Csak egy maradhat - a PUBG az MNEB játéka lesz

Csak egy maradhat - a PUBG az MNEB játéka lesz

Az MNEB-en 2017 legsikeresebb multiplayer játéka is ott lesz, így ismerjük meg kicsit közelebbről.

A PlayerUnknown's Battlegrounds, ismertebb nevén PUBG egy 2017-ben megjelent akció játék, amit tavaly a legsikeresebb online játéknak hívhatott a nagyközönség. Igaz nem sokáig, mivel megérkezett egy trónkövetelő is az idei évben, de azt senki nem veheti el a játéktól, hogy elindított egy olyan folyamatot, ami máig érezteti a hatásait. A játék eleinte egy masszív 8x8 kilométeres pályán zajlott, de mostanra akár egy fele akkora pályán is kipróbálhatjuk magunkat. Összesen száz ember csap össze azért, hogy ők legyenek az utolsó túlélők, így szinte mindent bevethetünk a győzelemért. A játék és maga a műfaj alapjait egyértelműen a Battle Royale nevű Japán film adta, mely 2000-ben jelent meg és egy olyan egyszerű történettel állt elő, amibe akármennyi csavar vagy tartalom elhelyezhető: Egy kilencedikes osztály bekerül egy lakatlan szigetre, ahol végül az élheti túl a megpróbáltatásokat, aki utoljára életben marad. Azóta ezt a motívumot rengeteg másik film (Éhezők Viadala, A halálraítélt) és játék (H1Z1, Fortnite) is meglovagolta már, de természetesen maga az ötlet már régen kipattant William Golding agyából a Legyek Ura című regényben. Ettől függetlenül maga a Battle Royale szó egyértelműen a Japán film miatt jutott el a köztudatba, –így a játék műfaja nem FPS, vagy éppen MMO, hanem Online Battle Royale.

A műfaj letisztázása után érdemes megnéznünk, hogy a játék pofon egyszerű mivolta mögött mennyi apró részletre kell figyelnie egy-egy játékosnak. A játékban háromféle módot találunk, ami azt hivatott eldönteni, hogy egyedül szeretnénk nekivágni a szigetnek, vagy egy, netalántán három csapattárssal egyetemben. Így tehát háromféle módon indulhatnak a versenyek is, az MNEB formátuma Squad lesz, ami azt jelenti, hogy csapatonként négy játékos küzd majd meg az ugyancsak négy játékosból álló alakulatokkal. Egy-egy mérkőzés a repülő indulásával kezdődik meg, amiben maximum 100 játékos található. A gép véletlenszerűen kiválaszt magának egy lineáris útvonalat, amin végigmegy, a játékosok pedig eldönthetik, hogy mikor szeretnének ugrani. Természetesen a repülőn nem maradhat senki, így az utolsó pillanatban minden gépben maradt játékos is kiesik és megkapja az ejtőernyőjét. A cél megválasztása után az ejtőernyő automatikusan, de manuálisan is kinyílhat, ami után odairányíthatjuk magunkat a kívánt pozícióhoz. Leérkezés után már senki sincs biztonságban, hiszen elindult ténylegesen a mérkőzés és itt mindenki a másik ellenfele, kivéve a csapattársainkat, ha ketten vagy négyen játszunk.

Leérkezésünk után nekiláthatunk a keresgélésnek, hiszen szerte a pályán fegyvereket, gyógyító eszközöket, járműveket, töltényeket, kiegészítőket és egyéb felszerelést találhatunk. Ezen fegyvereknek és felszereléseknek természetesen megvan a maga szintje vagy értéke, így a játékban nagy szerepet vállal a szerencse is, hiszen borzasztó sokat számít, hogy ki talál előbb, vagy jobb fegyvert. Az alábbiakban bővebben is bemutatjuk, hogy milyen tárgyak vagy eszközök találhatóak a pályán:

Felszerelések

Összesen háromfajta felszerelést találhatunk a pályán: Sisak, Kevlár és táska. Az első kettő a fejünket és testünket védi, míg a harmadik azt dönti el, hogy éppen mennyi minden lehet nálunk egyszerre.

