Ha valaki ezt mondja neked két évvel ezelőtt, hogyan reagáltál volna?

Ha valaki ezt mondja neked két évvel ezelőtt, hogyan reagáltál volna?

Váratlan pillanatok, bombameglepetések és elképesztő teljesítmények: ezek azok, amik miatt a CS:GO a mai napig a világ egyik legizgalmasabb e-sportja.

Élete során a többségetek már biztosan belefutott vagy a HLTV fórumának, vagy a Reddit poklának kellemesen forró bugyraiban a klasszikus "a jövőből jöttem, kérdezz bármit" posztokba. Röviden bemutatnám a koncepciót azoknak, akik esetleg még nem találkoztak a jelenséggel. Ezek bizonyos időközönként előkerülnek, ha valami furcsaság történik, legyen az egy megdöbbentő átigazolás vagy a NiP Magic kategóriába eső hihetetlen győzelem. Ilyenkor valaki csinál a fenti idézőjeles címmel egy posztot, ahol az illetőtől lehet kérdezni dolgokat, amik "évek múlva fognak megtörténni". Olyanokra kell gondolni például, mint az xy mikor nyer Majort, vagy ki lesz a világ legjobb játékosa öt év múlva. Természetesen ezeknek legfeljebb két célja van: a szórakoztatás és a játékosok, együttesek rajongóinak bosszantása. A célokból kiindulva a jóslatoknak (vagy "hamis emlékeknek") semmilyen valóságalapja nincs, de a világ már csak olyan, hogy néha a legbutábbnak titulált, emberi ésszel fel sem fogható viccek olykor mégis megtörténnek, csak ki kell várni.

Most ezen a koncepción fogunk csavarni egyet, és az elmúlt két év legváratlanabb eseményeit próbáljuk meg értékelni úgy, mintha 2016. szeptember 23-án találkoztunk volna ezekkel egy-egy, a fenti formátumhoz hasonló jóslatként.

Létrejön a francia szupercsapat, ami aztán nem csinál semmit

2016 őszén érdekes helyzet alakult ki a francia szcénában. Az EnVyUs és a G2 is haldoklik, és egyre inkább érik a forgatás. Ekkor még nem tudhattuk, hogy 2017 februárjában megalakul a szupercsapat, ahol KennyS és shox vállvetve harcolnak majd egymással egy szebb jövőért. Azt meg biztosan senki sem sejtette, hogy milyen keveset fognak elérni együtt. Idén elég fordulatos körülmények között még Ex6TenZ is melléjük került, de még a tavalyi eredményekhez sem sikerült felnőniük.

Ha valaki azt mondta volna nekünk két évvel ezelőtt ezen a napon, hogy lesz egy csapat, amiben KennyS, shox és Ex6TenZ életükben először együtt játszik, valószínűleg szétrobban az agyunk. Távolról annyira zseniálisnak tűnik az egész. De talán ez pont az a fajta kívánság, amit csak addig szeretnénk, amíg valóra nem válik. Nehéz eldönteni, hogy a csapat létrejötte vagy a kudarcaik a meglepőbbek, de ha valaki azt mondta volna nekünk, hogy ez a kettő együtt történik meg, akkor igen esélyes, hogy el sem hisszük.

Ha már franciák. Idevennénk azt is, hogy az EnVyUs faképnél hagyta a CS:GO-t. Ma már könnyen kétségbe lehet vonni azt, hogy az övék lett volna 2016-ban a legjobb francia gárda, de hosszú éveken át ez igaz volt, és éppen ezért meglepő lett volna, ha valaki még abban az évben elénk áll és azt mondja: az EnVyUs felhagy ezzel az egésszel.

