Történelmi áttekintés - így esett szét a világ legstabilabb CS:GO csapata

Történelmi áttekintés - így esett szét a világ legstabilabb CS:GO csapata

TAZ és Snax után úgy tűnik, hogy byali is megtalálta új csapatát!

Magyarországon –ahogy a világ más táján bárhol, ahol népszerű a CS:GO– úgy népszerű a Virtus.Pro is. Sokáig ez a megállapítás helytálló volt, de manapság felül kell vizsgálnunk. Úgy tűnik, hogy a sorozatos kudarc még a legösszetartóbb csapatot is kikezdi. A legendás felállás 2018 februárjában végleg megtört, amikor TaZ-tól megvált a VP. Már eddig is lejtmenetben lévő gárda ezután lavinaszerű esésbe kezdett, aminek következtében elveszítették Snax-t, később pedig byali-t, így az eredeti felállásból csupán pasha és NEO maradtak. Nézzük meg sorjában, hogy miként alakult a Virtus.Pro sorsa ezalatt a hat év alatt, mióta beszálltak a máig legnépszerűbb e-sport lövöldébe.

Az orosz organizáció 2012 októberében jelentette be, hogy CS 1.6-ról CS:GO-ra váltanak; méghozzá ANGE1, craft1k, AdreN hármasával elkezdve a csapatépítést. Később Fox, kUcheR, és Dosia is csatlakozott, akikkel 2013 áprilisában megnyerték a StarSeries V döntőjét az akkori legendás felállással bíró NiP-pel szemben. Ekkor még 6 ezer dollár, vagyis kicsivel több mint 1,6 millió forint volt a fődíj.

Májusban már Guardian-nel karöltve vettek részt az ESL Major Series One nyári eseményén. Egészen az elődöntőig pályát sem veszítettek, s itt újfent találkoztak a svéd gárdával, ám ezúttal is a VP örülhetett. A döntőben végül a francia-belga felállású VeryGames elorozta Guardian-éktől a győzelmet.

Ősrégi VP felállás, még pashák előtt!

Mondhatjuk, hogy ezidáig is voltak szép eredményei a főképp orosz-ukrán játékosokat foglalkoztató Virtus.Pro-nak, de a valódi áttörést 2014 januárjában érték el, amikor leszerződtették az akkori AGAiN-t, a jól ismert TaZ, Neo, pasha, Snax, byali ötösét. A gárda megannyi szép pillanatot és emlékezetes győzelmet hozott, –mi viszont csak a legfontosabbak fogunk foglalkozni a továbbiakban!

Alig telt el két hónap, máris a legfontosabb CS:GO címet szerezték meg Lengyelországban pasháék. Az ESL Major Series One Katowice 2014-es versenyének abszolút elsői lettek, s az egész bajnokságban csupán egyetlen egy pályát buktak az akkori LGB –vagyis olof és KRIMZ régi csapata– ellen. A döntőben újfent a NiP-pel ütköztek meg, ám a helyzet továbbra is változatlan maradt. A csapat AWP-se, pashaBiceps olyannyira jól játszott, hogy a HLTV-től megkapta az MVP címet.

A Virtus.Pro ünnepli győzelmét Katowice-ban!

Ugyanebben az évben Jönköpingben, vagyis a harmadik DreamHack Winter Major tornán védhették volna meg címüket, ami sajnálatos módon nem sikerült, és éppen attól a csapattól kaptak ki, akiket korábban legyűrtek. 2-1-es összesítésben a NiP az elődöntőben búcsúztatta a lengyel gárdát. 

Az ezt követő 2015-ös év már kevésbé volt gazdag címekben, de azért mindhárom Major tornán sikerült a rájátszásba lőniük magukat, bár Kolozsváron csupán az 5-8. helyen zártak, ami azt jelentette, hogy már az elődöntőig sem jutottak el.

2016-ban sem indult szerencsésebben az év, az újonnan feltörekvő Fallen által vezetett brazil gárda vette el tőlük az elődöntő lehetőségét Columbus-ban. A következő Major-ig egy StarLadder i-League meghívásos kupán elhódítottak, hogy aztán Kölnben némileg javítsanak eddigi helyezéseiken, de még így is csak az elődöntőig verekedték el magukat, ahol ismét Fallen-ék állították meg őket. Érdekesség ugyanezen júniusi hónapban az ELEAGUE első szezonjának győzelmét megszerezték, –ami még a Major fődíjnál is nagyobb volt: konkrétan 400 ezer dollár! Az évben voltak még kisebb nagyobb címek, mint például egy DreamHack Open Bucharest, de a következő nagy kihívást 2017 év eleje hozta, vagyis az ELEAGUE Major: Atlanta. 

Az ELAGUE kedvesen cseng a Virtus.Pro számára, hiszen egy korábbi versenyüket már megnyerték. 2014 óta először döntőzhettek Major tornán ellenfelük pedig az akkora már legjobbak között tündöklő Astralis volt. A lengyelek három év után ismét felülhettek volna a Counter-Strike trónjára, ám a dánok ötös végül meghiúsította ezt.

Utolsó nagyobb címüket Las Vegas-ban szerezték, DreamHack-en februárban, s bár a PGL Major szereplésük nem volt rossz Krakkóban, ekkor már érezhető volt, hogy ez a felállás mégsem marad együtt örökké. Ebben az évben még többször döntőztek, ami nem kevés pénzt hozott a konyhára, így nem mondható összességében, hogy 2017 sikertelen lett volna a lengyelek számára.

A LAS VEGAS DH győzelemmel lett mit elmulatni a kaszinókban!

2018 azonban olyannyira rosszul kezdődött a VP számára, amiből már nem tudtak felállni. Januárban kiestek a Major legenda státuszból, amit követett TaZ februári elbocsátása. Korábbi években pashaBiceps többször nyilatkozta, hogy ez a csapat attól erős, hogy családtagként tekintenek egymásra, s minden rosszat átvészelnek együtt. Ez a mondás, 2018 februárjában végérvényesen hitelét vesztette, ám ez még csak a kezdete volt egy csoportos elvándorlásnak. A nyár elején Snax vált ki, byali pedig szeptember 7-én hagyta el a csapatot. 

Tekintve, hogy a FACEIT London Major szereplése is egy óriási bukás volt a VP-nek, így nem jósolunk túl sok időt annak, hogy Neo és pasha nyugdíjazzák magukat. Utóbbi már sokszor pedzegette visszavonulását, de mindeddig ezt nem tette meg Pasha. 

Az biztos, hogy egy új korszak vár a lengyel közösségre! Jelenleg sok potenciális játékos és csapat van, mely a haldokló VP helyére léphetne, de az is lehet, hogy látunk tőlük egy utolsó nagy feltámadást! Ti mit gondoltok, van még esélye visszatérnie a VP-nek a legjobbak közé?

Az ex-VP játékosok csapatai így néznek ki jelenleg:

Kinguin: 

TaZ, Minise, rallen, reatz, mouz

Mousesports:

Snax, oskar, chrisJ, suNny, ropz

DEEZ NUTS:

byali, innocent, JRZ, morelz, EXUS

Virtus.Pro:

Neo, PashaBiceps, MICHU, snatchie, ???

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!