8 GB vagy 16 GB: mennyi RAM kell a játékokhoz?

8 GB vagy 16 GB: mennyi RAM kell a játékokhoz?

A RAM-ból gyakorlatilag bármennyit belerakhatunk a gépünkbe, de mennyi az ideális? Ennek a kérdésnek jártunk utána.

A RAM-ok árai az egekben és várhatóan nem is fognak csökkenni még egy jó darabig, ha a gyártók nem nem tudják a vásárlók igényeinek megfelelő mennyiséget előállítani.

50 %-kal csökkenhetnek jövőre az SSD-k árai, a RAM-ok piacán nem várható változás

Az SSD-k új memóriachipes verziói letarolhatják a piacot, ami a pénztárcánknak is jó hír. A RAM-ok piacán nincsenek túl jó kilátások.

A gamereket mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy mennyi és milyen RAM kell az asztali számítógépükbe, hogy a játékok tökéletesen fussanak. A választ a mai napig nem sikerült kőbe vésni, de néhány ötlettel segítünk, hogy ha a memóriák piacán nézelődtök mire figyeljetek. Elég a 8 GB, vagy mindenképpen 16 GB-ot tegyünk az új gépünkbe?

Hogyan válassz memóriát? 

A legfontosabb, hogy az alaplapoddal kompatibilis memóriát tegyél a gépházba, különben kellemetlen élményekben lehet részed. Az alaplap weboldalán ott szerepelnek azok a RAM-ok, amik passzolnak a foglalatokba és tudja kezelni a rendszer. Ez legyen az első lépés, utána lehet a márkák és típusok között válogatni. Az AMD és az Intel processzorok eltérő igényeket támasztanak a RAM-okkal szemben. Amíg a Ryzen CPU-khoz érdemes legalább egy 3200 Mhz-es páros időzítésű (CL 16) memóriát vásárolni, az Intel processzorok beérik 3000 Mhz körüli órajellel, amikhez a páratlan időzítés passzol (CL 15). Lehet természetesen alacsonyabb időzítéses és magasabb órajelű memóriákat választani, de akkor érdemes komolyabb alaplapot vásárolni, hogy kihajthassuk a maximumot a modulokból.

A másik nagyon fontos tényező, hogy páros memóriákat tegyetek a gépetekbe. 2X4 GB, vagy 2X8 GB mellett döntsetek, mert a maximális teljesítményt ezekkel tudjátok elérni.

8 GB vagy 16 GB? 

A kérdésre a választ nehéz megadni. A tesztek alapján, ha csak és kizárólag az elmúlt évek nagyobb játékait vesszük alapul nem feltétlen szükséges a 16 GB-ot választani, de ha a jövőbe is tekintünk, akkor már érdemes elgondolkodni a dupla mennyiségű memórián. A meccsek közötti Alt + Tabolgatás, a teljesen szétmodolt játékok, a mellettük futó Streaming programok kihasználják a plusz erőforrásokat.

Összegzésként annyit lehet írni, hogy ha és kizárólag az alacsonyabb felbontású játék a cél, akkor 8 GB-nál felesleges többet tenni a PC-be, de ha már a jövőre is gondoltok, plusz egyszerre több nagy memóriaigényű programot is futtattok, akkor a 16 GB alá nem érdemes adni.

Ajánlott márkák, amikben nem fogtok csalódni: A-data, Corsair, Crucial, CSX, G.Skill, GEiL, Kingmax, Kingston, Micron, Mushkin, Patriot, Samsung.

Minőségi 8 GB DDR4-es RAM: 24.000 Ft-tól

Minőségi 16 GB DDR4-es RAM: 44.000 Ft-tól

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!