Kiberháború szimulációval készül egy valódi támadásra a NATO

Kiberháború szimulációval készül egy valódi támadásra a NATO

Egy kitalált ország területén, Beryliában vívja meg a NATO 30 tagállama digitális háborúját.

A héten 30 NATO tagállam a kibertérben szimulál egy olyan háborút, amely az Atlanti óceán északi részének egyik kitalált szigetén zajlik. A különleges hadszíntér megválasztása nem véletlen, ugyanis a digitális térben egy lehetséges orosz agresszió eseményeit próbálják lekövetni. A "Locked Shields" névre keresztelt játék jelenleg a világ legnagyobb hadgyakorlata, amelyben a fenyegetést nem repülők, tankok és közkatonák jelentik, hanem a hackerek

A NATO CCDCOE szóvívője elmondta, hogy ebben az évben különösen fontos a résztvevő tagállamok számára, hogy a digitális térben megerősítsék a védelmi vonalaikat. Az orosz-ukrán háború kitörése félemmel tölti el a kiberbiztonsági szakembereket, akit éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a keletkezett réseket megtalálják, majd azokat befoltozzák. A "játékban" szimulált informatikai támadásokkal kell szembenézni a védőknek, amelyek katonai és civil rendszereket egyaránt érintenek. A legdurvább szimulációban a fiktív Berylia teljes katonai és kormányzati kommunikációja, az ivóvízellátás és az áramszolgáltatás nullához közeli kapacitáson üzemel, aminek következtében kitör a káosz, elkezdődnek a tömegtüntetések. 

Az elmúlt években több hasonló akciót bonyolítottak le világszerte, ugyanis a digitális tér kiváló környezetet biztosít ahhoz, a vezető hatalmak különböző szcenáriókban vegyenek részt, amelyek azonnali és gyors döntéseket kényszerítenek ki a döntéshozókból. A 2021-es Locked Shields gyakorlatot Svédország nyerte, az ezüstérmet Finnország, a bronzot Csehországnak akasztották virtuálisan a nyakába. Csapatonként 4000-nél is több támadásra kellett megfelelően reagálni, miközben 150 komplex IT-rendszer működtetése is a programozók feladata volt a legfeszültebb pillanatokban.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!