Az EU Parlament hivatalosan is elismerte az e-sportot és támogatási program kidolgozásába kezdett

Az EU Parlament hivatalosan is elismerte az e-sportot és támogatási program kidolgozásába kezdett

Európa ezzel nekikezd a program kidolgozásának, reméljük hallunk még erről a kezdeményezésről.

Az e-sport és mindig egy picit mostohagyermeke volt a szórakoztató iparnak és a professzionális sportnak. Ugyan már 30 éve is rendeztek nagy versenyeket, de az igazán komoly bajnokságok még alig múltak 10 évesek. Viszont, amióta a LoL vagy a CS:GO versenyek nézettsége vetekszik a legnagyobb sportokkal a világ elkezdett egy picit kíváncsian tekinteni erre az új hullámra. Azóta folyamatosan megy a vita arról, hogy lehet ezt sportnak tekinteni, hogy az e-sportnak helye van-e az olimpián, hogy a profi játékosok minek is számítanak egyáltalán? Ha visszatekintünk, a kezdetekkor az egész egy szélmalomharcnak tűnt. De az évek során több országban fogadtak el e-sportokkal foglalkozó törvények, sőt nemrég Franciaország a 2024-es Olimpiára már helyet is adna neki.

Azóta pedig egy újabb lépést tettünk előre. November 10-én az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amiben elismerik az e-sportot és annak értékeit és további javaslatot tettek arra, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzanak ki az iparágra. A szavazás egyértelműen egyoldalú volt, 560 szavazott mellette, 34 ellene és 16-an nem szavaztak. Fontos részlet még, hogy az EU elismeri és figyelembe veszi majd a különböző, már meglévő nemzeti stratégiákat és azt is beleépíti majd a saját programjába. 

Azzal, hogy a határozat átment, több fontos lehetőség nyílt meg a csapatok és a játékosok előtt. Az egyik, talán legfontosabb részlet, hogy a különböző nemzetek játékosai sokkal könnyebben folyamodhatnak majd vízumért. Sőt talán ugyanúgy, mint az Egyesült Államokban akár profi sportolói státuszt is kérhetnek. A másik esszenciális javaslat arra vonatkozott, hogy támogatási programot indítanak, amiben a játékfejlesztés, a gaming és persze az e-sport kapja a főszerepet.

Voltak már ugyan ilyen törekvések korábban is, a Horizont és a Kreatív programokban, de ez sokkal specifikusabb és célratörőbb pályázati lehetőség lehet. Nepomuk Nothelfer, a határozat egyik elemzője és előterjesztője a következőt mondta a szavazásról:

"Maga a megszavazott határozat egy hatalmas lépés az e-sport és gaming világának. Ezzel együtt az az érzésem, hogy a munka még csak most kezdődik. Egy ilyen határozat esetében a tervek megvannak, mikor elfogadják azokat. De az e-sport világ ennél sokkal komplikáltabb."

Ugyan az utóbbi években folyamatosan jöttek a hírek innen-onnan, hogy egy parlament valahol Európában e-sport törvényt fogadott el, de eddig nem volt átfogó egész Európára vonatkozó határozat. Persze az egész még nagyon az elején van és lehet még évekig tart a folyamat, amíg valami lesz belőle, de akkor is elindult. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!