Jobbak vagyunk, mint tavaly, sokkal kevesebb a bronzos

Jobbak vagyunk, mint tavaly, sokkal kevesebb a bronzos

A játékosok konkrét számát ugyan nem látjuk, de az eloszlás sokat javult a legalsó divízióban.

Sokszor érezhetjük úgy, hogy nem egyszerű feljebb mászni a ranglétrán, elvégre rengeteg dolog közbeszólhat: legyen az a gépünk hibája, az internet akadása, rossz csapattársak, afkolók, ne adj isten a saját rossz teljesítményünk. Mindenki próbál minél magasabb szintre jutni, –és bár látszólag papíron mindenkinek az a célja, hogy nyerjen–, ez nem mindig valósul meg a fentebb említett problémák miatt.

Csökken a sebzés a játékban, gyengítik a rúnákat

Túl sok a burst sebzés a Riot szerint, ami nincs jó hatással a játékra, –a konzisztens DPS-sel rendelkező karakterek így könnyen kiszorulnak a játékból.

Ennek ellenére egy érdekes statisztikára lettünk figyelmesek tavalyhoz képest, ugyanis a világ több szerverén is jelentősen javult a helyzet, főleg az alsóbb ligákban, ami a játékosok elosztását illeti. Egy fórumposztban tették közzé a két legnagyobb szerver statisztikáit, vagyis az EUW-t és az NA-t.

Az EUW szerveren például tavaly szeptemberben a játékosok majdnem 26,5%-a, –vagyis több, mint egynegyede– bronze-ban csücsült, míg a silver eloban 41%-ban voltak játékosok. Goldban pedig közelítették a 24%-ot, míg idén már drasztikus csökkenést tapasztalhatunk bronze-ban, hiszen csak 15,38%-ban vannak itt játékosok, ez több mint 11%-kal kevesebb, mint tavaly. Silverben is javult a helyzet, elsősorban valószínűleg a bronze-os helyzet miatt, 41-ről majdnem 48%-ra nőtt az itt lévő játékosok száma és goldban is enyhe javulást tapasztalhatunk, 23,78-ról 27,27%-ra nőtt az arány.

Az NA szerveren is hasonló javulást tapasztalhatunk, a tavalyi 25,44%-kor bronze arányból lett idén egy 15,28%, és itt is nőtt a silveresek száma 40,75%-ről egészen 48%-ig. Goldosból is több van idén, mint tavaly majdnem 24%-ról 27,42%-ra nőtt itt is az arány. Platinában és Diamondban viszonylag keveset változott a helyzet, –pár tizedszázalékról beszélhetünk–, viszont Diamondosból is több lett például az EUW szerveren, míg NA-ben ez a szám csökkent.

Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk, hogy vajon az EUNE sorsa hogy alakult egy év alatt, –és nagy örömünkre itt is hasonló javulásról számolhatunk be. 

Az EUNE szerveren tavaly majdnem 24,5%-ban találhattunk bronzosokat, idén már csak 15,69%-ról beszélhetünk. A másik két szerverhez hasonlóan itt is nőtt a silveresek száma, a tavalyi 40,34%-ról 47% fölé és goldban is fejlődést tapasztalhatunk, 25,05%-ról 27,23%-ra nőtt a játékosok aránya. Platina is Diamond környékén itt sem történt nagyobb változás, mindenesetre úgy tűnik, hogy mégiscsak ki lehet mászni bronze-ból, vagy akár el is lehet kerülni azt. Kiindulva abból, hogy az EUNE nagyjából 12 millió játékost számol idén 1,9 millióan tengetik életüket a legalacsonyabb ligában, de tavaly 2,9 millióan voltak ugyanitt, –vagyis nagyjából 1 millió játékos szabadult ki tavaly óta–, hacsak nem történt drasztikus játékosszám változás egy év alatt.

Hogy ezt az általános javulást mi okozhatja, jó kérdés, –valószínűleg van némi köze az idei kaotikus metához és a sok snowballhoz is. A meccsek sokszor már az első 10-15 percben eldőltek a szezon első felében: szinte bármivel lehetett játszani, és a nagy számok törvénye alapján ez a rendszer előbb-utóbb kiegyenlítődik. Egy 50%-os győzelmi aránnyal, ha csak apránként is, de általában felfele jut az ember. Egy szó, mint száz: aki sokat játszik, az jó eséllyel feljebb fog mászni ezekben az elokban.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!