Hirdetés

E-sport az olimpián vagy e-sport olimpia?

Legyen az e-sport az ötkarikás játékok része, vagy legyen önálló, virtuális ötkarikás játékok?

Hirdetés

Az elmúlt napokban a hazai és nemzetközi sajtó is attól volt hangos, hogy a 2024-es, párizsi olimpia szervezői elgondolkodtak azon, hogy mi lenne, ha a programba bekerülnének a kompetitív videojátékok is. Itt szögezném le, nem Párizs az első, aki ezzel foglalkozik, Los Angeles szintén erős jelölt volt 2024-re (de végül visszalépett Párizs javára, cserébe valószínűleg ők rendezik majd 2028-ban), kampányolt már az e-sporttal, csak az valamiért nem érte el az ingerküszöböt. Sőt, a Riói viadalon már - bár csak alig észrevehető side eventként - de ott volt az e-sport, eGames néven. Nem hallottál róla? Nem meglepő, azért annyira nem tolták túl. De menjünk még visszább! 2008-ban a pekingi játékok előtt Li "Sky" Xiaofeng, akkoriban a világ egyik legjobb Warcraft 3 játékosa futott végig Hainan utcáin kezében az olimpia lánggal, az olimpia mellett pedig ugyanúgy volt side event, ami a Digital Games nevet viselte.

Az e-sport is téma a 2024-es olimpia kapcsán

Lehet, hogy 7 év múlva már olimpiai medálért küzdhetnek az e-sportolók.

Ez az e-sport és olimpia dolog mindig két, jól elkülöníthető táborra osztja a téma iránt érdeklődőket: az egyik fele azt mondja, "hát naná, hogy kell az olimpiára, hiszen ez is ugyanolyan sport, mint bármelyik másik, csak itt a reflexeidet és a mentális képességeidet használod", míg a másik tábor azokból áll, akik a Gondoltad volna? posztok alatt szájkaratéznak, akárhányszor szóba kerül az e-sport, hogy "márpedig ez a hülye, függő gyerekek játéka, akik ahelyett, hogy lemennének a játszótérre focizni, élettelenül élik világukat a szobájuk félhomályában ülve". Nem szeretnék megbántani senkit, nyilván ez is egy vélemény, csak valahogy a végén mindig az jön ki, hogy az utóbbit harsogók a felét se tudják annak, hogy valójában miből is áll egy profi e-sportoló karrierje.

De most mondok valamit, ami elsőre durvának hangozhat: legalább annyira szüksége van a sportnak az e-sportra, mint az e-sportnak a sportra. Legalábbis most, 2017. augusztus 11-én. A tavalyi, Riói olimpia nyitóünnepsége 1996 óta a legrosszabb nézettséget produkálta, az amerikai közvetítésért felelős NBC csatornájára alig 30 millióan kapcsolódtak be az Egyesült Államokban, de ami még durvább, hogy a legnagyobb zuhanást a 18-34 év közötti célcsoportban tapasztalták, itt 32%-ot esett az érdeklődés a 2012-es, londoni olimpiához képest. Az olimpia folyamatosan veszít fiatalabb célközönségéből, akik viszont előszeretettel nézik a kompetitív videojátékokat. Lessük meg a 2016-os League of Legends világbajnokság számait: csak a döntőbe több mint 43 millió ember kapcsolódott be, és itt még csak egyetlen játék egyetlen versenyéről, és azon belül is egy összecsapásról beszéltünk, szó se volt VB többi részéről, vagy a TI-okról, meg CS:GO Majorökről. 

Az olimpiának úgy hiányoznak a fiatalok, mint egy falat kenyér, Párizs pedig erre szeretne megelőző választ adni azzal, hogy valamilyen formában megpróbálja bevonzani az e-sportot és azon keresztül ezt a korosztályt. Több néző, több hirdető, több reklám, több pénz, boldogabb szervezők: egyszerű a képlet.

Az e-sport pedig a hagyományos sportok legkisebb testvére, akinek minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy egyáltalán számba vegyék. Ő a hipster zenekar, akit még csak 10 ember követ a Facebook-on, ellenben várja az áttörést, ami majd meghozhatja neki a Sziget Nagyszínpadot, miközben verseng a végtelenül sok másik hipster zenekarral. De az első producerek már felfigyeltek rájuk: az ELEAGUE tavaly TV-ben adott saját szervezésű CS:GO versenyt, az ESL-nek már saját TV-je van, ahol 0-24 e-sportot ad, ahogy az ESPN2 vagy a BBC3 is kiemelten foglalkozik a témával. És mint tudjuk, a TV legitimál, tehát ha valami ott megy, az úgy van. Csak itt fontosabb lenne, hogy az e-sportot sportként legitimálják, amire pedig az olimpia lenne a legjobb választás. Ha valami olimpiai sportág, akkor az onnantól hivatalosan is sportnak számít. 

Hirdetés
A hozzászólás nincs engedélyezve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?