Ilyen lesz az esport-olimpia - eGames interjú

Ilyen lesz az esport-olimpia - eGames interjú

Az eGames már most is ott van Rióban, két év múlva pedig akár már a magyaroknak is szurkolhatunk! Az esemény szervezőit kérdeztük a tervekről, az üzenetről és a jövőről.

Korábban írtunk már röviden az eGamesről, amely lényegében az olimpia "itteni" megfelelője lesz, szerettünk volna azonban mélyebben is utánajárni annak, miről is van szó. Az International eGames Group fejét, Chester Kinget a célokról, az üzenetről és a jövőről kérdeztük.

Esport1: "A kompetitív játék csúcsa" - így nevezitek az eGames-t. Mi teszi ennyire különlegessé és nagyszabásúvá ezt a kezdeményezést?

Chester King: Úgy érezzük, hogy a kompetitív videojátékok kiváló képességekkel és előnyökkel vértezik fel a játékosokat. Világszinten szeretnénk hirdetni az esport nagyságát, és azt, hogy mindenkinek szól, új nemzeti hősöket inspirálni. Márpedig egy olyan esemény, amely így pozícionálja magát (ugyanakkor nem a pénzről szól), egy jó eszköz lehet erre. A nagybácsikám két olimpián is képviselte a briteket, és mindig ezeknek az eseményeknek a varázsáról beszélt - arról, hogy a különféle sportok szupersztárjai hirtelen egy helyen teremtek ugyanabban az időben. Ezt szeretnénk elérni az eGames-szel is.

Esport1: Az eGames-en nem lesz pénznyeremény, a legjobb versenyzők érmekért fognak küzdeni. Mi az oka annak, hogy így döntöttetek? Mi az üzenete ennek?

Chester King: Ahogy a tradicionális sportok esetében, úgy itt is fontos, hogy legyenek olyan versenyek, melyek nem a pénzről szólnak - mint a különböző sportok világbajnokságai, vagy éppen a Davis Cup. Az esportnak nem szabad olyannak válnia, mint a pókernek (vagyis hogy minden a pénzről szól), pláne úgy, hogy ennyi fiatal játszik. Az üzenet az, hogy az inspiráció legbelülről jöjjön, hogy fontosnak érezd képviselni az országodat és a nemzeti dicsőségért játssz.

Esport1: A profi esportolók naptára már most is tele van versenyekkel, és sokkal inkább különféle szervezeteket képviselnek, mint nemzeteket. Nem tartotok attól, hogy emiatt a legjobb és legnépszerűbb játékosok nem fognak részt venni az eGames-en?

Chester King: Hosszú távra tervezünk az eGames-szel, éppen ezért megértjük és tiszteletben tartjuk a mostani helyzetet. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kiadókkal és a csapattulajdonosokkal, szeretnénk bevonni őket. A többség pedig úgy látja, ez egy jó lehetőség lenne a játékaik, illetve játékosaik promotálására a szélesebb közönség előtt.

Esport1: Az eGames egy kétnapos rendezvény keretein belül debütál majd a Rióban az olimpiai játékok alatt. Mire számíthatunk itt?

Chester King: Miután helyben és időben korlátozottak a lehetőségek, ezért a cél itt annyi lesz csupán, hogy ízelítőt nyújtsunk a kompetitív gamingből a mainstream közönségnek. Hétfőn egy SMITE showmérkőzést láthatnak majd brazil csapatokkal, kedden pedig egy Super Smash Bros. versenyt neves résztvevőkkel, köztük a regnáló EVO-bajnokkal, Ally-jal. A szervezést az ESL végzi, a Twitch-en pedig élőben követhetőek lesznek az események.

Esport1: Csapatok és egyéni versenyzők, PC és konzol: az esport egy sokoldalú jelenség. Milyen játékok és formátumok juthatnak majd szerephez? Lesznek-e például külön "ágazatok" az egyes sportokból, mint a valódi olimpián?

Chester King: Igen, ahogy fent már említettük, az eGames a kompetitív játék csúcsa lesz, a legjobb játékosokkal, a legkülönfélébb játékokkal, a legkülönfélébb platformokon - akár még a VR is szóba jöhet a jövőben.

Esport1: Az első nemzeti selejtezők 2017-ben lesznek. Mekkora az érdeklődés jelenleg?

Chester King: Jelenleg 22 országgal állunk kapcsolatban [a hivatalos Twitter-csatorna alapján Magyarország is köztük van - a szerk.]. Egyelőre azonban még csak az egyeztetés zajlik, hiszen az egyes játékok népszerűségét tekintve elég nagy eltérések vannak.

Esport1: Az eGames fő célközönsége nyilvánvalóan a gamerek. Szeretnétek közelebb hozni az esportot a hétköznapi emberekhez, ahogy azt az olimpia is teszi a hagyományos sportokkal?

Chester King: Igen, szeretnénk bizonyítani a kompetitív gaming létjogosultságát.

Esport1: Milyen messzire juthat az eGames? Mi a hosszú távú vízió? Láthatunk-e olyan egyszer, hogy egy gamer viszi majd egy nemzet zászlaját az olimpiai játékok nyitóünnepségén, valódi atléták társaságában?

Chester King: Először is: úgy érzem, a profi esportolók is valódi atléták, akik megérdemlik ugyanazt a tiszteletet és rangot, mint a "hagyományos" sportolók. A tradicionális sportoknak megvannak a maguk eseményei, az esportnak pedig ott lesz az eGames, és nem is szeretnénk ezeket összemosni. A kérdés inkább az, hogy a jövőben a gyerekek olimpiai vagy eGames-aranyról álmodoznak-e majd?

További részletek

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!