"Nagyon reméljük, hogy felkavarja az állóvizet hazai viszonylatban"

Öt csapat (LvL Up, WSE, Plague, THR, Afterglow) menedzserét szólaltattuk meg az MNEB League of Legends versenyével kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság League of Legends selejtezői hamarosan indulnak. Ti is nevezhettek még a kiadó helyekre!

Carry cipőket felvenni, indul az MNEB LoL versenye!

Magyarország első folyamatos ligarendszere indul útjára! Jelentkezz te is, hogy versenybe szállj az értékes nyereményekért és a liga első szezonjában való részvételért!

Mielőtt azonban elindulnának a selejtezők, megkérdeztük a LvL Up, a THR, az Afterglow, a Team Plague és a Wonder Stag e-Sports csapatának menedzsereit, hogy ők mit gondolnak a bajnokságról, és milyen összeállításokkal vetik bele magukat a küzdelmekbe.

Nemsokára indul az MNEB League of Legends bajnoksága, –először is a kérdés az, hogy indultok-e és persze, hogy milyen felállással? Már ha nem titkos még az információ?

Szalai Tamás (LvL Up): Természetesen indítunk LvL Up League of Legends csapatot. A PUBG csapatunk és a HS játékosaink is bekerültek már a bajnokságba, reméljük, hogy LoL csapatunk is sikeresen veszi a selejtezőket. A gárdának így, ebben a felállásban ez lesz az első igazi nagy megmérettetése, de az előző heteket komoly felkészüléssel és scrimekkel töltötték, így nem mondhatjuk, hogy felkészületlenek.

Top: Szöcske

Jungle: LoginRs

Mid: Daeb

Adc: Løw Life

Support: Ckris

Halász Norbert (THR): Természetesen indulunk, szeretnénk minél jobb eredményt elérni. Persze nem titkos a felállásunk sem, hiszen ezzel a csapattal játszunk már a Pécsi PlayIT óta. Hipoooo, Colamax, Cuhi, Benzz és Joe a teljes névsor, –egyelőre csere játékos nélkül.

Halász Norbert

Kiss-Rezes Attila (Afterglow): Természetesen. Mondhatjuk, hogy külön hónapokat töltöttünk a MNEB-re való felkészüléssel, hogy biztosan részt vehessünk rajta. Ami a roster megalakulása után hosszú és kemény munkát jelentett. Kevésbé ismert, de annál tehetségesebb játékosokat szedtünk össze, követve a saját ideáinkat. Topon: Xeanny, Jungelben: Rabbano, Miden: Shape, ADC: Rektingball, Support: Shyro. Augusztusban kezdtük meg a munkát és megpróbáltuk nagyjából mostanra, október végére maximalizálni a felkészültséget, remélem ez valóban látható lesz. Egyébként hasonló hónapokról van szó, mint ami a MEB-re való bejutásunkat előzte meg. Heti fix gyakorlás, boot camp, csapatépítés.  Szerintem érdemes lesz ránk figyelni. :)

Novák Bence, Gács Bence (Team Plague): Mindenképpen indulunk, és mi amikor hallottunk erről a versenyről úgy gondoltuk, hogy minden játékban meg szeretnénk mutatni a tehetséges játékosainkat, ami szerintem elég jól sikerült. A LoL-ban az utóbbi időben próbálkoztunk új reménységekkel, de a végén már tapasztalt veteránokra esett a választásunk, akikkel megtaláltuk azt a harmóniát, amelyet több évtizedes e-sport menedzserkedéssel is ritkán lehet elérni. Büszke vagyok az egész stábra: beleteszik szívüket-lelküket, na meg végtelen mennyiségű idejüket, a Plague-be.

Németh „Syly” Roland (WSE): Természetesen szerepel a negyedéves terveink között a MNEB LoL bajnokságán való indulás, hiszen ez alapozza meg a jövőévi első szezon részvételét. A csapatunk felállása még nem végleges, több játékossal is vizsgáljuk a csapaton belüli kémiát. Előzetes terveinken és a csapatösszeállításon nagyszabású változtatásokat kényszerültünk eszközölni, –sajnos nem volt sikeres az új, tehetséges játékosok felkutatása és gyors integrációja a versenyképes magyar LoL e-sport közegbe. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy sok veterán játékos fog visszatérni a Wonder Stag e-Sports színeiben.

Mi volt az első gondolatotok ezzel a bajnoksággal kapcsolatban? Milyen hatással lehet ez, a hazai profi LOL közösségre?

Szalai Tamás (LvL Up): Mi nagyon reméljük, hogy felkavarja az állóvizet és végre hazai viszonylatban is elfogadottá és követhetővé teszi az e-sportot, –mind League of Legends, mind a többi játék esetében. Szeretnénk végre új csapatokat, új tehetségeket látni; fiatalokat, akik összeszerveződnek és tesznek is az álmaikért, valamint a másik oldalról pedig olyan szurkoló és néző bázisban reménykedünk, ami képes a magyar e-sportot magas színvonalon tartani.

Szalai Tamás

Halász Norbert (THR): Érdekes, mindenféleképpen jó lehet, ha sikerül jól kivitelezni, viszont számunkra első ránézésre a 8 csapat soknak tűnik. Ez persze lehetőséget ad eddig még ismeretlen tehetségeknek is, akik kitűnhetnek. Remélem motivációt ad majd rengeteg játékosnak és csapatnak, hogy az MNEB élén találják magukat.

