épp ezért jobb talajellenállási értékekkel látták el, így egy kielégítő mozgékonyságot könyvelhetünk el. Ez a mobilitás körülbelül ahhoz elég, hogy a lövőpozíciókat elérjük a csata elején, illetve szükség esetén a nehéz páncélosok elől elmenekülhessünk.

Tippek a harckocsi használatához

Sokan vannak azon a véleményen, hogy a Progetto M40 mod. 65 rosszabb, mint a Standard B, de személy szerint ezt az olasz páncélost azon top masinák közé sorolnám, amiket érdemes kifejleszteni. A gyorsabb töltési idő, a plusz egy lövedék a tárban és az extra toronypáncél épp elég bónuszt adnak ahhoz, hogy arányaiban egy élvezhetőbb tank legyen, mint a tier IX-es. A használati elve szinte semmiben sem tér el a korábban már ismertetettektől, ezért a Progetto M40 mod. 65 esetében már tényleg csak annyit tudok tanácsolni, hogy gyakoroljatok vele minél többet, érezzetek rá az új töltési mechanika rejtelmeire és domináljátok a csatákat a második vonalból!

Ajánlott felszerelések: Optika, Töltésgyorsító, Ventilátor
Ajánlott képességek: Álcázás, Hatodik érzék, Sima utazás, Kapáslövés

Milyen tapasztalataitok vannak a Progetto M40 mod. 65-tel? Vajon rangsorolt csatában is megállja a helyét?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.