Előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy az e-sport is ott legyen a 2024-es párizsi olimpián

Előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy az e-sport is ott legyen a 2024-es párizsi olimpián

Ha rendes sportágként egyelőre nem is, ám bemutatósportként valószínűleg helyet kaphat az ötkarikás játékokon.

Rengeteg írás született már az e-sport és az olimpia kapcsolatáról, avagy arról, hogy a nívós sporteseményen ott lehet-e a sportág, vagy nem. Nagyon sokan kifejtették már ezzel kapcsolatban a véleményüket, többek között a NOB elnöke, Thomas Bach és a volt olimpikon Angela Ruggeiro is.

A Reuters értesülései szerint az IeSF (Nemzetközi E-Sport Szövetség) és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy a  2024-es párizsi olimpiai játékokon ott lehessen az e-sport is. "Hagyományos" sportágként most még biztosan nem, viszont bemutatósportként jó eséllyel igen, ez pedig már egy jó út, hogy tényleges sportként kerüljön be az eseményre - ezt Leopold Chung, az IeSF elnöke is megerősítette a Reutersnek. Továbbá arról is beszélt, hogy a város is támogatja a kezdeményezést, ez pedig nagy előny lehet.

Az e-sportnak nem ez lenne az első szereplése olimpiai eseményeken, hiszen a 2022-es Ázsiai Játékokon is bemutatósportágként fog szerepelni. Az idei, phjongcshangi téli olimpiát pedig egy StarCraft 2 verseny "vezette fel".

Ez így nagyon szép és jó, ám felmerül a kérdés, hogy a gyakorlatban ez hogy valósulhat meg. Thomas Bach korábban arról beszélt, hogy csak olyan játékok jöhetnek szóba, amik hűek az olimpiai elvekhez, tehát nem tartalmaznak erőszakot. Így nagyon sok lehetőség kiesett, a Counter-Strike-tól kezdve a League of Legends-ig bezáróan. Nyilvánvaló, hogy ezek nem férnek meg olyan békés sportágak mellett, mint mondjuk a box. Ha tehát a NOB betartja Bach szavát, akkor ez igazából csak egy adok is, meg nem is helyzet lesz. Ugyan bekerül az olimpiára az e-sport, viszont a legnépszerűbb címek mégis mellőzve lesznek.


Nem sok olimpia-kompatibilis játék van, ami ennyire meg tudna tölteni egy stadiont.

Azzal kapcsolatban is sokan kifejtették a véleményüket már, hogy kinek kell jobban a másik. Az e-sportnak az olimpia, vagy az olimpiának az e-sport. Az álláspontot foglalók jelentős része úgy véli, hogy az utóbbi. Az e-sport köszöni szépen, nagyon jól van, a nézőszámok folyamatosan nőnek, idén akár 380 millió dollárt is érhet az iparág a Newzoo kutatásai szerint. Ezzel szemben az olimpia nézettsége folyamatosan csökken, egyre kevesebb embert érdekel - főleg a fiatalabb generációt nem mozgatja meg. Ez részben annak is köszönhető, hogy ez a korosztály már alig néz tévét, ami a fő platformja lenne a nagy múlttal rendelkező eseménynek. Az ötkarikás játékoknak tehát egyfajta mentőöv is lehet az e-sportok világa, amivel újra megszólíthatják a fiatalabb generációt, ha azonban minden népszerűbb játékot kizárnak, akkor ez kevésbé lesz sikeres. Az erről készült bővebb anyagunkat ide kattintva olvashatjátok el.

Az olimpián tehát e-sport valószínűleg lesz, méghozzá Párizsban (a helyszínválasztás egyébként nagyon szerencsés, hiszen a franciáknál nem új dolog az elektronikus sportok világa), arra viszont nagyon kíváncsiak leszünk, hogy milyen kivitelben.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

(Képek: eXitium Gaming, Pakistan Today)

Kövess Minket!