A Olimpiai Bizottság szépen lassan enyhül az e-sport kapcsán

A Olimpiai Bizottság szépen lassan enyhül az e-sport kapcsán

Nemrég egy hivatalos közleményben tájékoztatta a közösséget a NOB az e-sporthoz való viszonyukról.

Az e-sportok olimpián való szereplése már egy régóta húzódó téma, ám kemény munkával sikerült elérni azt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkezdett foglalkozni a kérdéssel. Ez igazából nekik is érdekük, ugyanis az olimpiának sem árt a vérfrissítés, az e-sportok behozatala pedig igen jelentős fejlesztésnek számítana.

"Nem engedhetünk erőszakot és megkülönböztetést hirdető játékokat az Olimpiai programba"

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai bizottság elnöke újra felszólalt az e-sport esetleges olimpiára kerülése kapcsán.

Legutóbb a tárgyalások ott álltak meg, hogy számos játék világa, illetve menete nem egyezik az olimpia irányelveivel, –ezt elsősorban az erőszakot tartalmazó játékokra kell érteni. A NOB álláspontja e téren továbbra sem változott: élből kizárták most is az olyan játékokat, amelyek az ő értékrendjüktől eltérőek. Elmondták azt is, hogy az e-sportok ipara túl gyorsan változik, és profitorientált, míg a tradicionális sportok értéket képviselnek. Szerintük egyelőre túl korai az e-sportok olimpián való szerepléséről beszélni.

Ugyanakkor hozzátették, hogy bizonyos játékokban, –elsősorban a valódi sportok szimulátoraiban– még lehet potenciál, ezért arra szólították fel a nemzetközi sportszervezeteket, hogy tanulmányozzák az ilyen játékokban megbújó lehetőségeket. Olyan játékokra kell itt gondolni, mint a FIFA, az NBA, vagy az F1 széria. Az e-sportnak tehát van még miért küzdenie, és noha kapott egy újabb "pofont", azért egy kis reménysugár is feltűnt az égen.

Az író véleménye:

Az Olimpiai Bizottság érvelése azért egy-két helyen meglehetősen vérzik, kezdve azzal, hogy amiben erőszak van, annak nincs helye az olimpián. Az ökölvívás egy abszolút békés sportág ugyebár, illetve a tradicionális sportok piacán is mindenki ingyen és bérmentve dolgozik, ott senki sem törekszik nyereségszerzésre. Ugyanakkor, ha ezt az utóbbi kivetnivalójukat nem ennyire nyersen nézzük, hanem rendszerszinten, úgy megint más, ugyanis az e-sport egyik nagy jellemzője, hogy a játékok fejlesztői és kiadói diktálnak. Amíg a sportoknak nincs szó szerint egy tulajdonosa, addig az e-sport játékok egy profitorientált vállalat kezében vannak, ami viszont az olimpiára nézve már kevésbé szerencsés. Az is tény, hogy az e-sport piac tényleg hihetetlenül gyorsan tud átalakulni, lényegében két olimpia között, azaz 4 év alatt akár teljesen fel tudnak cserélődni a trendek. Ez a "szokatlan" rendszer meglehetősen idegen lehet egy olyan szervezetnek (NOB), akik amióta világ a világ olyan sportokkal foglalkoztak, amik a kitalálásuk óta csak minimálisan formálódtak át. Egyelőre úgy fest, hogy az e-sportnak sokkal jobb lenne, ha saját olimpiát hozna létre, a szimpla olimpia kapuja ugyanis még egy pár évig zárva maradhat, –de idővel eljön az is, hogy nem az e-sportnak lesz szüksége az olimpiára, hanem az olimpiának az e-sportra.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.