"Mostantól én irányítom a csapatot karrigan helyett" - Niko

Az ESL One New York 2018 versenyen elszenvedett bukás után a HLTV Niko-t faggata a jelenlegi helyzetről és a csapat terveiről.

Nem megy túl jól mostanában a FaZe játékosainak, bár a FACEIT Major London 2018 alkalmával 5-8. helyen zártak és Legendaként várják a 2019-es első Majort, addig ugyanez a 7-8. helyezés az összes nyolcfős ESL One New York 2018 mezőnyében már harmat gyengének számít. A G2-tól és az NRG-től elszenvedett brooklyni vereség után a HLTV-nek adott interjút Nikola "NikoKovač a csapat jelenlegi teljesítményéről és helyzetéről.

Milyen elvárásokkal érkeztetek a versenyre? Papíron ti voltatok a legesélyesebb csapat, így éreztétek ti is?

Niko: Igen, nagy elvárásokkal érkeztünk a versenyre. Valóban sokan a döntőbe vártak minket, vagy akár győztesnek is, de nem jött össze. Ez van, tovább kell lépnünk.

Kikaptatok a papíron gyengébnek mondható G2-től és NRG-től is. Hogy érint ez titeket? 

Niko: Talán az egyik legfájóbb vereség, és a legnagyobb csalódás volt ez nekünk. Ez volt az első alkalom Stockholm óta (DreamHack Masters Stockholm 2018), hogy nem jutottunk a rájátszásba, elég frusztráló volt. Ahogy te is mondtad, két olyan csapattól kaptunk ki akiket vernünk kellett volna, ha újra a korábbi teljesítményüket akarjuk hozni. Különösen a G2 elleni vereség volt nehéz, hiszen több mint egy éve nem kaptunk ki ellenük. Olyan volt, mint ahogy a Major indult, elég rossz érzés volt.

Mesélj kicsit a mérkőzésről! Mi volt a gond?

Niko: Nehéz megmondani mi történt, de ahogy veszíteni kezdtük a köröket, az egész csapaton egy negatív hangulat lett úrrá. Nem jól játszottunk együtt, rossz volt a kommunikáció is...mintha nem is mi lettünk volna. Ahogy már mondtam, ami történt az megtörtént, de keményen dolgozunk a javuláson. Nem igazán lehet mit mondani, mintha nem is mi lettünk volna.

Több csapat is a rossz összhangra és kommunikációra hivatkozott, amikor kezdtek köröket veszíteni. Mintha a csapatok akiktől nagy teljesítményt vártak, mindannyiuknak gondjaik lettek volna. Mit gondolsz ez mitől lehet, a Major utóhatása lenne?

Niko: Nem gondolom, hogy rosszul éreztük volna magunkat a Major után, hiszen 0-2-ről felállva, folyamatosan javult a játékunk. Mindenki jól érezte magát, még az Astralis elleni vereség után is, hiszen szoros mérkőzés volt, és meg volt az esélyünk a győzelemre, az a vereség nem volt annyira fájó. Amikor ideértünk még minden jó volt és megvoltak a megfelelő elvárásaink is, aztán ahogy veszíteni kezdtünk, különösen a G2 ellen Cache-en, minden elromlott. Nem tudom pontosan megmondani miért.

A Majorön két vereség után, te vetted át a játékon belüli irányító szerepét. Itt már újra karrigan irányított ugye? Érezted úgy, hogy újra a régi hibákat vétitek?

Niko: Igen, ez az egyik ok, amiért rosszul kezdtünk játszani. Miután veszíteni kezdtünk, mintha a Major ismétlődött volna meg, mindenki rossz hangulatba került. 

Érezted menet közben, hogy neked kellene most is irányítani?

Niko: Nem, volt egy egyezségünk karrigannel, hogy ezt a versenyt ő irányítja újra. Próbáljuk megtalálni a hibát, ami a Major-ön is előjött és kijavítani azt, de nem működött. Hogy később mi lesz, azt még meglátjuk.

Van rá esély, hogy csere lesz a csapatnál?

Niko: Nem valószínű, de mostantól én irányítom majd a csapatot karrigan helyett.

Azt mondtad a Majorön elért helyezést nem érzitek csalódásnak. Kifejtenéd ezt bővebben?

Niko: Nem volt csalódás, mivel az Astralis ellen is meg volt az esélyünk. Rosszul kezdtünk Mirage-on, de sikerült visszajönni a játékba. Aztán Inferno-n elég nagy vezetéssel nyertük a félidőt, 10-5-tel, aztán a pisztolykört is sikerült megnyernünk, de elbuktunk a dánok force vásárlásával szemben. Fontos köröket veszítettünk, az Astralis pedig nem volt rest kihasználni a hibáinkat, nem véletlenül ők a világ legjobb csapata. Szoros meccs volt, és már az, hogy a rájátszásba jutottunk jó visszaigazolás volt nekünk, –szóval nem bántunk meg semmit.

Az edzőtök, RobbaN nem volt most veletek.

Niko: Úgy döntött, hogy kihagyja ezt a versenyt és otthon marad az új gyermekével, de a következő versenyre már újra velünk lesz.

Szóval vele együtt irányítod majd a csapatot. Nem gondolod, hogy a hiánya most kihatott picit a csapat teljesítményére?

Niko: Nem hiszem, hogy a hiánya bármire is negatív hatással lett volna, de talán segített volna mikor hullámvölgybe kerültünk. Sokat segít nekünk kívülről, rengeteg hibát kijavít, és például a csapat hangulatát is mindig jobbra tudja fordítani. Nagyon sokat segít nekünk a játékra fókuszálásban is. Ez talán most is jól jött volna, és talán nyerhettünk volna, de nem hiszem, hogy bármilyen negatív hatással volt ránk a hiánya. Jobban együtt fogok vele működni, mint karrigan. Ő inkább szereti egyedül intézni minden dolgát. Általában egyedül dolgozott, én jobban szeretném majd RobbaNt és őt is bevonni az irányításba.

Szóval mik a tervek a közeljövőre?

Niko: Újra magunkra találni. A legmagasabb szinten akarunk játszani, és hamarosan oda is fogunk érni. 

Mi kell ahhoz, hogy újra odaérjetek?

Niko: Hogy újra egy csapat legyünk, és mindenki újra a legjobb formájára leljen.

Hogyan fogjátok ez újra elérni?

Niko: Őszintén szólva, nem tudom. Nem gondolkodtam még ezen, de valami frissesség feltétlen kell a csapatba, ez lesz majd az én irányításom. Valami új, amiben újra bízhatnak a játékosok, szerintem ez fontos a csapatnak. Újra formába fogom hozni a játékosokat, különösen raint, aki közel sem játszik olyan jól, mint tavaly év végén.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Borítókép és kép: HLTV.org

Kövess Minket!