Így csalnak a fél-profik az online ligákban

Így csalnak a fél-profik az online ligákban

Lebuktak, majd az egyikőjük úgy döntött, hogy mindent kitálal; nézzük, hogy hogyan is működik egy prémium csalás.

Rengetegszer hallhattunk már történeteket arról, hogy mennyi csaló játszik a tier 3-4-es csapatokban. Forsaken lebukása tökéletes katalizátor volt arra, hogy mindenki egy kicsit komolyabban vegye a hasonló történeteket, így az ESEA és a FACEIT is kicsit alaposabban átnézte a játékosokat. Az OpTic India ex-játékosának kibannolása után a gyanúsítgatások is elindultak, aminek a főszerepében egy paperplanes nevű svéd mixcsapat állt. Sajnos nem volt elég bizonyítéka senkinek, de úgy néz ki, hogy ez egészen idáig tartott, mivel egy nemrég rendezett ESEA meccsen egy másik mix csapatból, a scotchtape-ből kibannoltak három játékost, amikor éppen a Nemiga ellen játszottak.

Köztük volt egy bizonyos ra1f is, aki a tiltás után nem esett pánikba, hanem lefényképezte a gépét, majd egy rögtönzött AMA-t hirdetett.

Ha valakinek nem lenne tiszta, hogy mit is lát a képen, annak gyorsan elmagyarázzuk a történetet:

A fényképen látható kis szerkezet nem egy gép alapeleme, hanem egy úgy nevezett DMA eszköz. Ez segít abban, hogy egy második géppel "megtámadhassuk" az alap gépet, amelyiken a CS is fut. Ezután a DMA begyűjt minden információt a gépről, az adatokat pedig kiküldhetjük egy telefonra, –jelen esetben egy Raspberry Pi-re, Wifi segítségével. A mobilon ekkor megjelennek az ellenfeleink pozíciói, ami egy tökéletes WH-t biztosít, technikailag pedig a játékot futtató gépen nem csalunk, így a VAC-nak sincs sok esélye megtalálni minket. Ezt használta ki ra1f is és több csapattársa vagy ismerőse is, akik napi szinten játszottak akár az MDL-ben is, ami egy igen nagy ligának számít a kisebb csapatok között. A rögtönzött kérdezz-felelekben viszont úgy döntött a lebukott csalónk, hogy más játékosokat is beárul.

Ezen a videofelvételen például egy Grande nevezetű norvég fél-profi ecseteli éppen, hogy egy olyan csalás van nála, amivel végre rengeteg pénzt nyerhet. Valószínűleg ugyanarról az eszközről van szó, amit a lett ra1f is használt. Szinte lehetetlen megmondani, hogy mennyien is csalnak pontosan ezekben a divíziókban, így az online ligák néha tényleg csak a szerencsén múlnak. Tanácsot nehéz adni, hogy mégis hogyan lehetne megoldani ezt az égető problémát, de az biztos, hogy valamilyen úton-módon gyökerestül ki kell irtani a hasonló csalókat. A három kibannolt játékos mellett, az előbb említett Grande-t és ad3m-et hozta még fel ra1f. A csalás egyébként 400 euróba került, de attól félünk, hogy ezt minden egyes játékos visszanyerte már, és vannak olyanok, akik komoly pénzeket szakítottak vele. Reméljük, ennek az ügynek még lesz komolyabb visszhangja, de valószínűleg csak eltűnnek majd a csalók a CS:GO világából, zsebükben a több százezres nyereményekkel.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!