"Nem olyan egyszerű a dolog, hogy csak újra összerakod a régi csapatot" - YNk interjú

CS:GO - A csapat volt edzője szerint sikeres évet zártak, 2018 második felére pedig rengeteget fejlődtek.

Janko "YNk" Paunović 2018 nyarán állt fel az elemzőasztal mögül, mégpedig azért, hogy edzőként segítse FalleN-éket az újdonsült Made in Brazil zászló alatt. Közel öt hónapot töltött el a brazil többségű csapat mögött és bár nagy eredmények nem érkeztek, az év eleji formájukhoz képest sokat fejlődtek. A csapat azonban újra a teljesen brazil felállás felé fordul 2019-ben, Stewie2K és tarik mellett pedig YNk is távozik a csapattól, hiszen ezentúl az utóbbi években a Liquid mögött álló Wilton "zews" Prado veszi át az edzői munkakört. YNk a HLTV-nek adott interjút, amiben mesél a csapatnál töltött idejéről, az edzői feladatok nehézségéről és a távozásáról is.

"Ha összességében nézed az évet, akkor a csapat sokkal jobban játszott az év második felében, mint az elsőben. Néhány eredmény és a HLTV ranglistán elfoglalt helyük is alátámasztja ezt. Meg volt a lehetőségünk, hogy ne csak egy versenyt nyerjünk az elmúlt évben. Például, szoros ütközetben kaptunk ki az Astralis ellen a BLAST Pro Series lisszaboni állomásán és az ECS 6. szezonjának döntőjében is. Ha meg lettek volna ezek az eredmények, máris nem nézne ki annyira rosszul az összkép. Természetesen csalódott vagyok, de nem hiszem, hogy teljes kudarc lenne az év."

TACO és zews érkezése már biztos, tarik helyére azonban még kérdéses, hogy ki fog érkezni, a legtöbb forrás felps jöveteléről számol be, hivatalos megerősítést vagy cáfolást azonban még nem kaptunk. Felps érkezésével újra összeállna az a brazil ötös, ami 2017-ben 5 kupát is meg tudott nyerni, YNk szerint azonban nem csupán ennyi a megoldás az MIBR gondjaira.

"Kommunikációs gondjaink is voltak, de nem hiszem, hogy pusztán ezek miatt nem tudtunk kellően jól teljesíteni. Megértem a srácokat, különösen fer és coldzera hangoztatta, hogy sokkal többet tudnának tenni egy-egy játék alatt, ha portugálul folyna a kommunikáció és nem kéne pluszban figyelniük az angol kommunikáció helyességére és pontosságára. Biztosan sokat gondoltak arra, hogy miként mentek a dolgok amikor teljesen brazil felállással játszottak és, hogy ez hozhatja meg újra a várt sikert, de én személy szerint nem értek egyet ezzel teljesen."

TACO, FalleN, fer, coldzera, felps 2017-ben, az IEM Sydney győzteseként

"Megértem a döntésüket, de engem túlzottan emlékeztet a helyzet a fnatic és a G2 2017-es helyzetére. Nem olyan egyszerű a dolog, hogy csak újra összerakod a régi csapatot. Ahogy a játék, úgy a játékosok és a csapatok is változnak, nem elég pusztán új emberekkel próbálkoznod, változtatni kell például a gyakorlásokon és a hozzáálláson is."

YNk azt is elárulta, hogy sokszor nem volt ugyanazon a véleményen a játékosokkal, így nem is sikerült azt elérnie amit még augusztusban tervezett és amiről egy akkori interjúban azt mondta, hogy egyfajta előrelátást, rendszerességet szeretne vinni a csapat játékába.

"Ez az ami leginkább az én hibám, hogy nem tudtam végigvinni azt, ami egy tökéletes rendszert eredményezett volna, nem csak játék közben, hanem az általános hozzáállásban is. Nagyon specifikus csapat és hiába tudtam mikor van lehetőségem beavatkozni, nem tudtam odalépni, mint irányító és azt mondani, hogy 'ezt most így és így csináljátok'. Sokszor káoszhoz vezetett volna, mert itt nincs akkora hatásköre egy edzőnek, mint csapatok esetében."

A csapat ötödik tagjáról persze ő sem beszélt, nem is biztos, hogy tud pontosan információkat, az azonban kiderült Victor "Nazgul" Goossens, a csapat alapítója és társ-vezérigazgatója elmondásából, hogy TACO és zews maguk kezdeményezték a visszatérésüket FalleN-ékhez, még az ESL Pro League 8. szezonjának döntői előtt. A gondok ellenére YNk pozitívan értékeli az MIBR színeiben eltöltött idejét és az IEM Katowice alatt még szeretné edzői tevékenységét folytatni más csapatban, 2019 első Major tornája után azonban akár az elemzőasztalhoz is visszatérhet.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Borítókép: HLTV.org

Kövess Minket!