Zeus és a Gambit Major győzelme

Két évvel ezelőtt fórumok ezrei jelentek meg olyan tartalommal a Zeus-s1mple csere után, hogy itt az idő, a Na'Vi ennek a cserének köszönhetően lesz a soron következő Major torna győztese. Láss csodát, ez nem így lett. Az ukrán irányító egy olyan jó kazah-orosz körítésbe került, melynek összhangja egy éven át tökéletes volt, és meg is lett az eredménye, a krakkói PGL Major trófea.Zeus azonban nem felejtette el honnan jött. Hiába a Major siker, visszahúzta régi szervezetéhez a szíve, és 2017. augusztus 9-én ismét a Natus Vincere játékosának mondhatta magát. Az eredmények persze nem jöttek egyik napról a másikra, de 2018-ban a világ egyik legjobbjává váltak az Astralis után, és FACEIT Major versenyén már megszerezték maguknak a Legendás státuszt. A negyeddöntőben a BIG ellen kell bizonyítania Zeus-nak és csapatának, ha hasonló sikereket szeretne átélni az ukrán játékos, mint a Gambitben.

Ha 2016-ban egy jós azt mondja nekünk, hogy egy ilyen kálváriát kell végigjárnia Zeus-nak ahhoz, hogy a Na'Vi-t ismét a csúcson emlegessük, valószínűleg kiröhögtük volna. 2016 nyarán kidobták s1mple-ért, száműzték a Gambitbe és valamilyen csoda folytán mégis visszatért az elitbe az ukrán irányító. Egészen a krakkói győzelemig mindenki azt mondta, hogy számára itt a vég, –így mi se hittük volna el akkoriban, hogy valaha Majort nyerhet, pláne úgy, ahogyan ez később sikerült is neki.

DeadFox Magyarországról a Majorre néhány hónap alatt

Az első magyar játékos, aki Legenda lett a CS:GO Major versenyek történelmében, még 2016 szeptember közepén próbaidős AWP-s játékosként kapott meghívást a HellRaisers társaságába, ahol a két ukrán, ANGE1 és bondik mellett a szlovák Zero-STYKO páros mellé került. Októberre már igazolt játékos lett, ami a beugróként mutatott játéka után senkit sem lepett meg. Az viszont azokban az időkben még meglepő lett volna, ha valaki azt mondja, hogy a csapat ott lesz a következő Majorön is a rövid közös idő miatt, de sikerült nekik.Egy évvel később azonban akkori csapattársai távoztak a szervezettől, vagy kölcsönbe mentek máshová. Zero egy rövid inaktivitásba, míg STYKO a mousesports csapatába vonult. Ekkor óriási meglepetésre érkezett w0xic és ISSAA, illetve az ekkor a TYLOO-nál kölcsönben játszó bondik helyére az észt FejtZ, mely játékosokból w0xic már szerződéssel is rendelkezett, az ISSAA-FejtZ kombó viszont csak beugróként voltak jelen a csapatban. Bondik Kínából való visszatérésekor FejtZ-re már nem volt többé szükség, és az így megalakult HellRaisers bő egy év után ott van a világ legjobb csapatai között.

A gla1ve-karrigan csere

A jelenleg FaZe csapatát irányító karrigan még 2016. október 11-én intett búcsút az Astralis szervezetének. A dán csapatot támogató szurkolók ekkor borzasztóan meglepődtek, és kíváncsian várták, ki fog érkezni a helyére, hiszen más hasonló irányítóval a dán közösség véleményük szerint nem rendelkezett. 13 nappal később érkezett gla1ve, melytől egy kicsit tartottak a rajongók, de a jó eredményeknek köszönhetően pozitívan csalódtak az új IGL-ben, hiszen azóta a csapat egy Major győzelmen is túl van.

Karrigan sem maradt sokáig "munka" nélkül, hiszen ő már hamarabb megtalálta a helyét: az Astralis-ból való távozása után egy héttel már a FaZe akkori ötösét segítette tudásával. Az akkor még alluval, Jkaemmel, és aizy-vel kiegészülő FaZe még nem találta a megfelelő formáját, viszont amint megérkezett a GuardiaN-olofmeister-NiKo trió, egy bombaerős nemzetközi csapat állt össze. Mondani sem kell, hogy már az külön cikket érdemelne ebben a témában, hogy ki hogyan reagált volna arra pár évvel ezelőtt, ha azt mondják neki, hogy olof és GuardiaN egy csapatban fog játszani, –nemhogy egy ennyire kemény gárdában.

Bár karrigan még nem mondhatja magát Major győztesnek, de igazán szomorú lenne, ha ilyen játékosokkal az oldalán ez sosem következne be.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!