Több mint 20 fajta CC létezik a LoL-ban: tisztázzuk, melyik melyik!

Több mint 20 fajta CC létezik a LoL-ban: tisztázzuk, melyik melyik!

Nem mindegy, hogy stun, vagy snare, öntsünk tiszta vizet a pohárba és pontosítsuk, mi mire jó!

A League of Legends egy igazán összetett játék. A sebzés kiszámítása sem mindig egyszerű, abból is van fizikai, mágikus és tényleges, figyelembe kell venni az ellenállásokat, páncél- és varázstörést, nem mindegy, hogy százalékos, vagy sem. Az ember azt gondolná, hogy legalább a CC-k terén könnyebb evezni, mivel az jóval átláthatóbb. 

A CC a crowd control, vagyis magyarul a tömegirányító képesség kifejezésnek az angol rövidítése. Hiába vagyok tisztában az egyes CC-k hatásával, még engem is meglepett, mikor összeszámoltam, hogy akkor hány fajta is létezik a játékban. Mint kiderült, összesen 22 fajta CC típusról, vagyis tömegirányító képességről beszélünk. Rengeteg játékban, illetve sima beszélgetésekben is szembesültem azzal, hogy ezeket hajlamosak sokan keverni, holott egyáltalán nem mindegy, hogy valaki mondjuk egy stunt (kábítás), vagy snare-t (lekötés) kap. Éppen ezért ideje tisztázni ezeket a tévhiteket és megnézzük melyik képesség pontosan mit is jelent.

Ha CC-ről beszélünk, akkor alapvetően két fajtára lehet őket leosztani, vagy az úgynevezett hard CC, ezek jobban korlátoznak minket a játékban, illetve a soft CC, amik kevésbé. Leginkább úgy tudunk különbséget tenni a kettő között, hogy a hard CC egy bizonyos szempontból teljesen kiveszi az irányítást a kezünkből, míg a soft csak részlegesen. Tökéletes példa erre a stun (kábítás), ami hard CC, illetve a slow (lassítás), ez utóbbi soft CC. Most hogy ezekkel tisztában vagyunk, nézzük azt a 22 fajta CC-t, amiről beszéltünk. Több esetben lesznek olyan említések, hogy nem tudunk képességeket, vagy alaptámadást, esetleg mozgást alkalmazni. Ez alól vannak kivételek, például a Cleanse (Megtisztulás), Quick Silver Sash (Higany Selyemöv), Barrier (Pajzs), Heal (Gyógyítás), Tryndamere, Alistar és Olaf végső képesség, Gangplank narancs stb.

1. Knock aside (félrelökés): vízszintes irányban löknek félre, rendszerint merőlegesen a CC-hez képest (pl Draven E).

2. Knockback (visszalökés): ahogy a neve is mondja, távolabbra lök minket a célponttól, aki használja, Alistar a W-jével képes erre, vagy Vayne az E-vel.

3. Knockup (fellökés): alatt nem mozdulunk el, viszont a levegőbe kerülünk, ilyen például Alistar Q-ja. 

A knockup, knockback, knock aside abban hasonlít, hogy mindhárom esetben a levegőben vagyunk technikailag, így például a Yasuo ulti aktiválható ránk.

4. Charm (csábítás): Ha ilyen CC-t kapunk, akkor a hatóidő alatt a Charm forrása fele mozgunk lassítva, viszont ugyanúgy nem tudjuk irányítani a mozgásunkat, a támadásunkat, vagy a képességeinket.

5. Flee (megfélelmlítés): Hasonlít a Charm-hoz, itt viszont mindenképp a célponttól messzebbre sétálunk, igaz lassított tempóban. Ugyanúgy nem tudunk semmilyen mozgást, támadást, vagy képességet irányítani.

6. Fear (félelem): ezt a CC fajtát hősök nem kaphatják meg a játékban, ilyenkor véletlenszerű irányba mozognak az ellenfelek. Korábban így működött például Fiddlesticks-nél de ezt megváltoztatták minden esetben, így maximum minionok és szörnyek kaphatnak ilyet, például Volibear E-je után.

7. Taunt (felbőszítés): ennek hatására mindenképpen azt a célpontot fogjuk alap támadásokkal ütni, akitől a CC-t kaptuk. Ez idő alatt nem tudunk mozogni, képességet használni, vagy mást támadni. Három hős rendelkezik bőszítéssel: Rammus, Shen és Galio.

8. Ground (földhözkötés): nem összetévesztendő a Snare (lekötéssel). Ez a CC általában területre hat és amíg rajta állunk, semmilyen mozgási képességet nem tudunk használni, legyen az egy Flash, vagy akár egy ugró/csúszó/teleportáló képesség, mint Tristana W-je, Lucian E-je, vagy Ezreal E-je. Lényegében semmilyen olyan képesség nem alkalmazható, ami azonnali helyváltoztatásra képes. Mozogni a két lábunkon tudunk benne, de lassított tempóban. Ground hatást csak Cassio W-je és Singed W-je képes alkalmazni jelenleg a játékban.