Fegyverek

Mivel lényegében egy akciójátékról beszélünk, így nem meglepő, hogy rengetegféle fegyver található a játékban: Gépkarabélyok, Géppisztolyok, Pisztolyok, Shotgunok, Mesterlövész puskák, Karabélyok, Könnyű Géppuskák, Íjjak, Közelharci fegyverek és Eldobható fegyverek. A hosszú típuslista rengeteg fegyvert rejt, amik egytől egyig megpróbálnak fizikailag élethűek maradni a való életben használható darabjaikhoz. Ezeket ugyancsak megtalálhatjuk szétszórva a pályán, de akár egy Segélycsomagból is megérkezhet, amire a későbbiekben térünk majd ki.

Járművek

A pályán leginkább autókat, de motort, motorcsónakot és akár Jet Ski-t is találhatunk, ami mind a mozgásunkat segíti a pályán.

Gyógyító eszközök

Ahogy a nevük is rejti ezek a tárgyak az életünket töltik vissza. Lehetnek akár kötések, de komoly adrenalin injekciók is, éppen ezért kapta az eszköz megnevezést is.

Töltények

Csak úgy mint a fegyverek, a töltények is teljesen élethűek, így egy AK-47 tölténye nem kompatibilis egy M4-ével, ezért a játékosoknak erre is figyelniük kell.

Kiegészítők

A fegyvereknek nem csak egyedi tölténye, de egyedi kiegészítője is lehet. Ezek lehetnek távcsövek vagy éppen a olyan kiegészítők is, amik a pontosságunkat növelik.

Most, hogy túl vagyunk a játékban megtalálható és használható tárgyakon, térjünk is vissza a PUBG és a Battle Royale műfaj magjára. A keresgélés és játékosok elleni túlélés ugyanis nem minden, hiszen a pálya nem marad örökké teljes terjedelmében, mivel egy gázfelhő, zóna vagy éppen egy vihar elindul a pálya széleiről, ami előbb-utóbb bekebelezi az egészet. Ez természetesen minden játékost megsebez, így az ellenfeleink mellett sokszor ez elől is menekülni kell. A PUBG-ban megtalálható kék zóna szabályos időközönként zár egyre beljebb, amiről figyelmeztetést is kapnak a játékosok, hogy ne ragadjanak benne. A zóna elöli menekülést segítik a járművek is, amik benzinnel működnek és tönkre is mehetnek, így ezekre is figyelni kell a játék során. A körök folyamatos záródása mellett természetesen az akció is zajlik, így a végjátékra szépen lassan elfogynak a játékosok és csak a legjobb vagy éppen legszerencsésebb jelöltek maradnak még a szigeten, akik megnyerhetik a mérkőzést.

A meccs ideje alatt megérkeznek a fent említett segély csomagok is, amik véletlenszerű időközönként egy repülő segítségével esnek le. Ebben rengeteg hasznos és ritka tárgyat találhatunk, ezek pedig mind segítik a túlélésünket. Mivel borzasztóan fontosak, ezért sokszor több csapat is megszeretné kaparintani őket, amiből komoly harcok alakulhatnak ki. Ha a játékosoknak sikerült megtalálniuk a kellő felszerelést és eljutottak az adott biztonsági zónáig, akkor már csak a taktikán és újból egy csipetnyi szerencsén múlik az, hogy végül milyen helyezéssel zárnak. A meccs akkor ér véget, ha már csak egy személy vagy csapat maradt életben. Persze nem mindig találják meg egymást a fák vagy éppen az épületek rengetegjében a játékosok, így a kör végül ténylegesen addig zárul, ameddig be nem kebelezi az egész pályát, ezzel megölve az összes játékost. Ekkor a nyertes az lesz, aki utoljára életben maradt.

Egy meccs átlagosan fél óráig tart, a versenyeken természetesen a szerencse faktor elkerülése végett legalább három vagy öt meccset játszanak le a csapatok, de a rangosabb versenyeken akár 20 mérkőzésen is eldőlhet, hogy ki lett a legjobb. A pontos szabályokat és pontrendszereket egyelőre a szervezők diktálják, de a nemrég megrendezett, kétmillió dolláros összdíjazású PUBG Global Invitational szabály és pontrendszere tűnik egyelőre a hivatalos álláspontnak a fejlesztői cég felől. A szerencsefaktor miatt a játék leginkább hosszabban elnyúló versenyekre lett tervezve, így az MNEB liga formátuma lehet a legideálisabb a PUBG számára.

A játék hatalmas sikere nem alaptalan, hiszen az elsőre kicsit bonyolultnak tűnő mechanika gyakorlatban pofon egyszerű, és bárki által megszokható, –így nem meglepő, hogy korosztályokon átívelő sikert ért el.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

  

Kövess Minket!