Hogyan válassz alaplapot: hasznos tippek, legjobb vételek

A számítógép egyik legfontosabb építőkockája az alaplap, nem mindegy azonban, hogy milyen paraméterek alapján választunk terméket. Adunk pár tippet!

Manapság inkább a processzorhoz választják az alaplapokat és nem fordítva. Ennek apropóján érdemes tisztázni néhány fontos dolgot, amik megkönnyíthetik a tökéletes alkatrész kiválasztását. Összeszedtünk pár hasznos tanácsot és kategóriánként mutatjuk a legjobb alkatrészeket, amikben biztosan nem fogtok csalódni!

Méretek, csatlakozók és beépített elemek

Az alaplapokat méret szerint három csoportba sorolhatjuk: ATX, Micro-ATX és Mini-ITX. A méret csökkenésével, az elérhető szolgáltatások is megfogyatkoznak. Egy Mini-ITX alaplapra általában csak egyetlen kisméretű videokártyát csatlakoztathatunk, továbbá kevesebb a hely a RAM-oknak és merevlemezeknek, cserében ezért összerakhatunk egy helytakarékos, apró PC-t, ami a legtöbb munkafolyamatra és még játékra is alkalmas. Nem véletlen kapható már a legújabb RTX 2070 is mini változatban, kifejezetten ezekhez az alaplapokhoz.

Apró örömök az életben: Mini ITX RTX 2070

A Mini ITX alaplapok tulajdonosainak is közelednek az ünnepnapok. Az RTX 2070 legrövidebb kártyái hamarosan piacra kerülnek!

Már az alsóbb árkategóriában is találunk olyan alaplapokat, amik a mindennapokban szükséges csatlakozók közül a legtöbbel rendelkeznek. Minél drágább az alkatrész annál több és újabb bemenetekkel találkozhatunk, amiket azonban csak a professzionális felhasználók tudnak érdemben kihasználni. Általában elég a legtöbb játékosna, ha a gépház elején 3.0-s /3.1-es USB csatlakozókat tudja kezelni az alaplap, hátul meg a lényeg, hogy minél több legyen ezekből a típusú bemenetekből. Ezeken túl a hangkezelést kell még kiemelni: már a legolcsóbb alaplapokon is az egyszerű játékosok igényeinek megfelelő hangkártya pihen, ami kezelni tudja a gamer fejhallgatókat. 

Túlhúzás

Az Intel processzorai közül csak a "K" jelzésűeket lehet túlpörgetni, az AMD-nél az összes Ryzen képes erre. A Ryzenekhez érdemes "B" és "X" jelzésű alaplapokat választani, amíg a K jelzésű Intelekhez csak a "Z" jelzésű alkatrészeket vásároljuk meg, ha overclokcban gondolkozunk. Fontos az is, hogy a régebbi alaplapok nem minden esetben ismerik fel automatikusan az újabb processzorokat, ezért minden vásárlásnál jelezzük az eladónak, hogy BIOS frissítést is kérünk!

Minél drágább, annál többet kapunk

Nagyobb összegért cserébe, több szolgáltatással is bővül az alaplapunk. Szabályozható RGB színek, plusz hűtőbordák, több PCI-E és RAM hely stb. Ezeket a plusz tulajdonságokat azonban csak a profi játékosok és felhasználók tudják kihasználni, akiknek számít minden egyes plusz MHz, amit ki tudnak sajtolni a memóriájukból és fontos a minél vagányabb megjelenés. Nekik készülnek a csúcskategóriás alaplapok, amik tényleg mindenre képesek, amire vágyhat egy gamer.

Nehéz manapság kimondani egy alaplapról, hogy jobb, mint egy másik, mivel nagyjából azonos paraméterekkel rendelkeznek és a minőségben sincsenek nagy eltérések. Ha kifogtok egy jó akciót, vagy több garancia van az egyik modellre, akkor érdemesebb lecsapni azonnal az alkatrészre, egyébként meg azt válasszátok, ami nektek szimpatikus. 

Ajánlott alaplapok

ATX méret AMD Ryzenek alá

Micro-ATX AMD Ryzenek alá

Mini-ITX AMD Ryzenek alá

ATX méret 8. és 9. generációs (BIOS frissítéssel!) Intelek alá 

Micro-ATX méret 8. és 9. generációs (BIOS frissítéssel!) Intelek alá 

Mini-ITX méret 8. és 9. generációs (BIOS frissítéssel!) Intelek alá

 

ATX méret 6. és 7. generációs Intelek alá 

 Micro-ATX méret 6. és 7. generációs Intelek alá 

Mini-ITX méret 6. és 7. generációs Intelek alá 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!