9. Knockdown (leütés): levegőben, vagy épp helyváltoztató képesség használata közben a földhöz köt és ott tart, rendszerint a stun velejárója és kiegészítő hatása. Például a Veigar E-n, ha át akarunk ugrani Tristanaval, vagy ugyanígy egy Jinx csapdán szeretnénk átcsúszni, azonnal a földhöz kerülünk és ott ragadunk.

10. Nearsight (csökkentett látóhatár): ha ilyet kapunk, akkor a látókörünk drasztikusan csökken és alig látunk valamit a környezetünkből, maximum a közvetlen közelben. Ebből is viszonylag kevés akad, Quinn Q-ja, Graves W-je, Nocturne ultija, illetve Tahm Kench W-je, ha ellenfélre használja.

11. Root/Snare (lekötés): ezt tévesztik össze leggyakrabban a Stunnal, pedig hatásban teljesen más a kettő. Ha Snare-t kapunk, akkor csak a mozgásunkat korlátozzák, képességet és alaptámadást, amennyiben elérjük az ellenfelet, ugyanúgy tudunk használni. 


12. Silence (némítás): amíg némítás alatt vagyunk, mozogni és alap támadásokat kiosztani ugyanúgy tudunk, viszont a képességeinket, tárgyainkat (kivéve QSS), potikat nem, idézői képességeket korlátozottan tudjuk használni. 

13. Sleep (altatás): viszonylag új fajta CC, ami tavaly jelent meg Zoeval együtt. Ha elalszunk, nem tudunk mozogni, támadni és képességeket használni egészen addig, amíg nem kapunk sebzést az ellenféltől.

14. Slow (lassítás): ha lassítást kapunk, az befolyásolja a mozgási sebességünket, melyből veszítünk különböző mértékben, mást nem befolyásol. Rengeteg lassító hatás van a játékban, így ezeket nem sorolnám fel.

15. Cripple (bénítás): hatására nem a mozgási, hanem a támadási sebességünk csökken le. Legismertebb képesség e téren Nasus W-je, ami lassítással is párosul, de tud ilyen Fiora is W-vel, Malphite az E-jével, és több tárgy is, mint a Frozen Heart például.

16. Stasis (sztázis): sztázis alatt nem tudunk semmilyen akciót végrehajtani, cserébe mi magunk is célozhatatlanok és sebezhetetlenek vagyunk. Ennek hatóidejét nem befolyásolja a Tenacity (kitartás). Sztázisnak számít például Bard ultija, de a Zhonya Homokórája is ezt adja, illetve Lissandra ultija saját magára is annak minősül, CC-ként inkább Bard fontos.

17. Stun (kábítás): a legismertebb CC fajta talán, akit ez ér, az nem tud mozogni, támadni, vagy képességet használni. Ennek van egy alfaja, amit nem vennék külön, ez a Suspension. Minden hatásában azonos a stunnal, azzal a különbséggel, hogy akit ez ér, az célozható a Yasuo ultival, vagyis a levegőben van.

18. Supression (elnyomás): ezt is gyakran összetévesztjük a stunnal, pedig annak egy durvább változata. Ez idő alatt tényleg nem tudunk mozogni, támadni, képességet használni, vagy idézői képességet eltolni, ebbe a Cleanse (Megtisztulás) is beleszámít. A tenacity sem csökkenti a hatóidejét, egyedül a QSS-sel tudunk mi magunk kijönni belőle, vagy ha CC-t kap a forrása.

19. Blind (vakítás): hatására minden alaptámadásunk sikertelen lesz és olyan, mintha mellélőnénk. Ilyenkor nem érvényesülnek a találati hatások, és a Runaan Hurrikánjának minden támadása is mellémegy.

20. Disarm (lefegyverzés): a hatás ideje alatt tudunk mozogni, illetve képességeket használni, de támadni nem, el sem tudjuk indítani őket, nem úgy, mint a Blindnál.

Két kombinált CC típus is létezik.

21. Entangle: ez a Disarm (lefegyverzés) és a Root/Snare (lekötés) kombinációjából jön össze, vagyis nem tudunk mozogni és támadni, képességet használni igen. Ilyenje van például Amununak.

22. Polymorph : ez a Disarm (lefegyverzés) és a Silence (némítás) keveréke. Hatóideje alatt ugyan tudunk mozogni, de sem támadni, sem képességet használni nem tudunk. Egyetlen egy ilyen hatás van a játékban, Lulu W-je, ez a mozgási sebességet is csökkenti külön, de nem maga a hatás része.

Mint említettem, a CC típusokat két fajtába lehet sorolni, van hard és soft CC. Hogy melyik hova tartozik, azt az alábbi képen láthatjátok.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!