Kiss-Rezes Attila (Afterglow): Mindenképpen pozitív hatással lesz a magyar közösségre, a legtöbb régiónak is elsősorban 1 nagy helyi tornára volt szüksége, hogy a nemzetközi tornákon is tudjanak releváns szerepet betölteni. Kíváncsiak és bizakodóak vagyunk!

Novák Bence, Gács Bence (Team Plague): Örülünk, hiszen alig volt verseny az elmúlt időben, úgyhogy végre meg tudjuk mutatni, hogy mitől döglenek a legyek, na meg a vadak. De ha a lehető legkomolyabb választ kell adnom, akkor ez egy esély arra, hogy az e-sport egyre elfogadottabb legyen és elkezdhessük országosan azt a hátteret megteremteni, amire szükség van, ha a nemzetközi terepen is meg akarjuk állni a helyünket.

Gács Bence (bal) és Novák Bence (jobb)

Németh „Syly” Roland (WSE): Az igazat megvallva nem fűzünk nagy reményeket már ahhoz, hogy egy-egy nagyobb bajnokság vagy verseny kiemelt hatással lenne a közösségre. A régi játékosok már elfáradtak - talán ez a legjobb kifejezés -, de a díjazás mozgatja őket, míg az új tehetségek hihetetlen, irracionális elvárásokkal csöppennek bele az e-sport világába. Úgy gondolom, hogy a versenyek mellett a játékosok és csapatok folyamatos edukációja, az e-sport üzleti modelljének és folyamatának megértése lenne a legfontosabb.

A Magyar Elit Bajnokság két nagyon jó évadot élt meg, de ilyen relatíve hosszú formátumú e-sport liga még volt nem hazánkban, szerinted a játékosok fel vannak rá készülve, hogy heteken keresztül kell játszaniuk?

Szalai Tamás (LvL Up): A játékosok már nagyon rég beszélik, hogy kell egy ilyen hosszú formátumú, “komolyabb” bajnokság hazánkban is, –viszont most fog kiderülni, hogy ténylegesen ki az, aki be is tudja fejezni, amit elkezdett. Mi úgy gondoljuk, hogy a LvL Up csapata mentálisan is felkészült a megpróbáltatásokra, valamint sportpszichológus is segíti a csapatot a fordulók közt, hogy az esetleges holtpontokon túljussunk, vagy akár teljes egészében el is kerüljük őket.

Halász Norbert (THR): Nem igazán gondolom, hogy erre készülnie kéne a játékosoknak. A legnagyobb gondot az jelentheti, hogy ilyen hosszú ideig, fixen ott lenni minden napon nagyon nagy áldozás, –szóval én számítok a csere megoldásokra is.

Kiss-Rezes Attila (Afterglow): Ebben biztos vagyok, hiszen rengeteg játékos csak arra vár, hogy játszhasson és megmutathassa magát. Az eddigi problémákat többek között az jelentette, hogy túl nagy idő intervallumok voltak egyes versenyek között, így szinte lehetetlen volt egyben tartani a csapatokat. Reméljük a MNEB-nek sikerül ezt kiküszöbölnie és itt külön kiemelném a jogkötelezettség bevezetését, hiszen ezt egy olyan alapvető lépésnek tartom, amelyet már rég meg kellet volna tenni Magyarországon. Így a versenyezni vágyó csapatokat hivatalos formára sarkallják, a játékosokat pedig arra, hogy ezekbe a csapatokba tömörüljenek; ilyen egyszerű.

Kiss-Rezes Attila

Novák Bence, Gács Bence (Team Plague): A MEB második szezonjának voltam csak az aktív részese, de ott észrevehető volt, hogy a játékosok hosszútávon nehezen maradnak együtt, így igazán érdekes lesz, hogy miként fogja minden csapat kivitelezni ezt, főleg hogy a MNEB-en van olyan versenyszám is, ahol heti forgatások is előfordulnak.

Németh „Syly” Roland (WSE): Nem hiszem, és szerintem a csapatok sincsenek. Amennyire mi látjuk, a játékosok és csapatok már most is a megtérülést keresik –teljesen jogosan– a belefektetett idejükért cserébe, aminek igen magas a kockázata. Kicsit a tőzsdézéshez tudnám hasonlítani: nagy a tét, lehet benne kimagaslóan jól teljesíteni és szuper "befektetésként" tekinteni az e-sportba ölt órákra, de könnyen elúszhat az egész egy-egy apró nem várt hiba vagy változás miatt - ha pedig nincs győzelem, nincs nyeremény, nincs megtérülés. A kérdés, amit mindenki játékosnak mérlegelnie kell, hogy szeretné-e profin csinálni és kilépni a megszokott hétköznapokból, kiemelkedni nemzetközi színvonalra, –ahogy korábban Vizicsacsi és bluerzor is tette–, vagy csak a megmaradt szabadidejét szeretné a játékra fordítani, hogy a félprofi keleteurópai régió középmezőnyében bukdácsoljon egy-egy kisebb díjazásért és zsebpénzért.

Németh "Syly" Roland

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!