"Nem engedhetünk erőszakot és megkülönböztetést hirdető játékokat az Olimpiai programba"

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai bizottság elnöke újra felszólalt az e-sport esetleges olimpiára kerülése kapcsán.

Ahogy mi is írtunk már róla korábban, aktív profi e-sportolók, élsportolók és szervezetek mellett, a 2024-es Olimpiai játékokat rendező Párizs is támogatja az e-sport olimpiai játékokon való bemutatkozását. Míg a két napja véget érő 2018-as Ázsia Játékokon bemutatósport kategóriában már olyan címekkel találkozhattunk mint a Hearthstone, a League of Legends vagy éppen a StarCraft II, addig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach egy a Associated Press-nek adott interjúban újra az erőszakot és diszkriminációt hirdető videojátékok és az olimpia összeférhetetlenségéről beszélt.

"Nem engedhetünk olyan játékot az olimpiai programba ami erőszakot és diszkriminációt reklámoz. A mi álláspontunk szerint ezek a címek ellentmondanak az olimpiai értékeknek és irányelveknek, így azok nem elfogadhatóak." Bach korábban is beszélt már arról, hogy szerinte meg kell húzniuk a határt, és csakis megkülönböztetéstől és erőszaktól mentes sportoknak adhatnak helyet az ötkarikás játékokon. Hogy egy League of Legends meccs vagy egy ökölvívó mérkőzés (ami az egyik legrégebbi olimpiai küzdősport) az erőszakmentesebb azt mindenki döntse el maga.

Thomas Bach maga is aranyérmes olimpikon tőrvívásban, aki tiszteli az elhivatottságot és a versenyszellemet, azonban a maga által "killer games-nek" vagyis gyilkos játékoknak nevezett kategóriát kevésbé találja civilizált kifejezésének a küzdősportoknak, sem az adott stílus sem a nyelvezet tekintetében. Az e-sport már rengeteg piacot meghódított, hatalmas nézőközönséggel és kultúrával rendelkezik, nem kevés pénzt termel, de úgy néz ki a legnagyobb közönség előtti bemutatkozás még várat magára.

Ti támogatjátok az e-sport olimpiai szintre emelését vagy nem akartok CS:GO-t és társait nézni az ötkarikás játékokon belül?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!