A NOB elnök szerint az erőszakos videojátékok nem olimpiára valók

Eddig is ez volt a nagy kérdés: e-sport az olimpián, vagy e-sport olimpia? Most tovább fokozódott a vita, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is beleszólt.

Már korábban is felröppent a hír, hogy az e-sportból olimpiai játék lehet, vagy esetleg visszatér az e-sport olimpia. Egészen eddig a napig teljesen nyugodtak voltak a kedélyek, viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach új szintre emelte a vitát.

E-sport az olimpián vagy e-sport olimpia?

Az elmúlt napokban a hazai és nemzetközi sajtó is attól volt hangos, hogy a 2024-es, párizsi olimpia szervezői elgondolkodtak azon, hogy mi lenne, ha a programba bekerülnének a kompetitív videojátékok is.

Bach egy interjúban beszélt az e-sport az olimpián témáról és közel sem tetszett neki az ötlet.

"Olyan dolgokat szeretnénk mutatni, amelyekben nincsen megkülönböztetés, erőszakmentes és békét teremt az emberek között. Ezek viszont nem stimmelnek a videojátékokkal, amikben sok az erőszak, robbantás és gyilkosság. Egyértelmű vonalat kell húznunk és nem szabad az ilyeneket olimpiára engedni."

Ennek ellenére nem zárta ki a versenyszerű e-sport szerepeltetését az olimpiáról. Tobias Sherman, aki egészen a közelmúltig a WME-IMG e-sport tehetséggondozó ügynökség feje volt, szólt vissza Bach-nak, miszerint a boksz is olimpiai sportág, ami alapból egy durva küzdősport.

A vitába, némi humorral, az OpTic Gaming CEO-ja is beleállt, ő már a saját olimpiai csapatába toborozza az embereket.

Egyébként nem is olyan rég erősítette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a 2020-as, tokiói olimpián már biztosan lesz gördeszka, falmászás és szörf is. Ezek után jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogyha az ilyen sportok helyet kapnak egy olimpián, akkor egy e-sport miért nem?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!