Egyoldalú statisztikák egy egyoldalú major döntőről - a számok a Na'Vi mellett voltak

Egyoldalú statisztikák egy egyoldalú major döntőről - a számok a Na'Vi mellett voltak

Hiába lőtték magukat a statisztikák tetejére a Na'Vi sztárjai, a jobb csapat a döntő pillanatban az Astralis volt. Nem is kicsivel.

Tegnap este az Astralis magabiztosan húzta be a Major döntőt, de nem csak ezen a kiemelt tornán mutatott teljesítményük miatt, hanem az utóbbi idők mérkőzésein demonstrált erőfölényükért, és a hatékonyságuk végett is csak szuperlatívuszokban lehetne a játékukat kifejezni.

Device, aki az MVP díjat is bezsebelte, határozottan nyilatkozott az elődöntő után, a végső összecsapás kimenetelét tekintve. Igaza is lett, ezt az Astralist nem mostanában fogják letaszítani a trónról. Természetesen nem lehetetlen megverni őket, de talán nincs a TOP30-ban olyan csapat, akik ennyire egyeben lennének. Tele vannak motivációval, felkészültek és aimban sincs hiány. Kiválóan működnek a hívások, a pozíciók, a pályaválasztások és a gránáthasználat stb.

A Na’Vi-ról is el lehetett ezeket mondani a Major alatt, de valami mégis hiányzott a játékukból a végén, ami a dánoknak megvolt. Valahogy elfogyott s1mple-ék lendülete a döntőre. Lehet, hogy a végső meccs olyan stresszt nyomott a csapatra, amit az gla1ve ötöse jobban lekezelt. Ezt kívülállóként, vagy nézőként csak találgatni tudjuk, amit viszont meg tudunk nézni, az a statisztikai oldala a találkozónak.

Lássuk a map vétókat: az Astralis kezdésnek kivette a játékból Traint. Ez a pálya mindkét csapatnak fekszik, 63,3%-os győzelmi arány a dánoknak, 64,7%-os pedig az ukránoknak. Azonban az Astralis ebben az évben csupán 17 alkalommal, amíg a Na’Vi 29-szer lépett a vonatos pályára. Ebből kifolyólag, feltehetőleg azért rakták ki ezt a pályát, mert Zeuséknak jobban fekszik.

A második pálya kivételére a Na’Vi-nak volt lehetősége, így nekik Cache-re esett a választásuk. A HLTV adatbázisát böngészve hamar feltűnt az indok, az ukrán gárda kerüli ezt a pályát. 2018-ban csak kétszer láthattuk a sárga mezes csapatot Cache-en. A harmadik lépésben a dánok gyorsan be is pick-elték Nuke-ot. Úgy gondolom, hogy már itt lépéshátrányban volt a Na’Vi, mert ez az a pálya, ami nagyon megy az Astralisnak. Idén összesen egyetlen egyszer tudták őket megverni itt, az is az év elején történt, Magisk érkezése után egy héttel.

A Na’Vi Opverpasst választotta második pályának, amely mindkét csapatnak jól megy és kivették Dust2-t. Érdekes módon 2018-ban 8 alkalommal játszott mindkét csapat D2-n, azonban a dánok sokkal nagyobb győzelmi rátával rendelkeznek, ráadásul egy 16:0-át is összehoztak a csoportkörök során a MIBR-el szemben. Végül az Astralis kivette Mirage-t és bent hagyta Infernot. Azt nehéz eldönteni, hogy inkább ki akarták venni Mirage-t, vagy pedig Infernot akarták választani. Mirage esetében körülbelül hasonló a két csapat mérlege, de az Inferno jobban megy a dánoknak. 69,2% az 53,9%-al szemben. Vagy más szemszögből, a Na’Vi 2018-ban 17 alkalommal kapott ki ezen a mapon, az Astralis csak tízszer.

Tehát van egy Nuke, ez egyértelműen az Astrlis oldalán áll, van egy Overpass, ami két esélyes, aztán a jöhet az Inferno, ami inkább Astralis. Az első map persze a dánok zsebében landolt, a Na’Vi csak árnyéka volt önmagának, szinte mindenben a dánok taroltak.

Egy érdekes statisztika, hogy Nuke-on 79,1%-os arányban nyeri a kört az Astralis, ha megvan az első kill. Ezt a mutatót tökéletesen támasztja alá, a következő Kill mátrix. Ez első fragek nagy hányadában a dánok nyertek.

A második pályára, ember legyen a talpán, aki fel tud állni egy ilyen vereség után. De úgy is fogalmazhatnék, hogy az Astralist megverni innen nagyon nehéz. Flamie ugyan összekapta magát és 1.0 rating fölé vitte az átlagát, de a többieknek ez sajnos nem ment. Az egymás elleni harcokban is megmutatkozott az a lendület, amit magukkal hoztak gla1ve-ék az előző pályáról. Device például csak s1mple-el szemben veszített párharcot.

Összességében a dánoknál mindenki kiválóan teljesített, a Na’Vi-nál pedig nem volt meg az a konzisztens játék, amit az egész torna alatt mutattak. Ha azt a játékot hozzák az ukránok, amit a csoportkörök során játszottak az Astralisszal Infernon, akkor egy sokkal szorosabb végjátékot láthattunk volna.

Az Astralis megérdemelten emelte magasba a FACEIT trófeát, a Natus Vincere pedig harmadszor maradt le a Major dobogó legfelső fokáról. De nincs minden veszve, Márciusban lehet javítani, az IEM Katowicen.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!